vytisknout velikost písma Hrách, jeho pěstování a odrůdy

Hrách dřeňový (Pisum sativum convar. medullare) z čeledi bobovitých (Fabaceae) je nenáročná rostlina, jež se uplatní v každé kuchyni. Seznámíme vás s jeho pěstováním, odrůdami a škůdci.

Hrách dřeňový se v přírodě nevyskytuje. Byl vyšlechtěn z původních planých druhů rostoucích v Asii. Pěstuje se šest druhů, jež se používají pro sklizeň zralých, případně suchých semen, jako pícnina pro krmení hospodářských zvířat nebo v konzervárenském průmyslu. 

Nezapomeňte: výsev zeleniny na záhony má svá pravidla

Nezapomeňte: výsev zeleniny na záhony má svá pravidla

Přehled kultivarů hrachu dřeňového
Název odrůdyTypVýška rostlinyPočet semen v lusku
'Alderman'pozdní150 cm10
'Cezar'raný80 cm9
'David'poloraný60 cm9
'Gloriosa'velmi raný60 cm7
'Havel'raný70 cm8
'Junos'raný80 cm12
'Lubor'raný60 cm7
'Oskar'raný70 cm12
'Radim'pozdní65 cm9
'Radovan'poloraný70 cm8
'Vladan'raný70 cm8

Malá rodina  

Hrách polní (Pisum stativum convar. speciosum), známý také jako peluška, je využívaný především pro krmení skotu v zemědělství. Hrách obecný (Pisum sativum convar. sativum) je určen pro vylupování a vaření. Semena se sklízí v botanické zralosti nebo suchá. 

Jak hrachu vytvořit praktickou a současně pěknou oporu

Jak hrachu vytvořit praktickou a současně pěknou oporu

Hrách cukrový (Pisum sativum convar. Axiphium) má vysoký obsah cukrů, jak ostatně samotné jméno napovídá. Zužitkujete ho stejně jako fazole: hodí se pro různé zeleninové saláty, polévky a  mražení.  

Klepněte pro větší obrázek
Vegetační doba hrachu trvá zhruba dva a půl měsíce

Do výsevu se můžete pustit ještě teď  

Hrách vysejte velmi brzy. Nejlepším termínem pro začátek pěstování je přelom měsíců března a dubna. Semeno  před vysetím namočte a nechte nabobtnat. Mezi řádky musí být vzdálenost alespoň patnáct centimetrů, mezery mezi jednotlivými exempláři vymezte na pět centimetrů. 

Klepněte pro větší obrázek
Až rostlinka trošku zesílí, nachystejte pro ni oporu; pokud budete zbytečně otálet, rostliny se zamotají do sebe a při rozplétání je snadno potrháte  

Výsev stále udržujte vlhký, semena vyklíčí do čtrnácti dnů a mladé semenáčky v příhodném počasí velice rychle rostou. Do dalšího výsevu se můžete pustit hned za dvy týdny, poslední se dělá právě teď, začátkem srpna – v období po žních. Hrách tak lze sklízet po celý rok. 

Krom pravidelné zálivky věnujte pozornost kypření půdy. Hrách nejlépe prospívá na hlinitých a hlinitojílovitých půdách s mírně kyselou až neutrální reakcí. Pro svůj bohatý růst vyžaduje masivnější oporu. 

Klepněte pro větší obrázek
Hrášek má prokázané protirakovinné účinky

Použít se dají různé větvičky, pletiva či opory. Pletivo je nejjednodušším řešením, pěstitelé je často připevňují na dřevěnný rám. Při použití větviček musíte všechny rostliny přivázat, což však při pěstování většího počtu exemplářů není zrovna praktické.  

Málo známí škůdci  

Kyjatka hrachová (Acyrthosiphon pisum) je mšicí, jež vysává rostlinné šťávy z listových pletiv. Napadené exempláře poznáte podle zakrnění, slabého kvetení a malé úrody. Kyjatka vždy tvoří kolonie. 

Klepněte pro větší obrázek
Občas je potřeba zkontrolovat, zda se na rostlinách neobjevil škůdce  

Zrnokaz hrachový (Bruchus pisorum) a zrnokaz bobový (Bruchus rufimanus) poškozují zrající semena. Dospělí jedinci přezimují právě v nich, v období květu kladou vajíčka a larvy se následně líhnou už v době, kdy dochází k tvorbě lusků. Všechny škůdce zničíte pomocí postřiků chemickými přípravky Decis nebo Pirimor.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |