vytisknout velikost písma Hnojivo zadarmo? Vlastní moč! Zkusíte to?

Možná že si také občas povzdechnete, na kolik korun vás zase přišlo hnojivo na rostliny. 

Jednu z možností, jak je mít zadarmo, představuje podle stále většího množství pěstitelů moč. Problémem je podle nich jen to, že většina lidí se nedokáže oprostit od představy, že tato tekutina představuje něco nečistého, případně škodlivého. 

Klepněte pro větší obrázek
Moč neobsahuje choroboplodné zárodky 

Finští vědci testovali, jak lidská moč ovlivní úrodu  

Hovořit či vůbec jen přemýšlet o jejím praktickém využití zůstává pro mnohé lidi nepřekonatelným tabu. Patříte mezi ně? Možná váš názor změní informace o výzkumu, který dlouhodobě prováděli univerzitní vědci ve finském městě Kuopio.

Podle jejich názoru, zveřejněném v roce 2010 v odborném časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, je používání lidské moči způsobem, jak dosáhnout lepší úrody, a přitom šetřit přírodní zdroje.  

Klepněte pro větší obrázek
Průměrný dospělý člověk vyprodukuje za jediný rok na pět set litrů moči

Nebývale velká úroda? Smíchejte moč s dřevěným popelem 

Finští vědci se pustili do pěstování krmné řepy, přičemž jejich cílem bylo otestovat, zda a nakolik je dusík, vylučovaný živočichy v podobě močoviny, rostlinám prospěšný. A proč právě dusík? Rostliny ho totiž potřebují kvůli svému růstu.  

Při pokusu byla řepa vyseta na čtyři záhony. Jeden byl posléze hnojen minerálním hnojivem, druhý močí smíchanou s dřevěným popelem, další jen močí a poslední nehnojili vůbec. Jaký byl výsledek?  

Klepněte pro větší obrázek
Přeměnou odpadu na využitelný zdroj se vědci zabývají již dlouho: výsledkem jejich výzkumu jsou přístroje, které mění lidskou moč na pitnou vodu

Řepa, kterou hnojili pouze močí, narostla o deset procent více než řepa hnojená minerálním hnojivem. Řepa hnojená směsí moči s popelem dokonce o sedmadvacet procent. Znalost tohoto výzkumu by mohla posloužit všem pěstitelům.  

Moč sama o sobě nepáchne 

Připomeňme si, že na rozdíl od výkalů je moč prakticky sterilní. Když vychází ven z těla, ani nijak nepáchne. Za její charakteristický odér jsou odpovědné vzdušné či povrchové mikroorganizmy, jež ji kontaminují. 

Klepněte pro větší obrázek
Chemické toalety stojí nemalé peníze a pro trvale udržitelné hospodářství nemají žádný význam   

Výraznější pach moči vzniká při onemocněních, vyššímu příjmu mineralizované potravy nebo nápojů a nedostatečném příjmu tekutin, respektive vody. Rozhodnete-li se tedy moč vyzkoušet, pamatujte na pravidelný pitný režim. Doporučované ředění je jedna dávka moči na deset dávek vody. 

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obchodu

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obch…

Plody manga, které jsou právě nyní na trhu, u nás zdomácněly velmi rychle. Mangovník sice mezi běžně pěstované pokojové květiny nepatří, ale z pecky jej vypěstujeme celkem snadno. Jen vědět, jak na to.

7.  1.  2018 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pomeranče

5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pome…

Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen tak, lisujeme z nich čerstvý džus, přidáváme je do dezertů a koláčů. Slupky z nich ale vždycky skončí v koši, v lepším případě v kompostu. Přitom existuje spousta praktických způsobů jejich využití.

6.  1.  2018 |
Ani v lednu sadař nezahálí. Jak pečovat o ovocné stromy v zimě?

Ani v lednu sadař nezahálí. Jak pečovat o ovo…

Na zahradě je stále co dělat. A nejen na ní, při přebírání uskladněného ovoce zakopneme o staré hrábě, což nám připomene, že je čas na údržbu nářadí, postarat se o vysazené stromy a začít se připravovat na jaro.

2.  1.  2018 |
Rady z tropů: Kiwi vám zajistí dlouhé mládí

Rady z tropů: Kiwi vám zajistí dlouhé mládí

Kiwi už se stalo běžnou součástí jídelníčku i u nás. Většinou známe jen to zelené, není však jediné. Ochutnáte i plody jinak zbarvené?

3.  1.  2018 |