vytisknout velikost písma Jablko má téměř zázračné účinky na lidské tělo

Jablka jsou nejen biblickým, ale doslova zázračným ovocem. Lékaři potvrzují, že jen stěží může být člověk fit bez nich. Zdraví, sílu a pocit svěžesti dodávají sportovcům, silákům i obyčejným lidem. A lékaři dodávají: „Chcete-li se nám vyhnout, jezte alespoň jedno jablko denně.“ Ale podle kanadských odborníků není odrůda jako odrůda. Při srovnání osmi běžných odrůd odhalili Kanaďané různý obsah zdraví prospěšných látek v jednotlivých varietách.

Nejvyšší obsah antioxidantů polyfenolů obsahovaly plody odrůdy Red Delicious. Nejméně těchto „protirakovinných“ a protizánětlivých látek měla odrůda Empire. Důležité je však podle expertů veřejnosti připomínat, že nejvíce zdraví prospěšných látek je právě ve slupce jablka, proto je loupání bláhovým počínáním. Pokožkové buňky jablka totiž obsahují pětkrát více zdraví prospěšných látek než dužnina. Šlechtitelé se pak mohou inspirovat závěry kanadské studie při vývoji nových odrůd.

„Nezáleží na chuti a kvalitě, ale při výběru jablka bychom se měli řídit množstvím polyfenolů v dužnině a pokožce plodů,“ prohlásil profesor Rong Tsao z Ontaria.

Antioxidanty jsou chemické látky chránící buňky před škodlivými radikály, čímž pomáhají bojovat proti rakovině, srdečním chorobám, Alzheimerově nemoci, vysokému krevnímu tlaku a dalším projevům stárnutí. Chrání buňky a celé tkáně před oxidativními poruchami a také snižují nebezpečný cholesterol v krvi. Předchozí studie například prokázaly na krysách, že denní dávka jablečné hmoty, odpovídající u člověka šesti plodům denně, sníží počet nádorů v těle laboratorních zvířat až o polovinu.

V kanadské studii se stala „šampiónem zdraví“ odrůda Red Delicious následovaná odrůdami McIntosh, Cortland, Northern Spy, Idared, Golden Delicious, Mutsu a Empire. Mezi další ovoce bohaté na antioxidanty patří jahody, borůvky, brusinky, ostružiny a maliny, dále brokolice, červené hrozny, česnek, špenát, zelený čaj, mrkev, sója a cereálie.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kaki: Jak je pěstovat a jak je jíst

Kaki: Jak je pěstovat a jak je jíst

Zářivě oranžové plody někteří milují, jiní je nemusí. Výrazně sladká chuť se projeví až u přezrálých plodů, které však v obchodech nedostanete. Příznivci hurmi kaki si je však mohou vypěstovat i doma.

13.  2.  2018 |
Jak si vypěstovat vlastní papriky? Je čas zasít semínka

Jak si vypěstovat vlastní papriky? Je čas zas…

I když venkovní teplota stále padá pod nulu a za okny často poletuje sníh, je právě teď v únoru nejvhodnější doba na to pustit se do pěstování téhle chutné zeleniny. Poradíme vám, jak si vlastní sazeničky vypěstovat ze semínek.

6.  2.  2018 |
Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři …

Každý zahrádkář zná tento úporný plevel a nejeden s ním bojuje celá léta. Lze se bršlice zbavit a je opravdu tak nebezpečná, jak se obecně tvrdí?

18.  2.  2018 |
Voděnka – nenáročná pokojovka, která si zaslouží pozornost

Voděnka – nenáročná pokojovka, která si zaslo…

Kdysi patřila k běžné květinové výzdobě oken městských činžáků, venkovských stavení a nechyběla ani v kancelářích. Většinou se o ni nikdo moc nestaral, a přece rostla jako z vody. Inu, voděnka.

11.  2.  2018 |
Jak levně a rychle vyčistit stříbro

Jak levně a rychle vyčistit stříbro

Pokud jste si, stejně jako já, oblíbili spíše stříbro než zlato, všimli jste si už určitě, že tyto řetízky, náramky a prstýnky po čase nevypadají tak pěkně, jako když byly nové. Zmatní a začnou černat. Pokud ale víte jak na to, můžete je doma snadno vyčistit a původní lesk jim rychle vrátit. Všechno, co k tomu budete potřebovat, najdete doma.

9.  2.  2018 |