vytisknout velikost písma Jablko má téměř zázračné účinky na lidské tělo

Jablka jsou nejen biblickým, ale doslova zázračným ovocem. Lékaři potvrzují, že jen stěží může být člověk fit bez nich. Zdraví, sílu a pocit svěžesti dodávají sportovcům, silákům i obyčejným lidem. A lékaři dodávají: „Chcete-li se nám vyhnout, jezte alespoň jedno jablko denně.“ Ale podle kanadských odborníků není odrůda jako odrůda. Při srovnání osmi běžných odrůd odhalili Kanaďané různý obsah zdraví prospěšných látek v jednotlivých varietách.

Nejvyšší obsah antioxidantů polyfenolů obsahovaly plody odrůdy Red Delicious. Nejméně těchto „protirakovinných“ a protizánětlivých látek měla odrůda Empire. Důležité je však podle expertů veřejnosti připomínat, že nejvíce zdraví prospěšných látek je právě ve slupce jablka, proto je loupání bláhovým počínáním. Pokožkové buňky jablka totiž obsahují pětkrát více zdraví prospěšných látek než dužnina. Šlechtitelé se pak mohou inspirovat závěry kanadské studie při vývoji nových odrůd.

„Nezáleží na chuti a kvalitě, ale při výběru jablka bychom se měli řídit množstvím polyfenolů v dužnině a pokožce plodů,“ prohlásil profesor Rong Tsao z Ontaria.

Antioxidanty jsou chemické látky chránící buňky před škodlivými radikály, čímž pomáhají bojovat proti rakovině, srdečním chorobám, Alzheimerově nemoci, vysokému krevnímu tlaku a dalším projevům stárnutí. Chrání buňky a celé tkáně před oxidativními poruchami a také snižují nebezpečný cholesterol v krvi. Předchozí studie například prokázaly na krysách, že denní dávka jablečné hmoty, odpovídající u člověka šesti plodům denně, sníží počet nádorů v těle laboratorních zvířat až o polovinu.

V kanadské studii se stala „šampiónem zdraví“ odrůda Red Delicious následovaná odrůdami McIntosh, Cortland, Northern Spy, Idared, Golden Delicious, Mutsu a Empire. Mezi další ovoce bohaté na antioxidanty patří jahody, borůvky, brusinky, ostružiny a maliny, dále brokolice, červené hrozny, česnek, špenát, zelený čaj, mrkev, sója a cereálie.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v polovině září

Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v…

Muškáty neboli pelargonie a jejich zazimování řeší snad každý, kdo má balkonové rostliny. Jak postupovat, na co si dát pozor a co dělat, pokud rostlinu během „zimního spánku“ napadnou škůdci? Poradí nám zkušená pěstitelka Miloslava Valinová.

12.  9.  2018 | | 2 N/A