vytisknout velikost písma Havortie: pokojová rostlina, které stačí minimum péče

Obliba tohoto sukulentu má svůj původ v jeho pěstitelské nenáročnosti a v rozmanitosti tvarů rostlin i v rámci jediného rodu. Pěstování nevyžaduje mnoho času ani zkušeností, takže je zvládne také začátečník.
Havortie: pokojová rostlina, které stačí minimum péče

Celý rod Haworthia čítá více jak sto padesát druhů s množstvím variet. Jsou to rostliny kompaktního vzrůstu s dužnatými listy.

Ty většinou tvoří růžice bez kmínku, ne vyšší než dvacet centimetrů v dospělosti. Stejně jako ostatní sukulenty vydrží i havortie (jiný český název nemá) bez zálivky podobně dlouho jako kaktusy a navíc velice dobře snáší suchý vzduch bytů s ústředním vytápěním.

Klepněte pro větší obrázek
Haworthia fasciata patří k nejčastěji pěstovaným sukulentům  

Pokud budete občas havortii zalévat, dejte pozor, abyste vodu nelili do listové růžice - rostliny pak od středu zahnívají. Havortie mají rády světlo, ale přímé slunce jim poškodí listy a způsobí nevzhledné skvrny.

Proto je v bytě nevystavujeme úpalu za sklem, zvlášť ne rostliny se světlými listy. Na půdu náročné nejsou, hlinitopísčitý substrát jim plně vyhovuje. Přes léto je lze přihnojit jedenkrát měsíčně hnojivem na kaktusy.  

Jedna hezčí než druhá

Květy havortie jsou spíše nenápadné; jsou to malé bílé zvonky sestavené v hroznu na vyšším, holém stvolu. Krása rostliny spočívá v listech mnoha tvarů a odstínů zeleně, většina druhů má listy navíc zdobené bílými hrbolky nebo bradavkami.

Klepněte pro větší obrázek
Haworthia baccata působí jako náročná rostlina, přesto nepotřebuje speciální péči 

Haworthia baccata má na zaoblených, širších listech do proužků sestavené maličké bílé bradavky, listy nejčastěji pěstované H. fasciata jsou příčně tmavě pruhované a zespodu zdobené velkými bílými bradavkami.

Další druh H. guttata působí dojmem, že je rostlina ostnitá, ale to nás jen klame svými výrůstky po obvodu listů. Nelze vyjmenovat a doporučit všechny druhy, ale buďte bez obav, že byste si z havortií nevybrali. 

Koupená, nebo darovaná?

Havortii spíš než v květinářství koupíte v zahradnictví, které má pro své výpěstky podnikovou prodejnu. Často se dají sukulenty koupit i na výstavách kaktusů, kde získáte k rostlinám i dobrou a odbornou radu, jak s novým přírůstkem zacházet a čeho se vyvarovat.

Pokud máte štěstí, že někdo z vašich známých pěstuje některý druh havortie a nabídne vám odnož, opatrně ji odřízněte a pak nechte alespoň dva, lépe tři dny zaschnout.

Teprve potom odnož zasaďte do směsi rašeliny a písku (nebo perlitu), je možné si koupit i hotovou zeminu na kaktusy. Počítejte s tím, že zakořenění trvá poměrně dlouho, i několik týdnů. V každém případě získáte vděčnou a nenáročnou pokojovou rostlinu. 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |