vytisknout velikost písma Inspirace: jak tvarovat vavřín

Příjemné počasí láká člověka posedět venku – a je jedno, zda v zahradě, nebo na balkoně.

Pak už nezbývá, než se obklopit oblíbenými rostlinami, mezi nimiž by nemělo chybět alespoň pár bylin. Nejen proto, že je pak můžete – čerstvé – kdykoliv použít při přípravě pokrmů či nápojů, ale také proto, že příjemně voní, pěkně vypadají a často i odpuzují nevítaný hmyz.

Druhům, které lze snadno tvarovat, můžete dát vzhled podle své fantazie. Mezi ně patří známý, ale v porovnání například s bazalkou, taktéž typickou pro středomořskou kuchyni, u nás méně často pěstovaný dekorativní stálezelený keř vavřín lékařský – bobkový list (Laurus nobilis).

Klepněte pro větší obrázek
Při úpravě rostliny si dejte pozor, abyste střih provedli až za listem, přestřižené listy nevypadají dobře 

Tomu se v našem podnebí daří jako nádobové rostlině. V subtropických oblastech, kde roste i planě, bývá běžnou součástí zahrad i parků, často ve formě živého plotu.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Už zahradníci na dvoře Rudolfa II. tvarovali bobkový list do nejrůznějších geometrických forem

Přes léto ho nechte venku – snese úpal i přistínění, na zimu ho umístěte na vzdušné, světlé místo, kde se teplota pohybuje od nuly do deseti stupňů Celsia maximálně, a dopřejete mu jen minimální zálivku.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Vavřín je symbolem antiky. V dobách starého Říma byli věncem z něj zdobeni vítězové a učenci 

Vavřín lze tvarovat opravdu libovolně, nejčastěji se upravuje do podoby keře či stromu na kmínku. Můžete mu dát i podobu koule, jehlanu nebo ho vést po opoře, jak je vidět na fotografiích. Listy, které získáte při jeho tvarování, po usušení využijte jako koření. Nejvhodnější pro tento účel jsou listy dvouleté a je třeba sušit je ve stínu, aby si uchovaly svou světle zelenou barvu.

Foto: Profimedia 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

5.  11.  2019 |
Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá hezky po celý rok?

Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá he…

Už zítra jsou tu Dušičky. Svátek, kdy vzpomínáme na naše zemřelé blízké a zdobíme místo jejich posledního odpočinku. Jaké květiny ale vybrat, aby vydržely nejhezčí co nejdéle? Poradíme vám.

1.  11.  2019 |
Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: Nadvládu šedé rozbíjí mozaika i patchwork

Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: …

Obklady se v domácnosti nemění příliš často, jejich vzhled je tak třeba vybírat skutečně důkladně. Co nás v obchodech aktuálně zaujalo?

6.  11.  2019 |
Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vyd…

Máte doma sklizené ořechy a přemýšlíte, co s nimi udělat? Uložte je způsobem, jakým to dělaly naše babičky. Jen tak budete mít jistotu, že vám nežluknou ani nezplesniví. Prozradíme vám, jak zajistit, aby stále chutnaly jako čerstvé.

9.  11.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |