vytisknout velikost písma Hnědé skvrny na muškátech: co s nimi?

Hnědé skvrny na muškátech: co s nimi?

Pelargonie patří mezi nejoblíbenější truhlíkové rostliny. V této době jsou už pěkně rozrostlé a svými květy zdobí nejeden balkon či terasu. Muškáty se pěstují celkem snadno, ať už je sami přezimujete a vytváříté si nové a nové sazeničky, nebo je každý rok znovu kupujete. Občas se ale mohou vyskytnout problémy.

Najednou se objeví hnědé skvrny

Často se stává, že sazenice, které z počátku dobře prosperují, dostanou později podivnou chorobu; zejména na spodní straně listů se objevují zahnědlé skvrny. Ty přerůstají postupně v pupínky a zvětšují se. Listy se deformují, žloutnou a nakonec opadávají.  

Rez muškátová

Toto poškození se objevuje častěji u převislých forem pelargonií (Pelargonium peltatum). Způsobuje je houbová choroba jménem rez muškátová (Puccinia pelargonii – zonalis). Skvrny, jež se na listech objeví, se zvětšují, dochází k odumírání pletiva.

Klepněte pro větší obrázek
Rezi muškátové se dobře daří ve vlhkém prostředí 
 

Z puchýřků se po dozrání uvolňují výtrusy, které pak infikují další a další rostliny. Šíření této choroby podporuje převlhčené prostředí, je tedy lepší, pěstujeme-li muškáty v sušších podmínkách. Pravidlo o zalévání zní: raději nezalít než přelít.  

Jak s ní bojovat

Pelargonie je nutné ošetřit protihoubovým přípravkem, například 0,3% roztokem Dithane M 45 nebo 0,3% roztokem Novozir MN 80 či 0,25% roztokem přípravku Previcur 607 SL. Postřik je třeba zopakovat po deseti až čtrnácti dnech. Rostliny, které jsou napadeny rzí muškátovou více než ostatní, nemnožíme a raději je vyřadíme z pěstování, aby nenakazily ostatní.

Foto: Shutterstock, Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |