vytisknout velikost písma Jahodník velkoplodý zaručuje bohatou sklizeň. Jakou vybrat odrůdu?

Chcete mít na zahrádce nejsladší, největší a nejchutnější jahody? Velkoplodý jahodník nabízí mnoho odrůd, z nichž si lze vybrat a budete sklízet od jara až do podzimu.

Odrůdy jahodníku velkoplodého

Kterou vybrat? Odrůd jahodníku je tolik, že nezkušenému pěstiteli z toho jde hlava kolem. Základní parametry, které jednotlivé odrůdy odlišují, jsou období a četnost sklizně: Odrůdy jahodníku velkoplodého dělíme podle doby plodnosti na rané (plodí od konce května až do začátku června), polorané (první dekáda června) a pozdní (od poloviny června).

Dále pak rozlišujeme jednotlivé odrůdy podle toho, zda plodí jen jednou v roce, nebo dvakrát. Jednouplodící dávají úrodu jen jednou v roce, a to v období červen až červenec, remontantní dávají dvojí úrodu, a to v červnu až červenci a ještě na podzim, a stáleplodící rodí od května/června až do zámrazu.

Jahody: jak si zajistit dobrou sklizeň

Jahody: jak si zajistit dobrou sklizeň

Nové odrůdy jahodníku velkoplodého

Mezi desítkami odrůd by vám neměly uniknout novinky: 

Clery je raná odrůda jahod s velkými kvalitními plody výborné sladké chuti, která dozrává koncem května. Plody jsou jasně červené, pevné, kónického tvaru a co víc, jsou stejně velké. Vyznačují se sladkou chutí a intenzivním aroma. Odrůda je odolná vůči chorobám a je vhodná i do těžších půd.

Poloraná odrůda Sonáta vznikla křížením odrůd Elsanta a Polka, proto dozrává později. Dává velké světle červené šťavnaté plody lahodné chuti. Je však více náchylná k plísni šedé a k namrzání, proto je vhodná do teplejších poloh.

Neuvěřitelné superschopnosti jahod: Pročistí tělo a zbaví vás vrásek!

Pozdní velkoplodá odrůda Symphony je naopak velmi odolná vůči chorobám a dobře snáší pěstování téměř kdekoli. Protáhlé plody jsou středně velké s výraznou vůní. Nejdéle jahody sklidíme z nové odrůdy Malwina, která dozrává až koncem července. Tmavě červené plody jsou sladké, velké a pravidelně kulaté s tupou špičkou. Jedinou nevýhodou je, že jsou s oblibou napadány květopasem, proto je nutná chemická ochrana.

Stáleplodící velkoplodé odrůdy plodí od června do října. Aromas je velmi plodná a chutná jahoda s velkými špičatými plody, které jsou výrazně aromatické. Patří k nenáročným odrůdám na pěstování i ošetřování.

Odrůda Selva je ze všech stáleplodících velkoplodých jahodníků nejvitálnější. Plodí pravidelně a bohatě a dává velké, pevné, jemně aromatické, světle červené plody typického tvaru. Navíc je rovněž nenáročná na pěstování.

Další odrůdy velkoplodého jahodníku si prohlédněte v galerii v úvodu článku.

Jak pěstovat jahody

Jak pěstovat jahody

Základem úspěchu pěstování jahod je zdravá sadba

Jahody můžeme sázet během celého vegetačního období za předpokladu, že máme dobře vyvinuté sazenice a důkladně připravenou půdu. Při zahrádkářském pěstování se však nejvíce využívá období srpna až září, případně jarní období, zejména duben. Velmi výhodná je i brzká letní výsadba, kdy lze použít tzv. frigo sazenice, které byly až do výsadby uskladněny v chladírně při teplotě -1 až -2 °C.

Měsíční jahody: jestli chcete letos plody, vysejte je teď

Měsíční jahody: jestli chcete letos plody, vysejte je teď

Výhodou jarní výsadby jahod je skutečnost, že na podzim téhož roku vytvoří rostliny další sazenice, které je možno buď dále rozsadit, nebo se jimi zahustí porost, takže výnos v příštím roce je již maximální. Navíc při jarní výsadbě jahodovníku docílíme ještě ten samý rok (tj. například 2 měsíce po výsadbě) určitou menší sklizeň jahod, zhruba 100 gramů z jedné rostliny. Výhodou jarní výsadby je také fakt, že rostliny využívají zimní vláhy, dobře ji přijímají (není takové horko jako například v srpnu).

Recept na jahodovou marmeládu najdete ZDE

Jak pěstovat jahody? Podle desatera

Jak pěstovat jahody? Podle desatera

Jak pečovat o jahodníky po sklizni

Jak pečovat o jahodníky po sklizni

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v polovině září

Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v…

Muškáty neboli pelargonie a jejich zazimování řeší snad každý, kdo má balkonové rostliny. Jak postupovat, na co si dát pozor a co dělat, pokud rostlinu během „zimního spánku“ napadnou škůdci? Poradí nám zkušená pěstitelka Miloslava Valinová.

12.  9.  2018 | | 2 N/A
Vyrobte si adventní věnec: Inspirace tradiční i netradiční

Vyrobte si adventní věnec: Inspirace tradiční…

Ještě jste si nestihli pořídit žádný adventní věnec? Zkuste si vyrobit vlastní. Ať už se rozhodnete pro klasický věnec nebo nějaký netradiční, většinu materiálu máte k dispozici doma, na zahradě nebo v přírodě.

včera |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |