vytisknout velikost písma Inspirace: jak tvarovat vavřín

Příjemné počasí láká člověka posedět venku – a je jedno, zda v zahradě, nebo na balkoně.

Pak už nezbývá, než se obklopit oblíbenými rostlinami, mezi nimiž by nemělo chybět alespoň pár bylin. Nejen proto, že je pak můžete – čerstvé – kdykoliv použít při přípravě pokrmů či nápojů, ale také proto, že příjemně voní, pěkně vypadají a často i odpuzují nevítaný hmyz.

Druhům, které lze snadno tvarovat, můžete dát vzhled podle své fantazie. Mezi ně patří známý, ale v porovnání například s bazalkou, taktéž typickou pro středomořskou kuchyni, u nás méně často pěstovaný dekorativní stálezelený keř vavřín lékařský – bobkový list (Laurus nobilis).

Klepněte pro větší obrázek
Při úpravě rostliny si dejte pozor, abyste střih provedli až za listem, přestřižené listy nevypadají dobře 

Tomu se v našem podnebí daří jako nádobové rostlině. V subtropických oblastech, kde roste i planě, bývá běžnou součástí zahrad i parků, často ve formě živého plotu.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Už zahradníci na dvoře Rudolfa II. tvarovali bobkový list do nejrůznějších geometrických forem

Přes léto ho nechte venku – snese úpal i přistínění, na zimu ho umístěte na vzdušné, světlé místo, kde se teplota pohybuje od nuly do deseti stupňů Celsia maximálně, a dopřejete mu jen minimální zálivku.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Vavřín je symbolem antiky. V dobách starého Říma byli věncem z něj zdobeni vítězové a učenci 

Vavřín lze tvarovat opravdu libovolně, nejčastěji se upravuje do podoby keře či stromu na kmínku. Můžete mu dát i podobu koule, jehlanu nebo ho vést po opoře, jak je vidět na fotografiích. Listy, které získáte při jeho tvarování, po usušení využijte jako koření. Nejvhodnější pro tento účel jsou listy dvouleté a je třeba sušit je ve stínu, aby si uchovaly svou světle zelenou barvu.

Foto: Profimedia 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už je sezóna hub za námi? Pak budete překvapeni. Z některých lokalit nosí houbaři domů stále plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky z října 2019.

17.  10.  2019 |
Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni!

Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni…

Jak přezimovat kanu neboli dosnu? Není to nic složitého, hlízy vyjměte ze země, jen pozor, hlínu z nich neoklepávejte. Pokud jste kanu pěstovali v květináči, nemusíte ji z hlíny vyndavat, jen ji i s květináčem dejte dovnitř na studené místo. Jakou potřebuje teplotu?

9.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |