vytisknout velikost písma Jablko má téměř zázračné účinky na lidské tělo

Jablko má téměř zázračné účinky na lidské tělo

Jablka jsou nejen biblickým, ale doslova zázračným ovocem. Lékaři potvrzují, že jen stěží může být člověk fit bez nich. Zdraví, sílu a pocit svěžesti dodávají sportovcům, silákům i obyčejným lidem. A lékaři dodávají: „Chcete-li se nám vyhnout, jezte alespoň jedno jablko denně.“ Ale podle kanadských odborníků není odrůda jako odrůda. Při srovnání osmi běžných odrůd odhalili Kanaďané různý obsah zdraví prospěšných látek v jednotlivých varietách.

Nejvyšší obsah antioxidantů polyfenolů obsahovaly plody odrůdy Red Delicious. Nejméně těchto „protirakovinných“ a protizánětlivých látek měla odrůda Empire. Důležité je však podle expertů veřejnosti připomínat, že nejvíce zdraví prospěšných látek je právě ve slupce jablka, proto je loupání bláhovým počínáním. Pokožkové buňky jablka totiž obsahují pětkrát více zdraví prospěšných látek než dužnina. Šlechtitelé se pak mohou inspirovat závěry kanadské studie při vývoji nových odrůd.

„Nezáleží na chuti a kvalitě, ale při výběru jablka bychom se měli řídit množstvím polyfenolů v dužnině a pokožce plodů,“ prohlásil profesor Rong Tsao z Ontaria.

Antioxidanty jsou chemické látky chránící buňky před škodlivými radikály, čímž pomáhají bojovat proti rakovině, srdečním chorobám, Alzheimerově nemoci, vysokému krevnímu tlaku a dalším projevům stárnutí. Chrání buňky a celé tkáně před oxidativními poruchami a také snižují nebezpečný cholesterol v krvi. Předchozí studie například prokázaly na krysách, že denní dávka jablečné hmoty, odpovídající u člověka šesti plodům denně, sníží počet nádorů v těle laboratorních zvířat až o polovinu.

V kanadské studii se stala „šampiónem zdraví“ odrůda Red Delicious následovaná odrůdami McIntosh, Cortland, Northern Spy, Idared, Golden Delicious, Mutsu a Empire. Mezi další ovoce bohaté na antioxidanty patří jahody, borůvky, brusinky, ostružiny a maliny, dále brokolice, červené hrozny, česnek, špenát, zelený čaj, mrkev, sója a cereálie.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

30.  7.  2017 |
Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Také máte cuket, že nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste snad už všechny způsoby úpravy a oblíbená zelenina vám už, jak se lidově říká, leze krkem? Uchovejte si je na zimu, kdy se vám po jejich chuti bude stýskat. Způsobů je hned několik.

28.  7.  2017 |
Netradiční dekorace dodají zahradě styl

Netradiční dekorace dodají zahradě styl

Malé i větší drobnosti jsou třešničkou na dortu, která možná chybí vaší zahradě. Něco, co jí dodá styl, šmrnc a díky čemu se v ní můžete cítit velmi příjemně.

10.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |