vytisknout velikost písma Hydroponie – pěstování rostlin podle starých Egypťanů

Péčo o substráty a přesazování, neustálá kontrola zálivky a vlhkosti. S tím je konec. Při pěstování pokojových květin bez půdy si takový luxus klidně odpustíme.
Hydroponie – pěstování rostlin podle starých Egypťanů

Moderní doba znovu objevila dávný vynález Egypťanů pěstování rostlin bez zeminy – hydroponii. Je to systém pěstování ve vodním prostředí nenáročný na údržbu. Speciální pěstební substráty a nádoby umožňují rostlinám přijímat přesně tolik živin a vody, kolik potřebují z okysličeného substrátu.

Klepněte pro větší obrázek
Ve velkovýrobě se hydroponie využívá např. k pěstování jahod

Nároky rostlin v hydroponii na světlo a teplo se od tradičního pěstování ničím neodlišují. To se také týká i doby květu a vegetačního klidu. 

Co se dá v hydroponii pěstovat? Nejlépe se v hydroponii daří fíkusům, dracénám, žumenu, potosu, kolopejce, begóniím, pandanu, ale i tučnolistým rostlinám a palmám. Kaktusy jsou speciálním druhem s rozdílnými nároky, proto když si nevíme rady, je lepší si nechat poradit od odborníků, ti vědí který živný roztok je nejvhodnější a pomohou i s výběrem rostlin podle nároků.

Hydroponie má své výhody:

Rostliny lépe a rychleji rostou, jsou méně náchylné k chorobám a déle vydrží. Přitom dají méně práce než při klasickém pěstování v půdě. Kromě úspory času je hydroponie přínosem i pro lidi trpící alergií na plísně a mikroorganizmy. Substráty totiž neobsahují organickou hmotu, která je živnou půdou plísní a jiných alergenů.

Klepněte pro větší obrázek
Nejjednodušší formou hydroponie je pěstování cibulovin v nádobě s vodou. Cibule nesmí být ale ponořena ve vodě, aby nezahnívala.

Květináč na míru

Pro pěstování v hydroponii se v interiéru používá systém nádoby v nádobě. Vzrostlá rostlina s kořeny je vsazena do vodopropustné vnitřní nádoby naplněné speciální hmotou. Tato nádoba stojí ve vodotěsné, vnější nádobě. Velmi důležitou pomůckou je vodoznak, který ukazuje stav hladiny živného roztoku v nádobě.

Nádoby pro pěstování rostlin v interiéru plní i dekorativní funkci. Jsou samozřejmě vodotěsné, z různých materiálů  a v široké barevné škále. Mohou být plastové, kovové nebo laminátové, ale i z tradičních materiálů – keramické, kameninové, porcelánové nebo z pálené hlíny.

Klepněte pro větší obrázek
Existují speciální systémy pro pěstování zeleniny. Tady vidím hydroponii při pěstování rajčat.

Jak se o kytičky starat

Voda se do nádoby zpravidla doplňuje každých 12 až 14 dní. Když ukazatel klesne na minimum počkáme 2 až 3 dny a vodu doplníme na optimální hodnotu. Obavy z přeschnutí při minimálních hodnotách ukazatele mít nemusíme, protože i při minimálním stavu hladiny je v substrátu dostatek vlhkosti a živin. Na maximum zaléváme jen výjimečně v době delší nepřítomnosti, o dovolené, případně za letních veder.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |