Houževnatec neboli shii-take: houba, co roste pořád

Nasbírat houby v lese je parádní zážitek. Ale léčivé shii-take můžeme sklízet doma ve sklepě kdykoli. A nejen pro houbovou chuť. Jsou skutečným pokladem přírodní medicíny.

Vedle vody obsahují houby také minerální látky, organické kyseliny, stopové prvky i vitamíny. Přestože letošní houbařská sezóna pomalu končí, čerstvé houby mohou obohacovat kuchyni i nadále. Vytvoříme-li jim podmínky, růst mohou ve sklepě i v zahradě.

shiitake na kvádru.jpg

Naše doporučení

Při výběru hub pro zpracování v kuchyni se přesvědčme, jestli jsou řádně vyschlé, mají lesklý klobouček, nožičku mají nakrátko uříznutou. Přičichněme, zda jsou houby aromatické. Před přípravou je důkladně opláchněme a nechejme 3–4 hodiny namočené ve vodě.   

Léčivé účinky jedlých hub:

  • stimulují imunitní systém,
  • snižují koncentraci nebezpečného cholesterolu,
  • ředí krev,
  • omezují až likvidují účinky virů.

Vytvořme houbám vhodné podmínky

Patří k nim především teplota a vlhkost, ale také je třeba myslet na mírný pohyb vzduchu. Důležitá může být nadmořská výška a orientace na světové strany. Také skladba substrátu hraje významnou roli.

Některým houbám postačí jako zdroj uhlíku, jiné ke svému životu potřebují více organických látek. Podobně je tomu se světlem, má vliv na tvorbu spor. Houba, kterou si můžeme vypěstovat sami a která se dostává do popředí zájmu gastronomů se nazývá houževnatec.

Houževnatec jedlý

V Číně, odkud pochází, mu říkají shii-take, což se dá přeložit jako „elixír života“. V objemu produkce a spotřeby zaujímá druhé místo na světě. V podstatě se jedná o dřevokaznou houbu, používanou nejen jako potravina, ale i jako lék.

Dnešní věda dokládá preventivní účinky u různých civilizačních chorob, jako jsou snižování hladiny cholesterolu v krvi nebo úprava krevního tlaku. Houba posiluje celkovou obranyschopnost těla, může se též podílet na předcházení některým nádorovým onemocněním. Houževnatec se výborně hodí do redukčních diet.

Ale pozor! Využívají se pouze kloboučky, tuhé nožičky se odkrajují. Rozbory bylo zjištěno, že houba mj. obsahuje ergosterol a vitamin B2. Houževnatec nachází všestranné použití v orientální i evropské kuchyni zejména při redukčních, makrobiotických a vegetariánských dietách.

Má velmi nízkou energetickou hodnotu. Nasytí, chutná a přitom nás nezatíží přebytečnou energií – netloustne se po ní. Houževnatcem můžeme nahradit maso nebo se dá použít k dochucení masitých pokrmů.

Jak na to...

Houževnatce si můžeme vypěstovat na dřevěných větvích, v pilinách (nejlépe z listnáčů), daří se mu i na krátce pořezané slámě. Pokud se týká dřeva (mohou to být i pařezy), postupujeme tak, že do něj navrtáme otvory a do nich vložíme sadbu.

Zpočátku je třeba udržovat teplotu okolo 20 až 25 stupňů. Světlo není zapotřebí. Jakmile se začnou tvořit plodnice, můžeme teplotu snížit, houbě pak stačí okolo 18 °C a vlhkost by neměla klesnout pod 85 procent. V této fázi už houba pro svůj růst potřebuje světlo, odborníci hovoří o deseti hodinách denně. Takto připravená násada plodí čtyři až pět let.

Pěstujeme shii-take doma

Dávno je pryč doba, kdy jsme museli očkovat různé substráty sami. Dnes jsou k dostání bloky, asi dvoukilové kvádry substrátu s podhoubím, které jsou uzavřeny v plastovém obalu. Na těchto kvádrech do týdne vypěstujeme 500–700 g plodnic. 

blok s shiitake.jpg 

Návod na pěstování:

  • Blok má rozměry 25 x 130 x 120 mm.
  • Vyděláme ho z obalu a postavíme na místo, kde má dostatek světla minimálně 8 hodin denně. Nesnáší přímé slunce.
  • Zaručíme vzdušnou vlhkost 90 %. To je v běžném bytě téměř nemyslitelné. Můžeme ale kvádr umístit do terária, akvária nebo jiné skleněné nádoby.
  • Zajistíme teplotu mezi 10 a 22 stupni Celsia.
  • Plodnice odřezáváme asi po týdnu z kvádru. Nenecháváme na něm zbytky třeně, začaly by hnít!

Tři sklizně a dost

Po skončení první sklizňové vlny je nutné blok očistit od všech odumřelých částí a nechat odpočívat po dobu 2 až 4 týdnů na vlhkém místě při teplotě kolem 20 °C. Můžeme jej ponechat na původním místě a nebo uložit do plastového pytle, který ale zcela neuzavřeme, aby blok mohl dýchat, ale přitom nevysychal.

Ve fázi odpočinku se mohou na bloku objevit povrchové nákazy, které odstraníme osprchováním. Čím delší je doba odpočinku, tím bohatší bude následující sklizňová vlna. Tu odstartujeme tím, že blok zlehka poplácáme.

Pokud u bloku pozorujeme úbytek hmotnosti, ponoříme jej před druhou vlnou na 12 až 24 hodin do studené vody. Je nutné jej zatížit, aby byl pod vodou celým svým objemem. V případě velkého vyschnutí blok hůře nasává vodu a proto se doporučuje ho propíchat větším hřebíkem, cca 20 vpichů.

Po namočení blok umístíme opět na místo pro růst plodnic a přibližně po týdnu nastane druhá sklizňová vlna. Po jejím skončení opět zařadíme odpočinek stejný jako po první vlně, po kterém bude následovat již třetí vlna. Poté blok můžeme zkompostovat.

Kde můžeme plodnice sehnat?

Výrobou a distribucí houbových kultur a pěstebních bloků se například zabývá již přes dvacet let firma Mycelium Wolf. Produkují také hlívu, límcovku obří, ucho jidášovo, shii-take, penízovku sametonohou a žampiony.

Vyzkoušejte

Kuřecí prsíčka s houbou shii-take

Ingredience: 500 g kuřecích nebo krůtích prsíček, 10 velkých plodnic shii-take, olej, 4 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce stolního červeného vína, 2 lžičky cukru, vegeta, pepř.

Příprava: Kuřecí nebo krůtí prsíčka nakrájíme přes vlákno na tenké plátečky, nebo ještě lépe, na malé řízečky. Houby nasekáme na kostičky, sušené předem namočíme ve vařící vodě. Do plátků masa zabalíme nasekané houby, srolujeme jako malé ptáčky a napichujeme je na jehlu na špíz.

Opečeme na oleji. Olej pak slijeme, k masu přidáme sójovou omáčku, víno, cukr, vegetu a pepř. Potřásáme pánví tak, aby šťáva masové rolky dobře obalila. Opékání by mělo trvat asi 4-5 minut. Podáváme nejlépe s rýží a zeleninovými saláty.

Doporučujeme

Články odjinud