vytisknout velikost písma Inspirace: cihla, konvička, konzerva: co s nimi udělá netřesk

Netřesky si vás získají pro svou odolnost a přizpůsobivost. Nechte je vyniknout na místech, kam rostliny běžně nevysazujete.

Tím, že se jedná o druh, kterému stačí jen minimální prostor, ochotně se rozrůstá a je nenáročný tak, že po zasazení se v podstatě obejde bez vaší péče, můžete si s ním dovolit experimentovat daleko více než s jinými rostlinami.

Klepněte pro větší obrázek
Netřeskům neublíží ani celodenní úpal
Klepněte pro větší obrázek
Růžice vykvete jednou za život a poté netřesk odumře

Když mu poskytnete dostatek slunečních paprsků a lehkou, propustnou zeminu, bez problémů vykvete. Květní lodyha vyrůstá ze středu přízemní růžice a je porostlá dužnatými lístky v různých barvách od zelené a namodralé přes fialkovou až po červenou.

Klepněte pro větší obrázek
Odkvetlé růžice odstraňte, prázdné místo po nich brzy zaroste mladými rostlinkami
Klepněte pro větší obrázek
Tyto sukulentní rostliny snesou sucho, nedostatek živin i mráz

Netřesky se většinou pěstují na skalkách a suchých zídkách, v současnosti si získávají stále větší oblibu jako rostlina vhodná k ozelenění střech. Daří se jim ovšem i v nádobách – a využít můžete opravdu jakoukoliv, kterou budete mít po ruce.

Klepněte pro větší obrázek
Gel z listů netřesku má léčivé účinky
Klepněte pro větší obrázek
Dříve se netřesky běžně vysazovaly na střechu: věřilo se, že dům ochrání proti uhození blesku – tak ostatně vznikl jejich název

Z kuchyňského provozu vyřazenou konvičku či hrníčky, prázdný obal od konzervy, velkou mušli, kterou jste si přivezli z dovolené u moře, dřevěnou krabičku, cihlu, pro niž už nemáte jiné využití, nebo jiný stavební materiál, který se jen tak válí po dvoře.

Klepněte pro větší obrázek
Koření mělce, a tak je při pletí potřeba dávat pozor, aby je člověk omylem nevytáhl i s plevelem
Klepněte pro větší obrázek
Kvetou od června do září

Vzhledem k tomu, že rod netřesků zahrnuje více než čtyřicet druhů a množství přírodních i kulturně vyšlechtěných kříženců, je pro amatérského pěstitele poměrně obtížné se v těchto rostlinách orientovat.

Klepněte pro větší obrázek
Namnožit si je můžete snadno: odnožemi
Klepněte pro větší obrázek
Šťávu z listů lze sklízet od poloviny srpna až do listopadu a lze ji uchovávat mraženou

Z uvedeného důvodu je pro celkovou přehlednost jednodušší rozdělit je do skupinek podle jejich vzhledu, a to na:

  • netřesky se zelenou růžicí listů;
  • netřesky, jejichž zelená růžice má špičky listů červenohnědé až hnědé;
  • netřesky s růžicemi v odstínech červenohnědých i hnědých;
  • netřesky s chlupatými listy nebo s pavučinatou růžicí.

Další informace týkající se netřesků, jejich pěstování a léčebných účinků se dozvíte v článku Netřesky: zahradní sukulenty do skalky i na střechu.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

29.  7.  2020 |