vytisknout velikost písma Hnojení a mulčování: dva v jednom?

Aby ovocné dřeviny v příštím roce co nejlépe prosperovaly, dopřejte jim odpovídající dávku organického hnojiva.Použít můžete hotový i částečně vyzrálý kompost, případně také bahno z rybníka nebo chlévský hnůj.

Hmotu rozvezte v listopadu až prosinci. Nestačí jen tak ji rozhodit, je třeba zapravit ji do povrchové vrstvy půdy. Zajistíte tak dřevinám zdroj živin, který budou postupně využívat. Hnojením rovněž zlepšíte fyzikální vlastnosti půdy.

Doporučuje se také mulčování – obzvláště dobře působí na keře bobulovin. Pro tento účel lze použít nejen mulč zakoupený v zahradnictví a obchodních centrech, ale také to, co máte běžně po ruce: odřezky dříví, hobliny, listí, slámu atd.

Nejlepší je nastýlat ke konci podzimu, protože tak navíc poskytnete rostlinám určitou ochranu před zmrznutím. Nastýlku je nutné obměňovat rok co rok, jelikož během sezóny do ní prorůstají kořeny.

Ještě lepší je vyjmenované rostlinné hmoty zkompostovat a kompostem pohnojit a současně mulčovat.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |