vytisknout velikost písma I v zimě můžete pěstovat bylinky

Většinu běžných bylinek pro vlastní potřebu si můžeme od jara do podzimu pěstovat na zahrádce. Co ale v zimě? Některé druhy lze pěstovat dál i doma za oknem. Zajistíme si tak zelené natě k ochucení jídel i stálý přísun vitaminů po celou zimu. 

Nenáročné a skromné bylinky

Pro zimní pěstování v bytě se hodí bylinky, které v našich podmínkách přetrvávají zimu venku po několik let. Nemají zvláštní nároky a jejich vypěstování zvládne i začátečník.

Potřebují pouze světlo na okenním parapetu, vhodný truhlík nebo květník a zahradní zeminu. Nemusíme se bát ani chladnější místnosti, teplota pro růst postačí v rozmezí patnácti až dvaceti stupňů, noční teploty v místnosti by neměly klesnout pod deset stupňů.

Bylinky s vůní citronu: Citronová tráva a citronová verbena

Bylinky s vůní citronu: Citronová tráva a citronová verbena

Zaléváme vlažnou vodou ráno, občas místo zálivky rostliny orosíme – zbavíme je tak prachu, který se na nich v místnosti usazuje a stěžuje jim dýchání. Přihnojovat bylinky nemusíme, protože živiny jim postačí až do jara. Potom některé z nich můžeme vrátit na zahradu nebo na balkón.  

Pažitka

Než začne mrznout, vyryjeme část sestřiženého trsu pažitky – mělo by v něm být alespoň dvacet cibulek. Na dno květníku dáme drenáž (keramzit, písek, štěrk) a pažitku zasadíme do připravené zeminy tak hluboko, jak byla v záhonu.

Klepněte pro větší obrázek
Pažitku uplatníme téměř ve všech polévkách 

Mírně zalijeme a postavíme na světlé místo. Neseřezáváme celý trs naráz, pokud předpokládáme větší spotřebu, dáme si do truhlíku více trsů nebo osadíme více květináčů.

Jak se bránit nachlazení? Pomohou vám bylinky

Jak se bránit nachlazení? Pomohou vám bylinky

Pažitka je bohatým zdrojem vitaminů C a A, vápníku, železa i draslíku. Používáme ji nejlépe syrovou, pokud ji dáme do polévky nebo omáčky, tak těsně před dohotovením, abychom zachovali její hodnotu.  

Petrželka

Před příchodem mrazů vyryjeme ze záhonu asi pět rostlin kadeřavé petrželky, kterým ponecháme jen středové lístky.

Čerstvé bylinky patří do moderní kuchyně

Čerstvé bylinky patří do moderní kuchyně

Do přiměřeně velkého květináče dáme opět na dno drenáž a zasadíme rostliny. Postavíme na světlé místo a zavlažujeme podle potřeby. V průběhu zimy se dá přirychlená nať seřezávat třikrát až čtyřikrát.

Klepněte pro větší obrázek
Petržel dodá každému jídlu kořenitou chuť i vůni 

Nať můžeme získat i z petržele kořenové: vrcholový odřezek dáme do mělké misky či talířku s vlažnou vodou, jež doplňujeme podle potřeby. Brzy vyraší nové listy (stejným způsobem získáme i celerovou nať), které mají vysoký obsah vitaminů A,B i C a sloučenin železa, vápníku a hořčíku.

Zelená nať je vhodná do pomazánek, na zdobení chlebíčků i do hotových jídel. Zbytečně ji nevaříme, podstatně bychom snížili obsah vitaminů a minerálů, které obsahuje.

Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v polovině září

Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v polovině září

Řeřicha setá

Na rozdíl od předešlých rostlin si řeřichu vypěstujeme ze zakoupených semínek, která sejeme hodně hustě.

Potřebujeme plochou nádobu (talíř, misku, polystyrenový tácek), kterou naplníme substrátem. Drobounké semeno vyklíčí velmi rychle, nepotřebuje vysokou vrstvu zeminy, dá se pěstovat i na buničině.

