vytisknout velikost písma Jablko má téměř zázračné účinky na lidské tělo

Jablka jsou nejen biblickým, ale doslova zázračným ovocem. Lékaři potvrzují, že jen stěží může být člověk fit bez nich. Zdraví, sílu a pocit svěžesti dodávají sportovcům, silákům i obyčejným lidem. A lékaři dodávají: „Chcete-li se nám vyhnout, jezte alespoň jedno jablko denně.“ Ale podle kanadských odborníků není odrůda jako odrůda. Při srovnání osmi běžných odrůd odhalili Kanaďané různý obsah zdraví prospěšných látek v jednotlivých varietách.

Nejvyšší obsah antioxidantů polyfenolů obsahovaly plody odrůdy Red Delicious. Nejméně těchto „protirakovinných“ a protizánětlivých látek měla odrůda Empire. Důležité je však podle expertů veřejnosti připomínat, že nejvíce zdraví prospěšných látek je právě ve slupce jablka, proto je loupání bláhovým počínáním. Pokožkové buňky jablka totiž obsahují pětkrát více zdraví prospěšných látek než dužnina. Šlechtitelé se pak mohou inspirovat závěry kanadské studie při vývoji nových odrůd.

„Nezáleží na chuti a kvalitě, ale při výběru jablka bychom se měli řídit množstvím polyfenolů v dužnině a pokožce plodů,“ prohlásil profesor Rong Tsao z Ontaria.

Antioxidanty jsou chemické látky chránící buňky před škodlivými radikály, čímž pomáhají bojovat proti rakovině, srdečním chorobám, Alzheimerově nemoci, vysokému krevnímu tlaku a dalším projevům stárnutí. Chrání buňky a celé tkáně před oxidativními poruchami a také snižují nebezpečný cholesterol v krvi. Předchozí studie například prokázaly na krysách, že denní dávka jablečné hmoty, odpovídající u člověka šesti plodům denně, sníží počet nádorů v těle laboratorních zvířat až o polovinu.

V kanadské studii se stala „šampiónem zdraví“ odrůda Red Delicious následovaná odrůdami McIntosh, Cortland, Northern Spy, Idared, Golden Delicious, Mutsu a Empire. Mezi další ovoce bohaté na antioxidanty patří jahody, borůvky, brusinky, ostružiny a maliny, dále brokolice, červené hrozny, česnek, špenát, zelený čaj, mrkev, sója a cereálie.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |