Miska se zdrsnělým dnem a tlouk patří k vybavení, které si pořizují pokročilí kuchaři, kterým začne záležet na tom, jak jejich jídlo skutečně chutná. Protože čerstvě nadrcené bylinky a koření mají silnější a výraznější chuť než koření měsíce připravené v pytlíčku. Ač to nějaký čas vypadalo, že hmoždíře vytlačí z kuchyní elektrické mlýnky, mnozí lidé se k nim vrací. Jednak vypadají v kuchyni hezky a také aroma a chuť koření jsou prostě mnohem zajímavější než z elektrického mlýnku.
Vsaďte na kamenný hmoždíř, neprohloupíte
Na trhu je mnoho typů, velikostí, barev i materiálů, z kterých je hmoždíř vyrobený. Protože však drcení koření není zrovna jednoduchá práce, vyplatí se investovat a pořídit si hmoždíř z kamene. Kámen nebude mít žádný vliv na chuť koření či pesta, zachová i vylisovanou šťávu a esenciální oleje.
Nejoblíbenějším materiálem na výrobu kamenného hmoždíře je pak žula či mramor, oboje jsou velmi pevné a odolné materiály, které vydrží staletí. Na trhu najdete hmoždíře i z umělých materiálů a dřeva, ale ty mají tendence se obrušovat a do koření se z nich mohou uvolňovat látky. Inspiraci, jaký hmoždíř si pořídit, najdete v naší galerii.