Pozor ale na přeschnutí, jakmile klíčky zaschnou, škoda je definitivní a nic už semínka neoživí.

Klepněte pro větší obrázek
Řeřicha představuje snadný způsob, jak si v zimě obstarat vitaminy 

Jako dobrý pomocník se používá pod substrát nebo buničinu aranžovací hmota pro živé rostliny (oasis), která nasaje vodu a déle drží vlhkost. Během několika dnů dorostou rostlinky výšky šest až deset milimetrů a dají se sklízet.

Odborník radí: jak používat koření a kořenící směsi

Odborník radí: jak používat koření a kořenící směsi

Řeřichu, která má kromě vitaminu C a B i vysoký obsah draslíku, železa, vápníku a hořčíku používáme stejně jako pažitku.  

Meduňka

Je vytrvalá bylina s typickou vůní a chutí citronu. Před mrazy můžeme trs zasadit do většího květináče a pěstovat na okně v teplé místnosti s dostatkem světla.

Přihnojovat ji nemusíme, jen pokud ji chceme pěstovat v bytě celoročně; pak ji hnojíme od února ve čtrnáctidenních intervalech plným hnojivem.

V kuchyni se meduňka hodí k okořenění drůbežího i vepřového masa, do bílých omáček a majonézy nebo do ovocných salátů.

Klepněte pro větší obrázek
Víte, že meduňka působí proti depresi? 

Listy se používají do vonných směsí a bylinných polštářků – její silice uvolňuje dýchací cesty, čaj z čerstvých nebo sušených listů je dobrý pít při prochladnutí či chřipce.

Na místa poštípaná hmyzem se přikládají čerstvé lístky meduňky přímo – zabrání otokům i zarudnutí. 

Máta pohladí po duši i po těle

Máta pohladí po duši i po těle

Zkuste to také

Bylinek vhodných k pěstování v bytě přes zimu je víc druhů, příští rok můžete vysadit třeba rozmarýn, tymián nebo kerblík. Pokaždé docílíte v kuchyni jiné chuti a vůně při přípravě jídel a celou zimu pak budete mít něco pro zdraví i pro radost.

Bazalka: skvěle chutná, zázračně léčí

Bazalka: skvěle chutná, zázračně léčí

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstování zamiokulkasu

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstová…

Zamiokulkas se v současnosti řadí mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač exotický, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny – na trhu se objevil jen před pár lety, ale rychle si vydobyl své místo na slunci.

24.  10.  2018 |
Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vy…

Roste pouze na jaře a vychutnávat si ho můžete jen necelé dva měsíce. Jak ho v lese bezpečně poznat a odlišit ho od konvalinky? Jak ho pěstovat na zahradě? A co si z něj uvařit?

13.  3.  2019 |
Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je pěstovat

Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je …

Jsou voňavé, svěží, mají báječnou chuť. Čerstvé bylinky pozvednou každý pokrm. Využijete je při přípravě studené i teplé kuchyně. Hodí se do pomazánek, polévek, na brambory, k masu, na dezerty… Je proto skvělé mít je stále po ruce. Poradíme vám, jak si je snadno a úspěšně vypěstovat doma.

9.  3.  2019 |
Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři …

Každý zahrádkář zná tento úporný plevel a nejeden s ním bojuje celá léta. Lze se bršlice zbavit a je opravdu tak nebezpečná, jak se obecně tvrdí?

12.  3.  2019 |
I balkon v paneláku můžete proměnit v zahradu: Kde a za kolik koupit truhlíky?

I balkon v paneláku můžete proměnit v zahradu…

Také každé jaro a léto litujete, že nebydlíte v rodinném domku, ale máte k dispozici jen malý balkon? Nevadí, i tak si můžete vytvořit krásnou zahrádku. Inspirujte se nabídkou truhlíků a květináčů z obchodů. Samozřejmě je můžete umístit i na terasu nebo do zahrady.

15.  3.  2019 |