vytisknout velikost písma Hit poslední doby: převislý rozmarýn

Většina pěstitelů si rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis) představí jako polodřevnatý keřík.

Možná máte právě takový doma, a tak víte, že jeho velikost se liší podle toho, o jaký kultivar se jedná. Svou roli samozřejmě hraje i to, zda je rostlina pravidelně zaštipována, aby zkošatěla, a tvarována.

Klepněte pro větší obrázek
Rozmarýn se dá snadno tvarovat: můžete z něj mít keřík, stromek i bonsaj

Díky tomu, že šlechtitelé stále vymýšlí něco nového, mohli jste už před pár lety zaznamenat v nabídce zahradnictví zaměřených na méně známé druhy a kultivary rostlin krom rozmarýnu vzpřímeného i odrůdy poléhavé až převislé, které se pěstují v závěsných květináčích nebo se nechávají rozrůst po opoře.

Patří mezi ně 'Prostratus', 'Lockwood de Forest', 'Shimmering Stars' a 'Santa Barbara', a protože o ně byl čím dál větší zájem, lze je v současnosti už běžně vídat a pořídit i u nespecializovaných prodejců.

Klepněte pro větší obrázek
Převislou rozmarýnu můžete po nákupu přesadit do závěsného květináče, ušetříte tím místo a rostlina může bez omezení růst

Pokud se vám poléhavý rozmarýn, který je podle prodejců schopen vytvořit za půl roku závěs v délce půl druhého metru, zalíbí, vězte, že má v podstatě stejné nároky jako známější keříkové formy. Patří mezi ně:

  • propustný substrát s neutrálním, případně mírně zásaditým pH;
  • pravidelná umírněná zálivka (rozmarýn nesmí zaschnout, ale ani stát dlouhodobě ve vodě);
  • zaštipování mladých výhonků, aby se rostlina větvila a byla kompaktnější;
  • každoroční zpětný řez, jakmile rozmarýn odkvete (zabráníte tak vzniku starých zdřevnatělých větviček, které potom špatně obrůstají);
  • zimování v chladnější, ale bezmrazé místnosti o teplotě 5 až 15 stupňů Celsia, kde je dostatek světla;
  • přes léto umístění venku, na slunném, ale závětrném stanovišti;
Klepněte pro větší obrázek
Květy rozmarýny nemusí být jen modrofialkové, existují i odrůdy s květenstvím bílým nebo růžovým

Pokud rozmarýn nebudete pěstovat čistě jen jako okrasnou rostlinu, která příjemně voní a na své půvabné kvítky láká motýly a včely, ale počítáte s tím, že jej využijete (čerstvý i sušený) i při kuchyňském zpracování, zapomeňte na umělá hnojiva a používejte jen přírodní produkty.

Klepněte pro větší obrázek
Rozmarýn se výborně osvědčil jako koření při grilování

Listy rozmarýnu se hodí do nejrůznějších pokrmů, a vzhledem k tomu, že je chuťově i aromaticky velmi intenzivní, stačí ho jen malé množství.

Tato bylinka se uplatní i v kosmetice: můžete ji použít například jako přísadu do koupele, připravit z ní ústní i pleťovou vodu, šampon či mýdlo. Funguje také jako odpuzovač hmyzu.

Klepněte pro větší obrázek
Rozmarýnový olej a ocet v pěkných lahvičkách se dají použít jako dárky  

O dalších účincích, pěstování a historii rozmarýnu se dozvíte v článku Rozmarýn není rozmarný.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |