vytisknout velikost písma Jablka nová i ta s vůní vzpomínek

Nedávno jsem navštívila jednu pražskou tržnici. Je celkem jedno, zavítáte-li na havelský trh nebo na rynek jiného města. Sortiment tržnic nabízejících ovoce a zeleninu si je podobný jako vejce vejci.

Spotřebitel si může koupit jablka levnější nebo dražší, z domácí produkce nebo z dovozu – a to je všechno. Jak se jmenují jablka, která koupil, se většinou nedozví.

Zmizelá jablíčka

Z odrůd, které se u nás prodávají, se zpravidla nabídka smrskne jen na Golden Delicious (jak bývá hrdě napsáno na ceduli u hromady jablek) nebo na bezejmenné odrůdy z dovozu. Procházela jsem mezi stánky a vzpomínala, jak v sadech našich babiček bývaly jabloně, jež mívaly neopakovatelná odrůdová i místní jména – a těm, co je neměly, se prostě říkalo pláňata.

Klepněte pro větší obrázek
Golden Delicious patří v současnosti k nejrozšířenějším odrůdám

Sudetská reneta, Londýnský jadernáč, Jeptiška, koženáče nebo panenská jablíčka bývaly odrůdy po léta pěstované a hýčkané. Všechny měly jedno společné: byly jedinečné svou chutí, měly neopakovatelné aroma (mnohdy velmi intenzivní, například Citronové zimní) a zpravidla při dobrém domácím uskladnění vydržely i do dubna dalšího roku.

Chybělo jim jediné – nehodily se pro velkovýrobu. Staré odrůdy vyžadovaly ruční trhání a láskyplně ukládání – pěkně po jednom plodu do košíku – a následně uložení ve sklípku, což nebýval žádný problém. Bohužel postupem doby stromy zestárly a zmizely z našich zahrádek i sadů. Velkou měrou k tomu přispěla ovocnářská velkovýroba i urbanistický vývoj krajiny a současný způsob života.

Vzkřísíme ztracené odrůdy?

Zavzpomínejte s námi na osvědčené plody jablůněk našich předků, porovnejte alespoň v duchu jejich krásu i vůni s těmi dnešními. Jestliže však budete mít obrozenecké sklony pěstovat některou z vymizelých odrůd, zkuste se obrátit na genetickou databanku Výzkumného ústavu v Holovousích (www.vsuo.cz) či na Ovocnou školku Bojkovice (www.stareodrudy.org).

Klepněte pro větší obrázek
Sudetská reneta vám přinese vzpomínku na staré časy; foto: Stanislav Boček

Možná, že tu najdete roub a možná, že se jednou zakousnete do šťavnatého jablka s libozvučným názvem. Pro inspiraci vám přiblížím některé dříve oblíbené odrůdy.

Jablek plný košík

Odrůda Košíkové je domácí, původem z východních Čech, kde se tomuto jablíčku lidově říkalo párkové nebo panské. Jeho název vznikl buď podle mohutných košatých korun o průměru až dvaceti metrů, nebo podle vysoké úrodnosti. Traduje se, že každá větev dá i koš ovoce. Strom roste velmi zdravě, hodí se i do vyšších, drsnějších poloh. Mrazem netrpí.

Ovoce odolává i větru a nepadá. Plody jsou menší, pěkně pravidelného, mírně kuželovitého tvaru. Lesklá a jemná slupka má světle žlutou barvu, od sluneční strany v jemně nastříkané červeni je nápadné tmavě červené žíhání. Bílá, jemná a šťavnatá dužnina má příjemnou, sladce navinulou chuť. Tato odrůda se sklízí ke konci září, dozrává v říjnu a vydrží až do února.

Jablíčko s malinovou vůní

Malinové hornokrajské má původ asi v Holandsku. Mezi četnými „Malináči“ právem zaujímalo přední místo. Strom vyžaduje lepší půdu, snáší však dobře i vyšší polohu, je velmi úrodný a zřídkakdy vynechá v plodnosti. Tvoří mohutné rozložité koruny, proto jej nelze doporučit do malých zahrádek.

Klepněte pro větší obrázek
Nejen malinová vůně, ale i stejná barva plodů prozradí, o jakou odrůdu se jedná
; foto: Stanislav Boček

Plody jsou prostřední velikosti, kulovitého tvaru, jen nenápadně tupě žebernaté. Hladká a lesklá slupka je tmavěčervené barvy, s malebným nádechem přecházejícím až do fialova, s jemným modravým ojíněním. Dužnina je velmi jemná, často narůžovělá, malinově navinule sladké, velmi dobré chuti. V listopadu dozrává, ke konzumaci je nejlepší do ledna, pak moučnatí. Vydrží však až do dubna.

Jablíčko z Českého lesa

Strom odrůdy Chodské tvoří mohutné kulovité koruny. Na pěstování je nenáročný a úroda bývá bohatá. Ovoce je prostřední velikosti, má hladkou slupku, zpočátku zelenavě žlutou, později krásně voskově žlutou. Na sluneční straně mají plody líčko souvisle tlumeně červené, bez pruhování.

Dužnina je šťavnatá, jemná, navinulá, příjemně kořenitá. Sklízí se raději později, když líčko dostává zlatožlutý nádech. Dozrává na Vánoce a vydrží až do dubna. Je původem z Domažlicka, kde se mu dařilo v nižších i vyšších polohách.

Novinky letošního podzimu

Pokrok jde samozřejmě dál i v novém šlechtění a způsobu pěstování. Hitem letošní sezony budou sloupovité jabloně – baleríny – ‘Rondo‘ a ‘Sonet‘. Obě odrůdy jsou zimní a liší se od sebe jen konzumní zralostí plodů. Rondo rodí střední až velká zelenožlutá jablka se slupkou pokrytou červeným žíháním asi ze dvou třetin. Dužnina je středně pevná, křehká, šťavnatá a navinule sladká. Dozrává krátce po sklizni a vydrží až do února.

Klepněte pro větší obrázek
Plody sloupovité jabloně ‘Rondo‘

Sonet má plody ploše kulovité, také zelenožluté s dužninou stejných kvalit jako Rondo. Sklízí se počátkem října, ale vydrží pouze do prosince. Typickou vlastností sloupovitě rostoucích jabloní jsou velmi krátká internodia bez nároků na řez. Jabloně si stále ponechávají tvar kompaktní sloupovité koruny, plodnost se reguluje pouze rozpěrkami, kterými se větve nutí k růstu v určitém úhlu. Každoročně se však doporučuje probírka, aby nedocházelo ke střídavé plodnosti.

Další novinky, které se objeví na podzimním trhu, najdete v přehledné tabulce:

Odrůda Vzhled plodu Dužnina Zralost/Dokdy vydrží
Podzimní
Lipno
Novinka zelenožluté zbarvení je překryto karmínově červeným žíháním krémová, jemná, šťavnatá, harmonická chuť září/březen
Zimní      
Luna
Novinka žlutá základní barva je překryta slabým oranžovým líčkem nažloutlá, pevná, křehká, velmi šťavnatá, výrazně aromatická říjen/listopad až duben
poznámka: nepatrná náchylnost k padlí a naprostá odolnost ke strupovitosti
Opál
Novinka žlutá základní barva je překryta slabým oranžovým líčkem žlutá, pevná, křehká, jemná, chuť sladká až kořenitá, výborná září/listopad až duben
poznámka: rezistentní ke strupovitosti, padlím netrpí
Sirius
Novinka zelenožluté až žluté, výjimečně se slabým oranžovým líčkem pevná, křehká, šťavnatá, chuť sladká, výrazně aromatická, výborná říjen/listopad až duben
poznámka: rezistentní ke strupovitosti, slabě náchylná k padlí
Topaz
  oranžověžluté s oranžověčerveným až červeným mramorováním dužnina krémová, pevná, křehká, velice šťavnatá, sladce navinulá, výrazně aromatická říjen/listopad až duben
poznámka: rezistentní ke strupovitosti, málo až středně citlivá na padlí
Pozdně zimní
Heliodor
Novinka svítivě žluté zpravidla bez krycího zbarvení křehká, velmi šťavnatá, rozplývavá, sladce navinulá, příjemně aromatická říjen/březen až duben
Rozela
Novinka žluté zbarvení je překryto rozmytou červení dužnina nažloutlá, středně pevná až pevná, křehká, šťavnatá, navinule sladká, výrazně aromatická září/březen
Rubinola
  zářivě červené mramorování a žíhání krémová,šťavnatá, navinule sladká, aromatická, chuť výborná září/březen
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |