vytisknout velikost písma Inspirace: cihla, konvička, konzerva: co s nimi udělá netřesk

Netřesky si vás získají pro svou odolnost a přizpůsobivost. Nechte je vyniknout na místech, kam rostliny běžně nevysazujete.

Tím, že se jedná o druh, kterému stačí jen minimální prostor, ochotně se rozrůstá a je nenáročný tak, že po zasazení se v podstatě obejde bez vaší péče, můžete si s ním dovolit experimentovat daleko více než s jinými rostlinami.

Klepněte pro větší obrázek
Netřeskům neublíží ani celodenní úpal
Klepněte pro větší obrázek
Růžice vykvete jednou za život a poté netřesk odumře

Když mu poskytnete dostatek slunečních paprsků a lehkou, propustnou zeminu, bez problémů vykvete. Květní lodyha vyrůstá ze středu přízemní růžice a je porostlá dužnatými lístky v různých barvách od zelené a namodralé přes fialkovou až po červenou.

Klepněte pro větší obrázek
Odkvetlé růžice odstraňte, prázdné místo po nich brzy zaroste mladými rostlinkami
Klepněte pro větší obrázek
Tyto sukulentní rostliny snesou sucho, nedostatek živin i mráz

Netřesky se většinou pěstují na skalkách a suchých zídkách, v současnosti si získávají stále větší oblibu jako rostlina vhodná k ozelenění střech. Daří se jim ovšem i v nádobách – a využít můžete opravdu jakoukoliv, kterou budete mít po ruce.

Klepněte pro větší obrázek
Gel z listů netřesku má léčivé účinky
Klepněte pro větší obrázek
Dříve se netřesky běžně vysazovaly na střechu: věřilo se, že dům ochrání proti uhození blesku – tak ostatně vznikl jejich název

Z kuchyňského provozu vyřazenou konvičku či hrníčky, prázdný obal od konzervy, velkou mušli, kterou jste si přivezli z dovolené u moře, dřevěnou krabičku, cihlu, pro niž už nemáte jiné využití, nebo jiný stavební materiál, který se jen tak válí po dvoře.

Klepněte pro větší obrázek
Koření mělce, a tak je při pletí potřeba dávat pozor, aby je člověk omylem nevytáhl i s plevelem
Klepněte pro větší obrázek
Kvetou od června do září

Vzhledem k tomu, že rod netřesků zahrnuje více než čtyřicet druhů a množství přírodních i kulturně vyšlechtěných kříženců, je pro amatérského pěstitele poměrně obtížné se v těchto rostlinách orientovat.

Klepněte pro větší obrázek
Namnožit si je můžete snadno: odnožemi
Klepněte pro větší obrázek
Šťávu z listů lze sklízet od poloviny srpna až do listopadu a lze ji uchovávat mraženou

Z uvedeného důvodu je pro celkovou přehlednost jednodušší rozdělit je do skupinek podle jejich vzhledu, a to na:

  • netřesky se zelenou růžicí listů;
  • netřesky, jejichž zelená růžice má špičky listů červenohnědé až hnědé;
  • netřesky s růžicemi v odstínech červenohnědých i hnědých;
  • netřesky s chlupatými listy nebo s pavučinatou růžicí.

Další informace týkající se netřesků, jejich pěstování a léčebných účinků se dozvíte v článku Netřesky: zahradní sukulenty do skalky i na střechu.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |