vytisknout velikost písma Hnojivo zadarmo? Vlastní moč! Zkusíte to?

Možná že si také občas povzdechnete, na kolik korun vás zase přišlo hnojivo na rostliny. 

Jednu z možností, jak je mít zadarmo, představuje podle stále většího množství pěstitelů moč. Problémem je podle nich jen to, že většina lidí se nedokáže oprostit od představy, že tato tekutina představuje něco nečistého, případně škodlivého. 

Klepněte pro větší obrázek
Moč neobsahuje choroboplodné zárodky 

Finští vědci testovali, jak lidská moč ovlivní úrodu  

Hovořit či vůbec jen přemýšlet o jejím praktickém využití zůstává pro mnohé lidi nepřekonatelným tabu. Patříte mezi ně? Možná váš názor změní informace o výzkumu, který dlouhodobě prováděli univerzitní vědci ve finském městě Kuopio.

Podle jejich názoru, zveřejněném v roce 2010 v odborném časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, je používání lidské moči způsobem, jak dosáhnout lepší úrody, a přitom šetřit přírodní zdroje.  

Klepněte pro větší obrázek
Průměrný dospělý člověk vyprodukuje za jediný rok na pět set litrů moči

Nebývale velká úroda? Smíchejte moč s dřevěným popelem 

Finští vědci se pustili do pěstování krmné řepy, přičemž jejich cílem bylo otestovat, zda a nakolik je dusík, vylučovaný živočichy v podobě močoviny, rostlinám prospěšný. A proč právě dusík? Rostliny ho totiž potřebují kvůli svému růstu.  

Při pokusu byla řepa vyseta na čtyři záhony. Jeden byl posléze hnojen minerálním hnojivem, druhý močí smíchanou s dřevěným popelem, další jen močí a poslední nehnojili vůbec. Jaký byl výsledek?  

Klepněte pro větší obrázek
Přeměnou odpadu na využitelný zdroj se vědci zabývají již dlouho: výsledkem jejich výzkumu jsou přístroje, které mění lidskou moč na pitnou vodu

Řepa, kterou hnojili pouze močí, narostla o deset procent více než řepa hnojená minerálním hnojivem. Řepa hnojená směsí moči s popelem dokonce o sedmadvacet procent. Znalost tohoto výzkumu by mohla posloužit všem pěstitelům.  

Moč sama o sobě nepáchne 

Připomeňme si, že na rozdíl od výkalů je moč prakticky sterilní. Když vychází ven z těla, ani nijak nepáchne. Za její charakteristický odér jsou odpovědné vzdušné či povrchové mikroorganizmy, jež ji kontaminují. 

Klepněte pro větší obrázek
Chemické toalety stojí nemalé peníze a pro trvale udržitelné hospodářství nemají žádný význam   

Výraznější pach moči vzniká při onemocněních, vyššímu příjmu mineralizované potravy nebo nápojů a nedostatečném příjmu tekutin, respektive vody. Rozhodnete-li se tedy moč vyzkoušet, pamatujte na pravidelný pitný režim. Doporučované ředění je jedna dávka moči na deset dávek vody. 

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

6.  8.  2018 |
Jak si vyrobit klimatizaci za pár stovek. Zabere vám to jen čtvrt hodiny

Jak si vyrobit klimatizaci za pár stovek. Zab…

Nevíte už, jak se doma ochladit, ale na klimatizaci za desítky tisíc nemáte potřebné finance? Našli jsme pro vás jednoduchý návod, jak si takovou provizorní domácí klimatizaci vyrobit s minimálními náklady. Na nic tedy nečekejte a pusťte se do toho!

4.  8.  2018 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

7.  8.  2018 |
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

17.  7.  2018 |
Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Také máte cuket, že nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste snad už všechny způsoby úpravy a oblíbená zelenina vám už, jak se lidově říká, leze krkem? Uchovejte si je na zimu, kdy se vám po jejich chuti bude stýskat. Způsobů je hned několik.

18.  7.  2018 |