vytisknout velikost písma Hrách, špenát a červenou řepu sázejte teď

Na horách sejou hrách, na dolině špenát a červenou řepu... Dětská říkanka je dobrá mnemotechnická pomůcka, když zapomenete, kdy co vysévat. Na první pohled nesourodá trojice má totiž mnoho společného – pěstuje se na každé zahrádce.
Hrách, špenát a červenou řepu sázejte teď

Hrách zahradní

Zelený hrášek je velmi oblíbená, chutná a lehce stravitelná zelenina s vysokou biologickou hodnotou. Ze všech druhů zelenin obsahuje nejvíce bílkovin a sacharidů, fosfor, vápník, železo a také vitamíny C, B1, B2 a E.

Hrách se dobře snáší s mrkví, salátem, špenátem, ale nehodí se k cibuli, pórku, česneku a fazolím, s nimiž se naprosto nesnáší. Je to dáno tím, že cibulové zeleniny mají nižší nároky na výživu a fazole jsou naopak náročnější.

Na zahrádkách se pěstuje hrách dřeňový, jehož semena jsou v době konzumní zralosti déle cukernatá. Plně zralá se svrašťují a hořknou. Hrachu se daří na všech půdách ve II. a III. trati. Dřeňový hrách vyséváme od poloviny dubna do rýh 4 až 6 cm hlubokých a nejlépe 30 cm od sebe. U vysokého hrachu jsou výhodnější dvojřádky s mezerou 50 až 60 cm, přidat musíme také podpěru z prutů nebo pletiva. Sklízíme průběžně dobře vyvinuté lusky. Pravidelnou sklizní podporujeme násadu dalších lusků.

Jaký hrách pěstujete?

Jaký hrách pěstujete?

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

13.  8.  2019 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

26.  8.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |
Vypěstujte si vlastní houby na zahradě. Pořiďte si sadbu hřibů či křemenáčů

Vypěstujte si vlastní houby na zahradě. Pořiď…

Domácí úroda má tu výhodu, že není závislá na počasí. Podmínky vhodné pro růst hub totiž můžete snadno simulovat. Nejčastěji se pěstují žampiony a hlíva ústřičná. Pokud máte pár vzrostlých stromů, můžete koupit sadbu hřibovitých hub, která se prodává v práškové variantě či jako suspenze s živými zárodky.

15.  9.  2019 |