vytisknout velikost písma Horko, léto, mojito: pěstujeme mátu

Máta je bylina sloužící člověku celá tisíciletí. A v současnosti je žádaná kvůli osvěžujícímu mentolu. Vedle žvýkaček si ji v parném létě užíváme především v koktejlu mojito.
Horko, léto, mojito: pěstujeme mátu

Zástupy milovníků a milovnic vaření mají na kuchyňském okně truhlík s bylinkami, ti šťastnější pak pod oknem bylinkovou zahrádku. Opravdoví znalci umí použít tyto zázračné rostliny i pro jiné než kulinářské účely. Dnes si vychutnáme mátu

Máta peprná, navždy přetrvá

Je to absolutně nenáročná bylina, trošku podobná chlupaté kopřivě. Má ráda sluníčko a teplo, lehčí výživnou půdu a hodně vody. Roste dobře ale prakticky kdekoliv, během pár měsíců se z malinké rostlinky oddělené z mateřského trsu stane hustý porost, který má tendenci trochu utlačovat ostatní obyvatele zahrady. Zásobu máty lze pořídit běžným usušením, je lepší ji sušit rychle při nízké teplotě, třeba na půdě zavěšenou na trámu. Sušená nať by se ovšem neměla skladovat déle než rok.

Klepněte pro větší obrázek
Mátu lze pěstovat také v nádobách, dokonce i v zimě za oknem.

Bezkonkurenčně nejlepší je ale máta čerstvá. Zvláště v koktejlech a moučnících se sušenou nemůžeme počítat.

Mátová revoluce, chuťová evoluce

V poslední době je známá a rozšířená především díky lahodnému karibskému koktejlu mojito.

Klepněte pro větší obrázekInredience: 4 cl rum světlý (např. Bacardi, Havana Club, Key rum bílý), 1 limeta, omytá a nakrájená na měsíčky, 1 lžička třtinového cukru, 10 lístků máty peprné nebo 2 celé natě.

Příprava: Do sklenice na mojito (0,4 l) dáme limety, cukr a mátu. Tloučkem vše pomačkáme a promísíme. Přidáme rum a a zasypeme po okraj ledovou tříští. Pokud zbývá prostor, doplníme sodou. Zdobíme limetou či špičkou z natě máty, podáváme se dvěma slámkami.

Čerstvá máta se ovšem také skvěle doplňuje s jahodami, osvěží ovocné i zeleninové saláty, dodá orientální příchuť skopovému masu.

Jehněčí kotlety s mátou a citrónovou šťávou

Ingredience: 20 nových brambor, 4 jehněčí steaky z kýty či kotlety, sůl a čerstvě mletý pepř, 4 polévkové lžíce olivového oleje, 1 citrón (kůra a šťáva z něj), 15–20 mátových lístků, hrubě nasekaných.

Příprava: Ve slané vodě uvaříme nové brambory. Mezitím si nasolíme koltety či steaky a řádně je promneme čerstvě namletým pepřem. V malé misce si smícháme olivový olej, citrónovou kůru, mátové lístky, trochu soli a pepře. V hlubší pánvi začneme rozpalovat směs oleje a dalších přísad. Jakmile začne olej prskat, vložíme do něj steaky (kotlety) a opečeme je několik minut po obou stranách. Máta a kůra se však nesmějí připálit. Maso by mělo být napovrchu zatažené, zlatavě hnědé, uvnitř růžové a plné šťávy. Po usmažení kotlety umístíme na talíř a k nim přidáme teplé brambory. Citrónovou šťávu nalijeme do výpeku a jen pár sekund necháme probublat. Směsí tuku a šťávy přelijeme porce masa a brambor.

I srnec se srnou baští mátu peprnou

V léčitelství se používá odvar na zklidnění žaludku a lepší trávení, při zánětech horních cest dýchacích pak pro inhalaci.

Po těžkém či mastném jídle šálek vlahého mátového čaje zklidní žaludek i nadýmání ve střevech.

Dobrý tip na dovolenou!

Až vás v Egyptě přepadnou tradiční zažívací potíže, požádejte o mátový čaj, pomůže vám. V arabském světě je k dostání téměř všude. Navíc tamní marocká máta má unikátní chuť!

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami. Názornou ukázku najdete i ve videu v úvodu článku.

7.  12.  2019 |
Adventní věnec tradiční i netradiční. Vyrobte si ho za pár korun!

Adventní věnec tradiční i netradiční. Vyrobte…

Je tu první adventní neděle a s ní i čas zapálit první svíčku na adventním věnci. Pokud ho ještě nemáte, nepanikařte. Vyrobit si ho můžete i rychle a levně, jen z toho, co máte doma. Pro inspiraci pro vás máme více než padesát fotek.

26.  11.  2019 |
Čas na barborky! Jak to udělat, aby vykvetly, a co vlastně symbolizují?

Čas na barborky! Jak to udělat, aby vykvetly,…

Se svátkem Barbory, který připadá na čtvrtý prosinec, je spojen starý lidový zvyk. Pokud si svobodná dívka v tento den natrhá větvičky třešní nebo višní a ty jí na Štědrý den rozkvetou, dotyčná se do roka vdá.

2.  12.  2019 |
Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na strom…

Hmota, které se říká studený porcelán, je lehká, tvárná, skvěle vypadá, a co je nejdůležitější, připravíte ji doma za pár korun. Vyzkoušejte to! Vyrobte si z ní třeba nové vánoční ozdoby. Našli jsme pro vás návod na jejich výrobu.

27.  11.  2019 |
Vyrobte si adventní věnec: Inspirace tradiční i netradiční

Vyrobte si adventní věnec: Inspirace tradiční…

Ještě jste si nestihli pořídit žádný adventní věnec? Zkuste si vyrobit vlastní. Ať už se rozhodnete pro klasický věnec nebo nějaký netradiční, většinu materiálu máte k dispozici doma, na zahradě nebo v přírodě. Přinášíme vám podrobný návod plus galerii krásných věnců pro inspiraci.

28.  11.  2019 |