vytisknout velikost písma Hospodaření s vodou v horkém létě

S příchodem horkých letních dnů vyvstává na zahradě problém: nedostatek zálivkové vody. Nemáte-li studnu, musíte se předzásobit v deštivém období. Kam vodu ukládat a jak s ní při vysokých teplotách zalévat?

Zálivkovou vodu můžete skladovat v nejrůznějších nádobách, nejobvyklejší jsou plastové a plechové sudy. Výhodou obou je jejich objem. Plechové provedení ale často podléhá korozi, proto je nutné každé jaro před použitím sudy zkontrolovat a případně ošetřit.  

Klepněte pro větší obrázek
Správný styl zalévání a hospodaření s vodou se odrazí na celkové kondici zahrady  

V různých nádobách  

Značná část zahrádkářů používá více než dva sudy a propojuje je mostem, což je umělohmotná trubka ve tvaru písmena U. Ta se nejprve naplní vodou, pak se rychle převrátí a nasune do sudů, čímž začne plnit vyrovnávací funkci, takže hladina ve všech takto spojených sudech je na stejné úrovni.  

Klepněte pro větší obrázek
Plechové sudy jsou nejčastěji používanou zásobárnou vody  

Vhodné řešení pro velké zahrady představuje tisícilitrová plastová nádrž s ochranným kovovým žebrováním a podstavcem ve tvaru dřevěnné palety. Tyto tanky se ale velmi často využívají k převozu chemikálií, takže před použitím je nutné provést řádné vyčištění pomocí tlakové myčky. Zásoba vody v takové nádrži postačí na dlouhou dobu. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Máte-li možnost přikrýt sud víkem, udělejte to, zamezíte tím znečištění vody 

Odkud vodu brát?  

Řešení jsou v zásadě dvě: jedním je vyčerpávání vody ze studny, druhým chytání vody z okapů střechy rodinného domku. Studnu berte spíše jako záložní řešení v případě dlouhotrvajícího sucha.  

Klepněte pro větší obrázek
Některé náročné rostliny, jako jsou okurky, vyžadují pravidelnou zálivku  

Vodu z okapů nepoužívejte v případě, kdy prvky střechy obsahují azbest. Ten je vysoce karcinogenní a zaléváním takovou vodou byste  ohrožovali svoje zdraví. U střešních krytin novějšího provedení je to bez problémů.  

Všechny části, které přijdou do styku se zálivkovou vodou, musí být vyrobeny z plastů nebo nerezavějícího plechu. U ostatních materiálů si před použitím zjistěte, zda vaší zahrádce nebudou nějakým způsobem škodit.  

  • Vždy před příchodem prvních mrazíků v podzimním období nádoby vypusťte a uzavřete, aby se do nich nedostala voda.

Klepněte pro větší obrázek
Detail propojení sudů 

Jak správně zalévat?  

V horkých letních dnech zalévejte vždy jen ráno a večer. Přes den působí kapky vody jako lupa, silný sluneční svit umí na listech rostlin vytvořit nehezké hnědé skvrny. Zalévání brzy ráno zabrání rychlému vysychání půdy přes den.  

Ve spojení s pravidelným kypřením prostoru mezi rostlinami je výsledný efekt ještě lepší. Nakypřená půda zpomaluje odpařování vlhkosti, večerní zálivka dodá všemu rostoucímu energii k dalšímu růstu.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A