Jablka jsou nejen biblickým, ale doslova zázračným ovocem. Lékaři potvrzují, že jen stěží může být člověk fit bez nich. Zdraví, sílu a pocit svěžesti dodávají sportovcům, silákům i obyčejným lidem. A lékaři dodávají: „Chcete-li se nám vyhnout, jezte alespoň jedno jablko denně.“ Ale podle kanadských odborníků není odrůda jako odrůda. Při srovnání osmi běžných odrůd odhalili Kanaďané různý obsah zdraví prospěšných látek v jednotlivých varietách.
Nejvyšší obsah antioxidantů polyfenolů obsahovaly plody odrůdy Red Delicious. Nejméně těchto „protirakovinných“ a protizánětlivých látek měla odrůda Empire. Důležité je však podle expertů veřejnosti připomínat, že nejvíce zdraví prospěšných látek je právě ve slupce jablka, proto je loupání bláhovým počínáním. Pokožkové buňky jablka totiž obsahují pětkrát více zdraví prospěšných látek než dužnina. Šlechtitelé se pak mohou inspirovat závěry kanadské studie při vývoji nových odrůd.
„Nezáleží na chuti a kvalitě, ale při výběru jablka bychom se měli řídit množstvím polyfenolů v dužnině a pokožce plodů,“ prohlásil profesor Rong Tsao z Ontaria.
Antioxidanty jsou chemické látky chránící buňky před škodlivými radikály, čímž pomáhají bojovat proti rakovině, srdečním chorobám, Alzheimerově nemoci, vysokému krevnímu tlaku a dalším projevům stárnutí. Chrání buňky a celé tkáně před oxidativními poruchami a také snižují nebezpečný cholesterol v krvi. Předchozí studie například prokázaly na krysách, že denní dávka jablečné hmoty, odpovídající u člověka šesti plodům denně, sníží počet nádorů v těle laboratorních zvířat až o polovinu.
V kanadské studii se stala „šampiónem zdraví“ odrůda Red Delicious následovaná odrůdami McIntosh, Cortland, Northern Spy, Idared, Golden Delicious, Mutsu a Empire. Mezi další ovoce bohaté na antioxidanty patří jahody, borůvky, brusinky, ostružiny a maliny, dále brokolice, červené hrozny, česnek, špenát, zelený čaj, mrkev, sója a cereálie.