vytisknout velikost písma Hnojivo zadarmo? Vlastní moč! Zkusíte to?

Možná že si také občas povzdechnete, na kolik korun vás zase přišlo hnojivo na rostliny. 

Jednu z možností, jak je mít zadarmo, představuje podle stále většího množství pěstitelů moč. Problémem je podle nich jen to, že většina lidí se nedokáže oprostit od představy, že tato tekutina představuje něco nečistého, případně škodlivého. 

Klepněte pro větší obrázek
Moč neobsahuje choroboplodné zárodky 

Finští vědci testovali, jak lidská moč ovlivní úrodu  

Hovořit či vůbec jen přemýšlet o jejím praktickém využití zůstává pro mnohé lidi nepřekonatelným tabu. Patříte mezi ně? Možná váš názor změní informace o výzkumu, který dlouhodobě prováděli univerzitní vědci ve finském městě Kuopio.

Podle jejich názoru, zveřejněném v roce 2010 v odborném časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, je používání lidské moči způsobem, jak dosáhnout lepší úrody, a přitom šetřit přírodní zdroje.  

Klepněte pro větší obrázek
Průměrný dospělý člověk vyprodukuje za jediný rok na pět set litrů moči

Nebývale velká úroda? Smíchejte moč s dřevěným popelem 

Finští vědci se pustili do pěstování krmné řepy, přičemž jejich cílem bylo otestovat, zda a nakolik je dusík, vylučovaný živočichy v podobě močoviny, rostlinám prospěšný. A proč právě dusík? Rostliny ho totiž potřebují kvůli svému růstu.  

Při pokusu byla řepa vyseta na čtyři záhony. Jeden byl posléze hnojen minerálním hnojivem, druhý močí smíchanou s dřevěným popelem, další jen močí a poslední nehnojili vůbec. Jaký byl výsledek?  

Klepněte pro větší obrázek
Přeměnou odpadu na využitelný zdroj se vědci zabývají již dlouho: výsledkem jejich výzkumu jsou přístroje, které mění lidskou moč na pitnou vodu

Řepa, kterou hnojili pouze močí, narostla o deset procent více než řepa hnojená minerálním hnojivem. Řepa hnojená směsí moči s popelem dokonce o sedmadvacet procent. Znalost tohoto výzkumu by mohla posloužit všem pěstitelům.  

Moč sama o sobě nepáchne 

Připomeňme si, že na rozdíl od výkalů je moč prakticky sterilní. Když vychází ven z těla, ani nijak nepáchne. Za její charakteristický odér jsou odpovědné vzdušné či povrchové mikroorganizmy, jež ji kontaminují. 

Klepněte pro větší obrázek
Chemické toalety stojí nemalé peníze a pro trvale udržitelné hospodářství nemají žádný význam   

Výraznější pach moči vzniká při onemocněních, vyššímu příjmu mineralizované potravy nebo nápojů a nedostatečném příjmu tekutin, respektive vody. Rozhodnete-li se tedy moč vyzkoušet, pamatujte na pravidelný pitný režim. Doporučované ředění je jedna dávka moči na deset dávek vody. 

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |