vytisknout velikost písma Jablíčka z květináče

Všimli jste si v zahradnických katalozích ovocných stromů pěstovaných v květináči? Tento moderní trend umožňuje získat vlastní ovoce třeba na balkóně či terase.
Jablíčka z květináče

Už jsme si zvykli, že okrasné keře i stromky jsou do prodeje expedovány v květináčích či větších nádobách - kontejnerech, ale jabloň, hrušeň či švestka se na trhu v této podobě teprve objevují. Tato novinka pěstiteli ušetří nejméně rok času: ať už se jedná o ošetřování stromku po výsadbě či bezproblémové ujmutí sazenice. Výhod ovocných stromků v kontejneru je několik: sazenice můžeme upravit řezem ihned po výsadbě nebo až příštím rokem na jaře a sázet můžeme kdykoli během vegetačního období.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ideální do každé zahrady

Všechny stromky – jádroviny i peckoviny v kontejnerech jsou pěstovány na slabě rostoucích podnožích, aby řez i tvarování nebylo příliš náročné. Co se týká jabloní, odborníci doporučují korunu tvarovat na zákrsek nebo na vřeteno.

Co získáme, když jabloň upravíme na vřetenovitý tvar? Zjednodušeně řečeno, docílíme aby pohyb živin byl k plodům co nejsnazší a co nekratší. To znamená, že řezem dosáhneme časnější a lepší plodnosti než je tomu například u klasických zákrsků či jiných tvarů. Při velké násadě je v červnu po opadu plůdků vždy nutná ruční probírka, která nepřímo ovlivní kvalitu ovoce. Pokud jabloň dobře odkvete, stačí z růžice květů ponechat jeden plůdek a pak jsou jablka na větvičce pěkně nasázená jedno vedle druhého. V souhrnu lze říci, že vřeteno umožní slunečním paprskům i živinám proniknout stejnoměrně do celé koruny, která je řezem usměrněna tak, aby byla co nejvzdušnější a stále se vytvářel plodonosný obrost. Ovocný strom stárne pomaleji a brzy a pravidelně plodí.

Ze zákrsku ke vřetenu

Vřeteno je ve své podstatě upravený zákrsek. Po výsadbě obrost ponecháme a věnujeme se postranním výhonům. Ve spodní části korunky zkrátíme postranní letorosty na dva až tři pupeny na spodní očko, tak aby výhony nerostly nahoru, ale vodorovně, protože tam se budou tvořit květní pupeny. Terminál je třeba zkrátit tak, abychom z obrostu, který vyroste pod řezem, mohli později založit další patro. U vřetena se snažíme, aby se obrost tvořil po celé délce kmínku. Další patro zakládáme zhruba po třech letech od výsadby cca 40 cm nad prvním. Nejvhodnější dobou řezu je rašení nebo těsně před rašením, když se začnou nalévat pupeny.

Letní řez

Letní řez podporuje plodnost a vyzrávání letorostů. Provádí se v červnu, v červenci nebo počátkem srpna a to i u vřetenovitých tvarů: na prodlužující ose kmene odstraníme konkurenční letorosty v době, kdy dosáhnou délky 20 až 25 cm. Svisle rostoucí letorosty na postranních ramenech zkrátíme koncem července na polovinu, asi za 14 dnů po tomto zákroku je seřízneme na patku. Letorosty rostoucí do stran ( dlouhé asi 25 cm) zkrátíme za šestým až osmým listem, ale převislé nezakracujeme. V červenci bez zakrácení vyvážeme ramena vedoucí šikmo dolů.

Klepněte pro větší obrázek

Raději hruštičky či švestičky? 

A nejen jablíčka, ale i jiné stromky můžeme pěstovat jako vřeteno. Záleží na tom, kolik času jsme ochotni stromkům věnovat. Hrušeň roste dost bujně a její letorosty směřují vzpřímeně nahoru. V tomto případě je možné letorosty vyvazovat do vodorovné polohy. Podle zkušenosti rakouských pěstitelů je nanejvýš prospěšné podobným způsobem řezat i švestky, kde stromy jsou zahuštěné a větve proschlé. Vyholování větví je způsobeno tím, že světlo nemůže do koruny - proto musíme řezat, vyvazovat, prosvětlovat a udržovat plodonosný obrost, aby nezasychal. A to je celé tajemství bohaté úrody.

Klepněte pro větší obrázek

Výhoda – nevýhoda?

Ano, stromky v nádobách se skutečně hodí také pro balkóny a terasy. Mají výhodu, zabírají méně prostoru a jejich pěstování si můžeme dovolit i v omezených podmínkách. Jenže tyto stromy v nádobách jsou mnohem náročnější na péči než ty vysazené ve volné půdě. Mají podobné nároky jako exotické rostliny pěstované na terasách a balkónech.

Pamatujeme si tedy:

  • Musíme je pravidelně zalívat jako jiné rostliny v nádobách.
  • Každý rok je také důsledně přihnojujeme, nejlépe hnojivy pro ovocné stromy.
  • Na zimu nenecháváme nádobu stát na volném prostranství. Pokud zcela promrzne, může to dřevinu stát život.
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |