vytisknout velikost písma Hit poslední doby: převislý rozmarýn

Většina pěstitelů si rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis) představí jako polodřevnatý keřík.

Možná máte právě takový doma, a tak víte, že jeho velikost se liší podle toho, o jaký kultivar se jedná. Svou roli samozřejmě hraje i to, zda je rostlina pravidelně zaštipována, aby zkošatěla, a tvarována.

Klepněte pro větší obrázek
Rozmarýn se dá snadno tvarovat: můžete z něj mít keřík, stromek i bonsaj

Díky tomu, že šlechtitelé stále vymýšlí něco nového, mohli jste už před pár lety zaznamenat v nabídce zahradnictví zaměřených na méně známé druhy a kultivary rostlin krom rozmarýnu vzpřímeného i odrůdy poléhavé až převislé, které se pěstují v závěsných květináčích nebo se nechávají rozrůst po opoře.

Patří mezi ně 'Prostratus', 'Lockwood de Forest', 'Shimmering Stars' a 'Santa Barbara', a protože o ně byl čím dál větší zájem, lze je v současnosti už běžně vídat a pořídit i u nespecializovaných prodejců.

Klepněte pro větší obrázek
Převislou rozmarýnu můžete po nákupu přesadit do závěsného květináče, ušetříte tím místo a rostlina může bez omezení růst

Pokud se vám poléhavý rozmarýn, který je podle prodejců schopen vytvořit za půl roku závěs v délce půl druhého metru, zalíbí, vězte, že má v podstatě stejné nároky jako známější keříkové formy. Patří mezi ně:

  • propustný substrát s neutrálním, případně mírně zásaditým pH;
  • pravidelná umírněná zálivka (rozmarýn nesmí zaschnout, ale ani stát dlouhodobě ve vodě);
  • zaštipování mladých výhonků, aby se rostlina větvila a byla kompaktnější;
  • každoroční zpětný řez, jakmile rozmarýn odkvete (zabráníte tak vzniku starých zdřevnatělých větviček, které potom špatně obrůstají);
  • zimování v chladnější, ale bezmrazé místnosti o teplotě 5 až 15 stupňů Celsia, kde je dostatek světla;
  • přes léto umístění venku, na slunném, ale závětrném stanovišti;
Klepněte pro větší obrázek
Květy rozmarýny nemusí být jen modrofialkové, existují i odrůdy s květenstvím bílým nebo růžovým

Pokud rozmarýn nebudete pěstovat čistě jen jako okrasnou rostlinu, která příjemně voní a na své půvabné kvítky láká motýly a včely, ale počítáte s tím, že jej využijete (čerstvý i sušený) i při kuchyňském zpracování, zapomeňte na umělá hnojiva a používejte jen přírodní produkty.

Klepněte pro větší obrázek
Rozmarýn se výborně osvědčil jako koření při grilování

Listy rozmarýnu se hodí do nejrůznějších pokrmů, a vzhledem k tomu, že je chuťově i aromaticky velmi intenzivní, stačí ho jen malé množství.

Tato bylinka se uplatní i v kosmetice: můžete ji použít například jako přísadu do koupele, připravit z ní ústní i pleťovou vodu, šampon či mýdlo. Funguje také jako odpuzovač hmyzu.

Klepněte pro větší obrázek
Rozmarýnový olej a ocet v pěkných lahvičkách se dají použít jako dárky  

O dalších účincích, pěstování a historii rozmarýnu se dozvíte v článku Rozmarýn není rozmarný.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |