vytisknout velikost písma Horko, léto, mojito: pěstujeme mátu

Máta je bylina sloužící člověku celá tisíciletí. A v současnosti je žádaná kvůli osvěžujícímu mentolu. Vedle žvýkaček si ji v parném létě užíváme především v koktejlu mojito.
Horko, léto, mojito: pěstujeme mátu

Zástupy milovníků a milovnic vaření mají na kuchyňském okně truhlík s bylinkami, ti šťastnější pak pod oknem bylinkovou zahrádku. Opravdoví znalci umí použít tyto zázračné rostliny i pro jiné než kulinářské účely. Dnes si vychutnáme mátu

Máta peprná, navždy přetrvá

Je to absolutně nenáročná bylina, trošku podobná chlupaté kopřivě. Má ráda sluníčko a teplo, lehčí výživnou půdu a hodně vody. Roste dobře ale prakticky kdekoliv, během pár měsíců se z malinké rostlinky oddělené z mateřského trsu stane hustý porost, který má tendenci trochu utlačovat ostatní obyvatele zahrady. Zásobu máty lze pořídit běžným usušením, je lepší ji sušit rychle při nízké teplotě, třeba na půdě zavěšenou na trámu. Sušená nať by se ovšem neměla skladovat déle než rok.

Klepněte pro větší obrázek
Mátu lze pěstovat také v nádobách, dokonce i v zimě za oknem.

Bezkonkurenčně nejlepší je ale máta čerstvá. Zvláště v koktejlech a moučnících se sušenou nemůžeme počítat.

Mátová revoluce, chuťová evoluce

V poslední době je známá a rozšířená především díky lahodnému karibskému koktejlu mojito.

Klepněte pro větší obrázekInredience: 4 cl rum světlý (např. Bacardi, Havana Club, Key rum bílý), 1 limeta, omytá a nakrájená na měsíčky, 1 lžička třtinového cukru, 10 lístků máty peprné nebo 2 celé natě.

Příprava: Do sklenice na mojito (0,4 l) dáme limety, cukr a mátu. Tloučkem vše pomačkáme a promísíme. Přidáme rum a a zasypeme po okraj ledovou tříští. Pokud zbývá prostor, doplníme sodou. Zdobíme limetou či špičkou z natě máty, podáváme se dvěma slámkami.

Čerstvá máta se ovšem také skvěle doplňuje s jahodami, osvěží ovocné i zeleninové saláty, dodá orientální příchuť skopovému masu.

Jehněčí kotlety s mátou a citrónovou šťávou

Ingredience: 20 nových brambor, 4 jehněčí steaky z kýty či kotlety, sůl a čerstvě mletý pepř, 4 polévkové lžíce olivového oleje, 1 citrón (kůra a šťáva z něj), 15–20 mátových lístků, hrubě nasekaných.

Příprava: Ve slané vodě uvaříme nové brambory. Mezitím si nasolíme koltety či steaky a řádně je promneme čerstvě namletým pepřem. V malé misce si smícháme olivový olej, citrónovou kůru, mátové lístky, trochu soli a pepře. V hlubší pánvi začneme rozpalovat směs oleje a dalších přísad. Jakmile začne olej prskat, vložíme do něj steaky (kotlety) a opečeme je několik minut po obou stranách. Máta a kůra se však nesmějí připálit. Maso by mělo být napovrchu zatažené, zlatavě hnědé, uvnitř růžové a plné šťávy. Po usmažení kotlety umístíme na talíř a k nim přidáme teplé brambory. Citrónovou šťávu nalijeme do výpeku a jen pár sekund necháme probublat. Směsí tuku a šťávy přelijeme porce masa a brambor.

I srnec se srnou baští mátu peprnou

V léčitelství se používá odvar na zklidnění žaludku a lepší trávení, při zánětech horních cest dýchacích pak pro inhalaci.

Po těžkém či mastném jídle šálek vlahého mátového čaje zklidní žaludek i nadýmání ve střevech.

Dobrý tip na dovolenou!

Až vás v Egyptě přepadnou tradiční zažívací potíže, požádejte o mátový čaj, pomůže vám. V arabském světě je k dostání téměř všude. Navíc tamní marocká máta má unikátní chuť!

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrob…

Šišky jsou snadno dostupné, nasbírat je můžete v městském parku, i v lese. Málokoho ale napadne, že se dají využít k výrobě nádherných vánočních ozdob za pár korun. Pro inspiraci jsme vám našli více než padesát dekorací ze šišek, které si snadno zvládnete vyrobit doma.

22.  11.  2017 |
Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je čas jít spát

Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je ča…

Vyhledávanými rostlinami pro ozdobu interiérů jsou kalatey, blízké příbuzné marant. Jejich obliba stále roste především pro krásnou kresbu na listech, která je oběma rodům společná.

19.  11.  2017 |