vytisknout velikost písma Jablka mají léčivou moc

Málokdy si uvědomíme, že pěkně vyzrálé a šťavnaté jablíčko skrývá medicínu pro duši i tělo, a to doslova, od hlavy až k patě. Uklidní, povzbudí a uzdraví. Vyzkoušejte jablečnou kúru s námi.
Jablka mají léčivou moc
Plody z doby kamenné

Již v biblickém ráji had svedl Evu, aby utrhla jablko ze zakázaného stromu poznání. Pak toto jablko darovala Adamovi, potom následoval první hřích, a z toho nevídaný rozvoj lidstva. Také antická mytologie vypráví o zlatých jablkách ze zahrady Hesperidek, jenže tehdy řecké slovo "mélon" a latinské "malum" označovalo vlastně i jiné plody tohoto tvaru. Ve starověkém Řecku a Římě bylo však štěpařství již velmi silně rozvinuto, a tak například přírodovědec Plinius starší vychvaluje dovednost tehdejších zahradníků, kteří prý dokázali naroubovat na jabloň i broskev. V mírném pásmu svědčí archeologické nálezy o existenci jabloní již v neolitu. V plném pěstitelském rozsahu se však jabloň objevila až na přelomu 8. a 9. století za císaře Karla Velikého, který zakládal rozsáhlé ovocné sady, v nichž byla pěstována zvláště jabloň.

Klepněte pro větší obrázek
Bohaté úrody tuzemských
ovocnářů jsou vzácností.
Česká jablka vytlačují
levnější dovozová

Jablko navrací zdraví

Na základě aristotelovské nauky o čtyřech živlech doporučoval léčbu jablkem P.O. Matthioli, italský botanik z 16.století. V lidové medicíně všech evropských národů je jablko téměř univerzálním lékem proti zimnici a horečce, dále při všech onemocněních horních i dolních cest dýchacích, při potížích žaludečních a srdečních. Také prý chrání člověka před nespavostí a chudokrevností a po těžké nemoci vrací do těla zdraví. Už kdysi se tradovalo, že denně požité jablko je nad všechny doktory.

Klepněte pro větší obrázek
Zralá jablka jsou velmi dekorativním doplňkem zahrady

Současné užití není příliš vzdáleno od starých zkušeností:

  • Několik kyselin obsažených v jablku reguluje žaludeční kyselost a pomáhá při trávení tuků.
  • Jablko dodává i chuť k jídlu, ale je lehce stravitelné, proto bývá významnou složkou různých odtučňovacích kúr.
  • Jablečná šťáva léčí žaludeční i střevní záněty.
  • Přítomnost řady enzymů podporuje některé trávicí pochody, činnost jater, žlučníku a střev.
  • Jablečné pektiny zvětšují střevní obsah a tím váží a odstraňují z těla různé jedovaté látky a toxiny, zejména rtuť a olovo, čímž je zvyšována imunita.
  • Pektiny pokrývají ochrannou vrstvou žaludeční a střevní sliznici, a brání tak chemickému či mechanickému poškození. Tím je v podstatě velmi dobře regulován celý proces trávení, včetně činnosti žlučníku.
  • Jablko je i obecně uznávaným sedativem, upravuje nervozitu a úzkostlivost, odstraňuje nespavost a navozuje klidný spánek.
Jablková bábovka bez tuku

Ingredience: 4 vejce, 25 dkg jablek, 5 dkg rozinek, 20 dkg cukru krupice, 20 dkg hrubé mouky, 1 sáček vanilkového cukru, tuk a strouhanka na vysypání formy.

Jablka očistíme a nastrouháme najemno. V míse utřeme vejce, cukr a vanilkový cukr. Do utřené směsi vmícháme mouku s práškem do pečiva, nastrouhaná jablka a rozinky. Bábovkovou formu důkladně vymažeme a vysypeme strouhankou. Směsí naplníme vymazanou a vysypanou formu a zvolna pečeme asi 45 minut. Bábovku necháme vychladit, ozdobíme podle fantazie.

Smetanové brambory s jablky

Ingredience: 1 kg brambor, 4 velká jablka, 2 vejce, 200 g zakysané smetany, máslo, majoránka, sůl, mletý pepř.

Brambory a jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Zapékací mísu vymastíme a vrstvíme střídavě osolené a opepřené brambory a jablka. Brambory vždy ještě dochutíme majoránkou. Vrchní vrstvu brambor zalijeme vejci rozmíchanými ve smetaně a poklademe vločkami másla. V předehřáté troubě pečeme dozlatova asi tři čtvrtě hodiny. Podáváme horké.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |