vytisknout velikost písma Hnědé skvrny na muškátech: co s nimi?

Hnědé skvrny na muškátech: co s nimi?

Pelargonie patří mezi nejoblíbenější truhlíkové rostliny. V této době jsou už pěkně rozrostlé a svými květy zdobí nejeden balkon či terasu. Muškáty se pěstují celkem snadno, ať už je sami přezimujete a vytváříté si nové a nové sazeničky, nebo je každý rok znovu kupujete. Občas se ale mohou vyskytnout problémy.

Najednou se objeví hnědé skvrny

Často se stává, že sazenice, které z počátku dobře prosperují, dostanou později podivnou chorobu; zejména na spodní straně listů se objevují zahnědlé skvrny. Ty přerůstají postupně v pupínky a zvětšují se. Listy se deformují, žloutnou a nakonec opadávají.  

Rez muškátová

Toto poškození se objevuje častěji u převislých forem pelargonií (Pelargonium peltatum). Způsobuje je houbová choroba jménem rez muškátová (Puccinia pelargonii – zonalis). Skvrny, jež se na listech objeví, se zvětšují, dochází k odumírání pletiva.

Klepněte pro větší obrázek
Rezi muškátové se dobře daří ve vlhkém prostředí 
 

Z puchýřků se po dozrání uvolňují výtrusy, které pak infikují další a další rostliny. Šíření této choroby podporuje převlhčené prostředí, je tedy lepší, pěstujeme-li muškáty v sušších podmínkách. Pravidlo o zalévání zní: raději nezalít než přelít.  

Jak s ní bojovat

Pelargonie je nutné ošetřit protihoubovým přípravkem, například 0,3% roztokem Dithane M 45 nebo 0,3% roztokem Novozir MN 80 či 0,25% roztokem přípravku Previcur 607 SL. Postřik je třeba zopakovat po deseti až čtrnácti dnech. Rostliny, které jsou napadeny rzí muškátovou více než ostatní, nemnožíme a raději je vyřadíme z pěstování, aby nenakazily ostatní.

Foto: Shutterstock, Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |