vytisknout velikost písma Indukční varná deska: Výhody a nevýhody aneb základní informace, než si ji pořídíte

Kdysi velmi drahé indukční varné desky zlevnily a staly se dostupnou alternativou pro všechny, kdo zařizují kuchyň. Stojí za to o nich uvažovat, protože nabízí rychlejší vaření, tepelnou stálost a menší spotřebu elektrické energie.

Je přirozené, že jakmile indukční varné desky zlevnily, zájem o ně vzrostl. Tento spotřebič dnes pořídíte i za méně než 5000 korun. A přestože byste neměli kupovat to nejlevnější, co na trhu najdete, určitě při zařizování kuchyně stojí tato poměrně nová technologie za zvážení. Slibuje totiž rychlejší ohřev, lepší tepelnou konzistenci a tím úsporu elektrické energie. Jde tak o kvalitní alternativu plynu a zelenější formu vaření.

Jak se vaří na indukci?

Indukční varná deska vypadá podobně jako elektrický sporák. Je plochá a na ploše jsou naznačené kruhy, do kterých se při vaření dávají hrnce a pánve. Na rozdíl od elektrické varné desky ale kruhy nesvítí oranžovočerveně, když jsou jednotlivé zóny zapnuté. Indukční vaření totiž zahřívá rovnou hrnec a ne povrch sporáku. Pokud se indukční hořák náhodně zapne bez hrnce, nezahřeje se. Přesto raději někteří výrobci zabudovali do jednotlivých ploch světla, aby bylo poznat, zda je indukční hořák zapnutý. 
Na rozdíl od většiny plynových sporáků na indukci nenajdete knoflíky pro ovládání hořáků. Reakci jednotlivých plotýnek řídí digitální dotykový displej.

Jak snadno a rychle vyčistit připálené hrnce a pekáče

Jak snadno a rychle vyčistit připálené hrnce a pekáče

Proveďte jednoduchý test magnetem

Indukční hořák používá k výrobě tepla elektromagnetismus. Uvnitř varné desky je cívka z kovu (obvykle mědi), která při zapnutí napájení vytváří magnetické pole. Když se na toto magnetické pole umístí nádoba, vytvoří elektrický proud, který způsobí, že se varná nádoba sama zahřeje.

Spotřebiče do kuchyně pro milovníky retro stylu. Červená jasně vede. Vyberte si

Spotřebiče do kuchyně pro milovníky retro stylu. Červená jasně vede. Vyberte si

Protože indukce používá k zahřívání jídla elektromagnetismus, hrnce a pánve na vaření musí být ze železa, aby měly magnetické vlastnosti. Ideální je například litinové nádobí, protože se zahřívá rovnoměrně a dobře vede a udržuje teplo.

V podstatě ale lze použít téměř jakýkoliv materiál – hliník, porcelán, měď, nerez. Pokud materiál není magnetický, výrobci používají takzvané feromagnetické dno. Nelze tedy automaticky říct, že na vaření bude vhodné kovové nádobí. Pokud si nejste jisti, použijte obyčejný magnet. Udrží-li se na nádobě, můžete v ní vařit na indukční desce.

Trendy bydlení v roce 2020: In jsou dvoubarevné kuchyně, zemité barvy, samet i kov

Trendy bydlení v roce 2020: In jsou dvoubarevné kuchyně, zemité barvy, samet i kov

Výhody indukční desky jsou nezanedbatelné

Rychlost a energetická účinnost – na indukční desce začne voda vřít mnohem rychleji, než jste zvyklí. Zdá se to jako maličkost, ale čekají-li děti na večeři a hlady už řičí, je každá minutka dobrá. Při vaření totiž nedochází k únikům tepla do okolního vzduchu, což se pozitivně projeví i v létě, kdy se při vaření nezvyšuje teplota v kuchyni a ta je tedy mnohem chladnější.

Nejkrásnější mozaiky v kuchyni. Inspirujte se!

Nejkrásnější mozaiky v kuchyni. Inspirujte se!

Konzistentní teplo – Nechali jste někdy omáčku probublávat na malém plamínku, a když jste se vrátili, byla spálená? Indukce je schopná produkovat velmi malé a stabilní teplo, rozhodně menší a stabilnější než elektrické a plynové vařiče. Ke změně teploty navíc dochází téměř okamžitě, protože zvýšení teploty probíhá přímo uprostřed hrnce, nikoliv skrz hrnec jako u běžného vaření.

Bezpečnost – Povrch indukce se nezahřívá, pokud na něm není pánev či hrnec, protože k vaření je třeba reakce mezi plotýnkou a hrncem. Takže pokud se plotýnka náhodou zapne nebo ji zapomenete vypnout, povrch zůstane chladný. Některé indukční hořáky se dokonce umí automaticky vypnout, pokud zjistí, že se voda v hrnci vařila.

Snadné a rychlé čištění – Protože se plotýnka nezahřívá, nedochází k připékání potravin. Čištění je tak jednoduché, stačí nakapané těsto nebo jakékoliv jiné nečistoty prostě setřít a je hotovo.

Ekologie – Protože se při vaření uvolňuje mnohem méně tepla do okolí a hrnec není třeba zbytečně zahřívat, je vaření mnohem ekologičtější než na plynovém či na klasickém elektrickém sporáku.

Závěsné vychytávky nejen do malé kuchyně: Jaké se dají sehnat a za kolik

Závěsné vychytávky nejen do malé kuchyně: Jaké se dají sehnat a za kolik

Nevýhody indukčního vaření

Vyšší pořizovací cena – I když ceny klesly, stále se jedná o dražší variantu vařiče. Pokud chcete indukci jen otestovat nebo potřebujete malý vařič na cesty, na trhu existují jednoduché indukční plotýnky, které pořídíte již kolem tisícovky.

Nefunguje na všechny typy nádobí – K nákladům při pořízení indukce je nutné připočítat nové nádobí. Určitě ne všechno, které máte ve skříňce, bude k vaření na indukčních plotýnkách vhodné. Pokud nebude mít dno speciální úpravu, materiály, jako jsou měď, hliník, sklo a pyrex, jsou nevhodné.

Musíte se s indukcí naučit – S každým novým spotřebičem je třeba se naučit zacházet a platí to i o indukční varné desce. Musíte zjistit, jaké nastavení vám nejlépe vyhovuje, zvyknout si na regulaci teploty… Rychlejší a konzistentnější ohřev může také proměnit vaše vaření. Pokud jste třeba byli zvyklí oloupat brambory, zatímco se voda zahřívá, nyní to nemusíte stíhat. I na skutečnost, že var neprobíhá, kdykoliv sejmete nádobu z plotny, je třeba si zvyknout.

Jak obložit prostor za kuchyňskou linkou? Inspirujte se v galerii

Jak obložit prostor za kuchyňskou linkou? Inspirujte se v galerii

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Clona na balkon vás ochrání před sluncem i poskytne soukromí. Jak ji vybrat?

Clona na balkon vás ochrání před sluncem i po…

Jak slunce postupně nabírá na intenzitě, začínáme vyhledávat stín. Na balkoně či terase nám pomohou zástěny, které lze instalovat z různých stran. Díky nim se navíc odcloníte od nežádoucích pohledů a získáte nenahraditelný pocit soukromí na čerstvém vzduchu. Na trhu jsou zástěny ratanové, dřevěné, bambusové i plastové. Jak vybrat?

1.  5.  2021 |
Kateřina Hradová
Domácnost
Barevné okrasné kopřivy rozzáří byt i zahradu. Jak je pěstovat

Barevné okrasné kopřivy rozzáří byt i zahradu…

Pestré listy, jimiž se okrasné kopřivy, zvané také barevné či africké kopřivy, pyšní, upoutají vaši pozornost, ať už je spatříte za oknem bytu nebo venku jako nádobové či záhonové rostliny. Přičteme-li k tomu nenáročnost pěstování a snadné množení, je jasné, proč se těší takové oblibě.

24.  4.  2021 |
Kateřina Hradová
Zahrada
15 nejhezčích balkonových rostlin do truhlíku. Inspirujte se!

15 nejhezčích balkonových rostlin do truhlíku…

Zahradnictví tradičně nabízejí muškáty, petunie, surfinie, verbeny, lobelky a spoustu jiných letniček. Které vybrat? Samozřejmě rozhodující je orientace balkonu vůči světovým stranám, ale i tak si můžete vybírat z velkého množství rostlin. Pro inspiraci vám nabízíme výběr těch nejkrásnějších.

3.  3.  2021 |
Irena Forejtová
Balkon
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

29.  7.  2020 |
Petra Nachtmanová
Okrasná zahradaZahradní rostlinyVýživa a hnojeníTrvalkyOkrasné rostlinyOchrana a péčeListnáčeChoroby a škůdciBalkonové rostliny
Výsadba brambor: Správný postup ovlivní kvalitu a množství úrody

Výsadba brambor: Správný postup ovlivní kvali…

Pokud vám nechutnají kupované brambory a máte k dispozici dostatečný prostor na zahradě či na poli, vypěstujte si je sami. Poradíme vám, jak sázet brambory, abyste se dočkali bohaté úrody.

7.  4.  2021 |
Jaromír MalichLenka Chvostová
Brambory