vytisknout velikost písma Inspirace z ciziny: obří zelenina od zahrádkářů

V Británii se pravidelně pořádá soutěž určená pro amatérské pěstitele zeleniny (National amateur gardening show).

Bývají na ní k vidění ty největší kousky zeleniny, které se v daném roce podaří vypěstovat – prohlédněte si jejich snímky, možná pro vás budou na začátku sezony inspirací.

Klepněte pro větší obrázek
Pórek narostl tak veliký, že přes něj vůbec není vidět hlava jeho pěstitele
Klepněte pro větší obrázek
Kolik placiček se z této cukety asi udělá?
Klepněte pro větší obrázek
Porovnejte sami: pětiletá holčička versus obří hlávka
Klepněte pro větší obrázek
Největší okurka světa, nikoli jen Británie: zahrádkář, jemuž se na zahradě urodila, má devadesát let
Klepněte pro větší obrázek
Mark Baggs se svým otcem Frankem a jejich 690 liber, tedy 312,979 kilogramů vážící dýní

Pokud se vám obří zelenina líbí a něco podobného se vám letos urodí, vězte, že budete-li chtít soutěžit, až na Britské ostrovy jezdit nemusíte.

Stačí zavítat na zahradnický veletrh Zahrada Čech, který se koná na výstavišti v Litoměřicích (letos ve dnech od 14. do 22. září). Jednou z kategorií tamější známé soutěže Příroda čaruje – zahrádkář zírá je i kategorie Obři, v níž se vaše výpěstky mohou uplatnit.

Foto: Profimedia 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |