vytisknout velikost písma Inspirujte se: listopadové dekorace z darů přírody

Halloween a stejně tak i dušičkové dny jsou už za námi a do adventu, kdy si své okolí vyzdobíme vánočně, je ještě daleko. To ale neznamená, že kolem sebe nenajdeme dostatek přírodních materiálů, které se dají použít k pěkným dekoracím. Nechte se inspirovat následujícími fotografiemi. 

Dejte šanci vřesu 

Vřes obecný (Calluna vulgaris) patří ke stálicím podzimních dnů. Pokud ho zatím ještě nepěstujete, můžete si jej pořídit právě teď – v obchodech se dá malá rostlinka koupit za cenu do 40 Kč. Než ho přesadíte do zahrady, nechte jej vyniknout v barevně neutrálním květináči.

Klepněte pro větší obrázek
V jednoduchosti je krása 

Vřes (případně dva vřesy odlišné barvy květů) v něm strhne pozornost sám na sebe, a aby ji upoutal i na druhý pohled, doplňte ho něčím nečekaným – v tomto případě bylo použito drobné zahradnické náčiní, určené pro péči o pokojové rostliny. Celek ještě dotvářejí pestře zbarvené okrasné tykvičky. 

 

Keříky stálezelených vřesů dosahují v dospělosti výšky 30 až 50 centimetrů a šířky od 50 do 70 centimetrů. Daří se jim na kyselých půdách v polostínu či na přímém slunci. Vykvétají koncem léta nebo na podzim, v závislosti na kultivaru jsou zbarveny bíle, fialově, růžově či červeně. Můžete je pěstovat na záhonech, ve vřesovištích, na skalkách, ale i v květináči či v truhlíku na balkoně. Aby se pěkně rozrostly a zahustily, potřebují každoročně na jaře zkrátit o jednu třetinu. 

 

 

V hlavní roli je i tentokrát vřes, ale přímo v proutěném květináči dozdobeném mašlí jej doplňují rudé kalichy mochyně, šípky a větvička u nás stále ještě nepříliš známé cesmíny. Šípky a lampionky mochyně se znovu objevují volně položené kolem květináče, kde jsou rozloženy i další podzimní plody – jablíčka či tykve.

Klepněte pro větší obrázek
Dopřejte vřesu kyselou půdu a poroste bez problémů 

Při vytváření vlastního aranžmá se nemusíte přesně držet vzoru – místo vzácné cesmíny použijte třeba mahonii, nemáte-li zahradu, vypěstované plody nahraďte těmi, které najdete při procházce lesem (kaštany, žaludy, šišky…). 

Krásné dekorace můžete vytvořit i z kaštanů

Krásné dekorace můžete vytvořit i z kaštanů

Budiž světlo 

Světla není na podzim nikdy dost! Motiv svícnu zopakujte, ve větším počtu bude o to působivější. Ačkoliv je každý z použitých květináčků jinak barevný, všimněte si, že jsou tvarově a velikostně shodné a stejná je i použitá svíce. 

Klepněte pro větší obrázek
Rozjasněte si večery 

Že už v listopadu ostružiny či borůvky nejsou? Jen se podívejte, zda jste některé na keřích nepřehlédli – a máte o další prvek výzdoby postaráno. Stejně tak se vám bude hodit jakýkoliv květ, který v přírodě či na zahradě ještě najdete. Aby takováto dekorace pár dní vydržela, zastrkejte rostlinky do vodou nacucané aranžovací hmoty a pravidelně je zalévejte. 

Mochyně jako bonbonky 

O mochyni už tu zmínka byla. Nevyužít ji však také jako hlavní dekorační prvek by byla škoda – vždyť jejích kalichů si nelze nevšimnout. Posbírejte je a vložte do pěkné skleněné nádoby.

Mochyně židovská třešeň (Physalis alkekengi) je vytrvalá rostlina z čeledi lilkovitých, jejíž výrazné oranžové až červené kalichy, obsahující uvnitř bobuli, se používají do suchých vazeb. Dorůstá do výšky od 40 do 60 centimetrů, vyhovuje jí polostín. Velmi silně odnožuje, brzy dokáže vytvořit souvislý porost.

 

 

Nebojte se vybrat nějakou obyčejnou, jako je například pěkná zavařovací sklenice, kolem níž ovážete provázek. Před ni položte malou větvičku a nezapomeňte, že půvab spočívá i v tom, že sklenici necháte otevřenou, jako by si z ní každý měl nabídnout. 

Klepněte pro větší obrázek
Minimálně pracné, maximálně působivé 

Když padá listí ze stromů 

Co je typickým symbolem listopadu? Ano, listí! Posbírejte je za slunečného dne z jednoho druhu stromu (odolejte a nekombinujte jich více, výsledný efekt pak bude o to výraznější) a přidělejte na slaměný či polystyrenový základ věnce.

Jak na to? Možností je více: lístky na něj můžete lepit jeden po druhém tavnou pistolí nebo je nejdříve svažte do kytiček, které postupně omotáte kolem základu, až nebude vidět. 

Listí různých barev a tvarů naopak využijete při vytváření ozdobných závěsů. Stačí jen uříznout proutek libovolné délky, kromě koncové části z něj odstranit olistění a postupně na něj jako korálky navléknout vybrané listy.

Půvabně vypadá skupinka takovýchto závěsů, kdy každý z nich je jinak dlouhý. Doladit ji pak můžete žluťoučkou kukuřicí, květem hortenzie či čímkoliv jiným, co máte k dispozici. 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |