vytisknout velikost písma Inspirace: jak tvarovat vavřín

Příjemné počasí láká člověka posedět venku – a je jedno, zda v zahradě, nebo na balkoně.

Pak už nezbývá, než se obklopit oblíbenými rostlinami, mezi nimiž by nemělo chybět alespoň pár bylin. Nejen proto, že je pak můžete – čerstvé – kdykoliv použít při přípravě pokrmů či nápojů, ale také proto, že příjemně voní, pěkně vypadají a často i odpuzují nevítaný hmyz.

Druhům, které lze snadno tvarovat, můžete dát vzhled podle své fantazie. Mezi ně patří známý, ale v porovnání například s bazalkou, taktéž typickou pro středomořskou kuchyni, u nás méně často pěstovaný dekorativní stálezelený keř vavřín lékařský – bobkový list (Laurus nobilis).

Klepněte pro větší obrázek
Při úpravě rostliny si dejte pozor, abyste střih provedli až za listem, přestřižené listy nevypadají dobře 

Tomu se v našem podnebí daří jako nádobové rostlině. V subtropických oblastech, kde roste i planě, bývá běžnou součástí zahrad i parků, často ve formě živého plotu.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Už zahradníci na dvoře Rudolfa II. tvarovali bobkový list do nejrůznějších geometrických forem

Přes léto ho nechte venku – snese úpal i přistínění, na zimu ho umístěte na vzdušné, světlé místo, kde se teplota pohybuje od nuly do deseti stupňů Celsia maximálně, a dopřejete mu jen minimální zálivku.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Vavřín je symbolem antiky. V dobách starého Říma byli věncem z něj zdobeni vítězové a učenci 

Vavřín lze tvarovat opravdu libovolně, nejčastěji se upravuje do podoby keře či stromu na kmínku. Můžete mu dát i podobu koule, jehlanu nebo ho vést po opoře, jak je vidět na fotografiích. Listy, které získáte při jeho tvarování, po usušení využijte jako koření. Nejvhodnější pro tento účel jsou listy dvouleté a je třeba sušit je ve stínu, aby si uchovaly svou světle zelenou barvu.

Foto: Profimedia 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |