5
Fotogalerie

Hospodaření s vodou v horkém létě

S příchodem horkých letních dnů vyvstává na zahradě problém: nedostatek zálivkové vody. Nemáte-li studnu, musíte se předzásobit v deštivém období. Kam vodu ukládat a jak s ní při vysokých teplotách zalévat?

Zálivkovou vodu můžete skladovat v nejrůznějších nádobách, nejobvyklejší jsou plastové a plechové sudy. Výhodou obou je jejich objem. Plechové provedení ale často podléhá korozi, proto je nutné každé jaro před použitím sudy zkontrolovat a případně ošetřit.  

destovka_1.jpg
Správný styl zalévání a hospodaření s vodou se odrazí na celkové kondici zahrady  

V různých nádobách  

Značná část zahrádkářů používá více než dva sudy a propojuje je mostem, což je umělohmotná trubka ve tvaru písmena U. Ta se nejprve naplní vodou, pak se rychle převrátí a nasune do sudů, čímž začne plnit vyrovnávací funkci, takže hladina ve všech takto spojených sudech je na stejné úrovni.  

destovka_2.JPG
Plechové sudy jsou nejčastěji používanou zásobárnou vody  

Vhodné řešení pro velké zahrady představuje tisícilitrová plastová nádrž s ochranným kovovým žebrováním a podstavcem ve tvaru dřevěnné palety. Tyto tanky se ale velmi často využívají k převozu chemikálií, takže před použitím je nutné provést řádné vyčištění pomocí tlakové myčky. Zásoba vody v takové nádrži postačí na dlouhou dobu. 

destovka_5.jpgdestovka_5.jpg
Máte-li možnost přikrýt sud víkem, udělejte to, zamezíte tím znečištění vody 

Odkud vodu brát?  

Řešení jsou v zásadě dvě: jedním je vyčerpávání vody ze studny, druhým chytání vody z okapů střechy rodinného domku. Studnu berte spíše jako záložní řešení v případě dlouhotrvajícího sucha.  

destovka_3.JPG
Některé náročné rostliny, jako jsou okurky, vyžadují pravidelnou zálivku  

Vodu z okapů nepoužívejte v případě, kdy prvky střechy obsahují azbest. Ten je vysoce karcinogenní a zaléváním takovou vodou byste  ohrožovali svoje zdraví. U střešních krytin novějšího provedení je to bez problémů.  

Všechny části, které přijdou do styku se zálivkovou vodou, musí být vyrobeny z plastů nebo nerezavějícího plechu. U ostatních materiálů si před použitím zjistěte, zda vaší zahrádce nebudou nějakým způsobem škodit.  

  • Vždy před příchodem prvních mrazíků v podzimním období nádoby vypusťte a uzavřete, aby se do nich nedostala voda.

destovka_4.JPG
Detail propojení sudů 

Jak správně zalévat?  

V horkých letních dnech zalévejte vždy jen ráno a večer. Přes den působí kapky vody jako lupa, silný sluneční svit umí na listech rostlin vytvořit nehezké hnědé skvrny. Zalévání brzy ráno zabrání rychlému vysychání půdy přes den.  

Ve spojení s pravidelným kypřením prostoru mezi rostlinami je výsledný efekt ještě lepší. Nakypřená půda zpomaluje odpařování vlhkosti, večerní zálivka dodá všemu rostoucímu energii k dalšímu růstu.

Doporučujeme

Články odjinud