Izolace z přírodních materiálů

Izolace z přírodních materiálů

Na stavebním trhu lze pozorovat návrat některých dříve vymizelých materiálů, které poměrně úspěšně začínají soutěžit se „syntetickou“ konkurencí.

Při hledání možností, jak ušetřit za energie se samozřejmě jako první – a také jako jedna z nejefektivnějších oblastí – nabízí uvažování o tepelných izolacích domu. Dnešní stavební technologie umožňují realizace konstrukcí, které mohou snížit spotřebu tepla nutného k vytápění o 50 až 80 %. Při navrhování a realizacích obvodových plášťů energeticky úsporných budov je rozhodující hlavně kvalita a tloušťka tepelně izolační vrstvy v součinnosti se vzduchotěsností a eliminací tepelných mostů a izolační materiály získávají v kontextu ekologické výstavby stále více na významu. Zlepšení tepelné ochrany budov se při narůstajících cenách energií vyplatí a při zahrnutí úspor na vytápění se doba amortizace investic neustále zkracuje.

Na „ekologické stopě“

Při výběru izolačního materiálu ale nejde jen o to, jak udržet tepelnou energii co nejdéle uvnitř domu. Matriály, jimiž izolujeme, zanechávají „ekologickou stopu“, to znamená, že součástí ekologické zátěže, kterou přenesou na životní prostředí, je i spotřebovaná energie a vyprodukované škodliviny spojené s jejich výrobou a dopravou, a také zátěž spojená s jejich likvidací po skončení doby jejich životnosti. I tyto aspekty začínají hrát pro mnohé investory (a v některých zemích i zákonodárce) důležitou roli.

Návrat přírodních materiálů

V této souvislosti se ne náhodou začínají na stavebním trhu izolačních materiálů prosazovat některé přírodní, v minulosti mnohdy vymizelé materiály. V našich podmínkách se dnes sekáváme s využitím slámy, konopných nebo lněných vláken, ovčí vlny a rákosových výrobků pro tepelnou izolaci domů. Balíky slámy stlačené na požadovanou hustotu a velikost jsou vyráběny vždy na zakázku pro konkrétní stavbu. Ovčí vlna ve formě izolační rohože je již také dostupná z místních zdrojů. Konopí je prozatím možno získat pouze ve formě volně ložené vlny, hledá se výrobce izolačních panelů a rohoží. Ty lze na objednávku dovézt ze SRN, Rakouska, Holandska. Rákosové panely alternující polystyrén lze použít jako kontaktní fasádní systém nebo pro vnitřní využití jako nosiče hliněných omítek. Izolační desky z dřevní vlny jsou vyráběny v SR a jsou pro nás tedy cenově dosažitelné.

Rozdělení přírodních izolačních materiálů

  • živočišné organické materiály (ovčí vlna)
  • rostlinné organické materiály
  • rostlinné dřevní (celulóza, dřevní vlákna, dřevní vlna, hobliny a korek)
  • rostlinné stonkové (rákos, konopí, len, sláma, kokosová vlákna, bavlna)
  • minerální anorganické materiály (např. expandovaný jíl - keramzit, expandovaný perlit, expandována břidlice - expandit, pemza, pěnové sklo...)

Co je lepší?

Přírodní materiály mají srovnatelné tepelně-izolační vlastnosti jako syntetické, přičemž jejich výhodou jsou lepší letní tepelná ochrana, lepší schopnost regulovat vlhkost a příznivější ekologická bilance. Jsou však dražší a jedinou cenově srovnatelnou alternativou je celulóza. Všeobecně jsou přírodní tepelně-izolační materiály v procesu výroby, zpracování a používání ze zdravotního hlediska bezproblémovější a jejich produkce je omezená jen na nejnutnější výrobní procesy.

Klady a zápory

Primární energetická náročnost výroby přírodních izolačních materiálů je neporovnatelně nižší (kromě dřevných vláken a pěnového skla) než u syntetických materiálů. Vedle nižší náročnosti výroby jsou však stále ještě ceny materiálů a jejich zpracování vyšší než u umělých izolací. Příčinou vysokých cenových rozdílů (zvýšení o 20 až 200 % na m2 zabudované izolace) jsou hlavně vysoké náklady na jejich přepravu – v důsledku malého počtu výrobců rostou přepravní vzdálenosti.

Některé příklady

Konopí

V Německu sevýrobou termoizolačních konopných rohoží zabýváfirma Thermo-Hanf, která pro svou produkci využívá i konopí z ekologického zemědělství. Materiál se kromě konopí skládá z 15 % polyesterových vláken pro kompaktnost a 3,5% sody jako ochrany před ohněm. Vyrábí se rohože v tloušťkách od 3,5 do 16 cm.

Přednosti konopných rohoží:

  • neobsahují látkyzatěžující životní prostředí
  • jsou plně recyklovatelné
  • izolační materiál všech možných forem na izolacistřech, zdí i podlah
  • dobré difúzní vlastnosti umožňují optimální prostup vlhkosti a zajištující zdravé klima v místnostech
  • neobsahují žádné bílkoviny, takže jsou bezpečné proti napadení škůdci anepodléhá hnilobě
  • z hektarové sklizněkonopí lze vyrobitaž osm tunplnohodnotného stavebníhomateriálu 

Ovčí vlna

Na trhu je dostupná stavební tepelná izolace z ovčí vlny (např. zn. INWOOL®)

Ovčí vlna jako výchozí materiál pro výrobu stavebních izolací určených k zateplování budov doplňuje sortiment izolací a má oproti dosud používaným minerálním materiálům řadu nesporných výhod:

    • výborné izolační vlastnosti. Je zdravotně nezávadná a je plně přírodním produktem.
    • velkou životnost (výrobci odkazují např. na trvanlivost gobelínů)
    • protipožární odolnost
    • vysoká hydroskopičnost – až 30%, absorbuje a opět uvolňuje vzdušnou vlhkost
    • nevyžaduje parozábranu, která by jinak bránila přirozenému klimatizačnímu účinku a prodyšnosti domu, ovčí vlna „dýchá“
    • neobsahuje žádné zdraví škodlivé látky. Proti hmyzu je ošetřena.
    • při montáži „nekouše“, je příjemná na dotyk, není potřeba používat ochranných pomůcek
    • cenově dostupná – není nutná parozábrana, cena m2 je srovnatelná s minerálními materiály

Doporučujeme

Články odjinud