vytisknout velikost písma Hořčice je nejen koření, ale také přírodní pesticid

Používání hořčice k regulaci plevelů, háďátek a jiných škůdců může být alternativou k chemikáliím. Výzkum provedený ve státu Washington ukazuje, že používání některých odrůd hořčice na zelené hnojení potlačuje semena plevelů a některé škůdce žijící v půdě. Rozklad rostlinného materiálu při zeleném hnojení ukázal účinnost při omezování klíčení některých druhů plevelů.

Hořčice může být alternativou ochrany rostlin před mnoha chorobami a škůdci obtěžujícími pěstitele. V souvisejícím výzkumu vyšlo najevo, že některé druhy hořčice jsou účinnější než jiné.

Doktor Rick Boydston konstatuje určitý stupeň potlačování plevelů, když je hořčice pěstována jako podzimní krycí plodina, sečená ještě zelená a zapravená do půdy. K omezení plevelů dochází také při pěstování jiných krycích plodin, jestliže plevelům, které klíčí s krycími plodinami, není umožněno, aby produkovaly na podzim nová semena.

Část biofumigačního účinku náleží isothiokyanátům, chemickým vedlejším produktům, které jsou výsledkem rozkladu rostlin horčice. Tyto vedlejší produkty se ukázaly jako toxické vůči okolním organizmům. Někdy  farmáři nedostanou hořčici do půdy na podzim a musí udělat tuto operaci na jaře.

Bylo zjištěno, že rukola - roketa setá (Eruca sativa) poskytuje podobnou intenzitu potlačování háďátek jako hořčice, ale protože je to tržní plodina, mohla by se vyplatit. Má určitou ekonomickou hodnotu. Pěstitelé by mohli sklízet plodinu rukoly, pak zaorat druhý růst. V oblastech, kde je vegetační sezóna kratší, může být rukola lepší možností než hořčice, aby se získaly stejné výsledky.

Zdroj: Šárka Ondrášková, ÚZPI – Agronavigátor

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |