vytisknout velikost písma Hádejte, co je na fotografii: vlasy to nejsou!

Hádejte, co je na fotografii: vlasy to nejsou!

Rostlina na fotografii, která svým vzhledem připomíná prošedivělé vlasy, je zástupcem broméliovitých rostlin.  

Pochází stejně jako ostatní druhy rodu, kam patří, z teplých oblastí Ameriky. Líbí se vám? Pokud byste si ji chtěli pořídit, vězte, že v našich podmínkách úspěšně roste v bytech, sklenících i zimních zahradách. 

Klepněte pro větší obrázek
Foto: Profimedia

Pěstování bez květináče 

K zvláštnostem jejího pěstování patří skutečnost, že se nesadí do substrátu a nedává se ani do hydroponických nádob. Zavěsí se jen tak, naprosto volně, případně ji můžete přidělat ke dřevu nebo kusu kůry. Kořeny této vzdušné rostliny totiž slouží jen a pouze k jejímu uchycení se na stromech či skalách. 

Živiny potřebné k životu sbírá ze vzdušné vlhkosti. Obojí absorbuje pomocí malinkatých šupinek umístěných na listech – jedná se o trichomy. 

Ty dávají těmto exotickým rostlinkám charakteristické zbarvení – od běžného zeleného až po stříbrné nebo šedé. Existují dosti podstatné rozdíly ve velikosti, tvaru, povrchu i barvě. 

Jednotlivé druhy tohoto rodu lze objevit jak v deštných pralesech, tak i v pouštních oblastech, od výšky hladiny moře až do horských pásem. Řadíme je mezi epifytní rostliny.

Poznali jste, do kterého rodu rostlina na fotografii patří? Správnou odpověď najdete zde.  

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |