Imitace dřeva zachová kvalitu

Imitace dřeva zachová kvalitu

Při volbě podlahové krytiny v interiéru máme řadu možností. Dřevo přitom má vedle mnoha kladů i problematické vlastnosti. Proto tu jsou imitace.

Dřevěná podlaha sice poskytuje nezpochybnitelné výhody – např. díky nízké tepelné vodivosti vyvolává pocit, že „hřeje“. Ty ale někdy mohou působit negativně – zmíněná tepelná nevodivost může bránit práci podlahového topení. V provozu některých místností také může být na závadu nižší odolnost dřeva proti vodě nebo mechanickému poškození, a také jeho cena někdy může být problémem. To jsou důvody pro alternativní krok – pro použití n zpodobenin dřevěných materiálů, které dnes díky vyspělým technologiím splňují estetické požadavky na vzhled podlahy, přitom ale přinášejí zlepšené technické vlastnosti.

Laminát se vzhledem dřeva

Jednou z možností, která poskytuje pokud jde o estetiku dokonalý efekt, je laminátová podlaha. Její užitné vlastnosti se podobají dřevěné plovoucí podlaze, na rozdíl od ní je ale vhodnější právě pro použití při instalaci podlahového topení, protože vykazuje nižší tepelný odpor. Další výhodou laminátu oproti dřevu je minimální objemová změna při vystavení vlhkosti. Díky této vlastnosti je tato podlaha vhodná do panelákových bytů, ve kterých v průběhu roku kolísá vlhkost vzduchu ve velkém rozmezí.

To, že laminátová podlaha dokonale napodobuje vzhled dřeva, je zajištěno díky fototapetě, která tvoří horní vrstva z dekoračního papíru. Tato technologie umožňuje širokou nabídku zahrnující nejrůznější druhy dřeva. Laminátové podlahy přitom mají užitné vlastnosti často stejné, nebo dokonce lepší, než u dřevěných podlah. Na trhu se přitom setkáme s méně kvalitními výrobky v ceně kolem dvou set korun za metr čtvereční, ale i s produkty renomovaných firem, u nichž se cena za metr blíží ceně dřevěné podlahy. Získáme za ni ale samozřejmě vyšší kvalitu.

Skladba jako u parket

Poslední novinkou jsou laminátové podlahy, které jsou vyráběny v rozměrech parketových dílců. Tyto laminátové dílce, věrně napodobující dřevěnou podlahu vzhledem a strukturou povrchu, se pokládají stejně jaka parkety "do stromečku", nebo "do řemene". Jsou vybaveny lepeným spojem pero-drážka a plošně se lepí k podkladu. Podrobnější informace najdete v našem článku zde!

Vinyl úspěšně konkuruje

Další typ podlahovin, který poměrně úspěšně imituje dřevo a přidává výhody syntetického materiálu, jsou podlahové krytiny z PVC, nebo z CV (cushion vinyl – měkčený vinyl). Jsou to vícevrstvé podlahové krytiny, které podobně jako laminát umožňují dokonalé napodobení jakéhokoli druhu dřeva. Hlavní vlastností, která je staví proti dřevěné alternativě, je jejich pružnost, která díky pěnové podkladové vrstvě zajišťuje komfort při chůzi, ale také výborně zvukově a tepelně izoluje.

Vysoká odolnost

Obavy z nižší odolnosti jsou namístě pouze u levnějších, méně kvalitních podlahovin. Výrobky vyšší kategorie disponují tvarovou pamětí, takže případné otlaky od nábytku při změněn dispozice interiéru zmizí. Výhodou je pokládka v pásech o šířce až čtyři metry, takže je minimalizován počet nutných napojení v ploše podlahy. To, že je v podlaze minimum (nebo žádné) spár usnadňuje údržbu, která je tak bezproblémová. Pokud od napodobeniny dřeva požadujeme pružnost, odolnost a bezproblémovou údržbu, je pro nás PVC, nebo CV podlahovina nejlepším řešením.

Zvláštním typem jsou tvrzené podlahoviny z PVC, s dekorem dřeva. Jsou vyráběny speciální technologií a jejich vzhled a povrchová struktura jsou velmi blízké vzhledu dřevěné podlahy. Zpravidla jsou vyráběny a pokládány jako samostatné dílce, jejichž rozměry napodobují rozměry skutečných dřevěných podlahových dílců (parket). Výhodou je velmi vysoká odolnost, která umožňuje jejich použití i v zatěžovaných komerčních prostorách.

I dlažba má místo

Dalším typem podlahy, napodobujícím někdy vzhled dřevěné podlahy je dlažba. Vyznačuje se samozřejmě úplně jinými vlastnostmi, než oba předešlé typy (laminát a PVC). Výhodou dlažby s dekorem dřeva je zejména vysoká odolnost proti otěru, nenasákavost a nehořlavost a také možnost použití v exteriéru (podle typu). Vysoká tepelná vodivost zaručuje bezproblémové použití podlahového vytápění. Nevýhodou je menší odolnost proti nárazu a také „mokrý“ způsob pokládky.

Doporučujeme

Články odjinud