Hrozí konec zahrádkářů v Čechách a na Moravě?

Česká televize uvedla v rámci svého publicistického pořadu Ta naše povaha česká díl s názvem Konec zahrádkářů v Čechách a na Moravě.

Tvůrci se snaží popsat a odhalit, jak zahrádkáři v Česku vznikali, jak se měli za totalitního režimu, jak se mají dnes a kam tahle kultura směřuje. V sedmadvaceti minutách se jistě nepodaří zodpovědět veškeré otázky, ale ochutnávku programu nabízí sama dramaturgie ČT. Na svých stránkách k pořadu uvedla: Zlaté časy tuzemského zahrádkaření jsou pryč. Svůj vrchol zažili organizovaní zahrádkáři v posledních letech komunistické vlády. Tehdy kolonie a osady drobných pěstitelů obkroužily města, obsadily prázdná prostranství mezi sídlištními zástavbami a zabraly veškeré příměstské zóny. Po roce 1989 se změnilo klima v naší zemi a dnes je v Českém zahrádkářském svazu sdruženo pouhých 200 tisíc členů. Blíží se konec zahrádkářů v Čechách a na Moravě?

Premiéra pořadu byla 13. 6. ve 20:00 na ČT2, reprízy jsou naplánovány na 14. 6. v 00:45 na ČT1 a 15. 6. ve 12:10 na ČT2.

Doporučujeme

Články odjinud