vytisknout velikost písma Jablíčka z květináče

Všimli jste si v zahradnických katalozích ovocných stromů pěstovaných v květináči? Tento moderní trend umožňuje získat vlastní ovoce třeba na balkóně či terase.
Jablíčka z květináče

Už jsme si zvykli, že okrasné keře i stromky jsou do prodeje expedovány v květináčích či větších nádobách - kontejnerech, ale jabloň, hrušeň či švestka se na trhu v této podobě teprve objevují. Tato novinka pěstiteli ušetří nejméně rok času: ať už se jedná o ošetřování stromku po výsadbě či bezproblémové ujmutí sazenice. Výhod ovocných stromků v kontejneru je několik: sazenice můžeme upravit řezem ihned po výsadbě nebo až příštím rokem na jaře a sázet můžeme kdykoli během vegetačního období.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ideální do každé zahrady

Všechny stromky – jádroviny i peckoviny v kontejnerech jsou pěstovány na slabě rostoucích podnožích, aby řez i tvarování nebylo příliš náročné. Co se týká jabloní, odborníci doporučují korunu tvarovat na zákrsek nebo na vřeteno.

Co získáme, když jabloň upravíme na vřetenovitý tvar? Zjednodušeně řečeno, docílíme aby pohyb živin byl k plodům co nejsnazší a co nekratší. To znamená, že řezem dosáhneme časnější a lepší plodnosti než je tomu například u klasických zákrsků či jiných tvarů. Při velké násadě je v červnu po opadu plůdků vždy nutná ruční probírka, která nepřímo ovlivní kvalitu ovoce. Pokud jabloň dobře odkvete, stačí z růžice květů ponechat jeden plůdek a pak jsou jablka na větvičce pěkně nasázená jedno vedle druhého. V souhrnu lze říci, že vřeteno umožní slunečním paprskům i živinám proniknout stejnoměrně do celé koruny, která je řezem usměrněna tak, aby byla co nejvzdušnější a stále se vytvářel plodonosný obrost. Ovocný strom stárne pomaleji a brzy a pravidelně plodí.

Ze zákrsku ke vřetenu

Vřeteno je ve své podstatě upravený zákrsek. Po výsadbě obrost ponecháme a věnujeme se postranním výhonům. Ve spodní části korunky zkrátíme postranní letorosty na dva až tři pupeny na spodní očko, tak aby výhony nerostly nahoru, ale vodorovně, protože tam se budou tvořit květní pupeny. Terminál je třeba zkrátit tak, abychom z obrostu, který vyroste pod řezem, mohli později založit další patro. U vřetena se snažíme, aby se obrost tvořil po celé délce kmínku. Další patro zakládáme zhruba po třech letech od výsadby cca 40 cm nad prvním. Nejvhodnější dobou řezu je rašení nebo těsně před rašením, když se začnou nalévat pupeny.

Letní řez

Letní řez podporuje plodnost a vyzrávání letorostů. Provádí se v červnu, v červenci nebo počátkem srpna a to i u vřetenovitých tvarů: na prodlužující ose kmene odstraníme konkurenční letorosty v době, kdy dosáhnou délky 20 až 25 cm. Svisle rostoucí letorosty na postranních ramenech zkrátíme koncem července na polovinu, asi za 14 dnů po tomto zákroku je seřízneme na patku. Letorosty rostoucí do stran ( dlouhé asi 25 cm) zkrátíme za šestým až osmým listem, ale převislé nezakracujeme. V červenci bez zakrácení vyvážeme ramena vedoucí šikmo dolů.

Klepněte pro větší obrázek

Raději hruštičky či švestičky? 

A nejen jablíčka, ale i jiné stromky můžeme pěstovat jako vřeteno. Záleží na tom, kolik času jsme ochotni stromkům věnovat. Hrušeň roste dost bujně a její letorosty směřují vzpřímeně nahoru. V tomto případě je možné letorosty vyvazovat do vodorovné polohy. Podle zkušenosti rakouských pěstitelů je nanejvýš prospěšné podobným způsobem řezat i švestky, kde stromy jsou zahuštěné a větve proschlé. Vyholování větví je způsobeno tím, že světlo nemůže do koruny - proto musíme řezat, vyvazovat, prosvětlovat a udržovat plodonosný obrost, aby nezasychal. A to je celé tajemství bohaté úrody.

Klepněte pro větší obrázek

Výhoda – nevýhoda?

Ano, stromky v nádobách se skutečně hodí také pro balkóny a terasy. Mají výhodu, zabírají méně prostoru a jejich pěstování si můžeme dovolit i v omezených podmínkách. Jenže tyto stromy v nádobách jsou mnohem náročnější na péči než ty vysazené ve volné půdě. Mají podobné nároky jako exotické rostliny pěstované na terasách a balkónech.

Pamatujeme si tedy:

  • Musíme je pravidelně zalívat jako jiné rostliny v nádobách.
  • Každý rok je také důsledně přihnojujeme, nejlépe hnojivy pro ovocné stromy.
  • Na zimu nenecháváme nádobu stát na volném prostranství. Pokud zcela promrzne, může to dřevinu stát život.
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |
Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrob…

Šišky jsou snadno dostupné, nasbírat je můžete v městském parku, i v lese. Málokoho ale napadne, že se dají využít k výrobě nádherných vánočních ozdob za pár korun. Pro inspiraci jsme vám našli více než padesát dekorací ze šišek, které si snadno zvládnete vyrobit doma.

22.  11.  2017 |