vytisknout velikost písma Hádejte, co je na fotce: otvírá se před vámi nový pohled

Hádejte, co je na fotce: otvírá se před vámi nový pohled

Moderní technika nám umožňuje podívat se na své okolí jinýma očima. Hezky zblízka a detailně.

Snímek, který jsme pro vás vybrali jako hádanku, byl pořízen elektronovým mikroskopem. Zachycuje list rostliny, jež pochází z pouštních oblastí.

Je pokryt vrstvou epikutikulárního vosku, který jej chrání jednak před vypařováním, jednak před býložravými rostlinami. Síla voskové vrstvy se u jednotlivých druhů liší.

Klepněte pro větší obrázek
Podívejte se na svou rostlinu z nového úhlu; foto: Profimedia

Výrůstky připomínající svým tvarem krátery, jsou dýchací póry nebo průduchy (stomata). Regulují výměnu plynných látek (především oxidu uhličitého a kyslíku) mezi listem, respektive rostlinou a okolní atmosférou.

Vidíte ty zelené „míčky“ uvnitř buněk? Jsou to chloroplasty, v nichž dochází k fotosyntéze.

Možná, že rostlinu, jejíž list na fotografii právě sledujete, pěstujete doma. Zkuste si tipnout, o který druh se jedná.

Správnou odpověď najdete zde.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |