vytisknout velikost písma Hádanka: poznáte, z kterého stromu je tento list?

Hádanka: poznáte, z kterého stromu je tento list?

Poradíme vám, že se jedná o druh, jehož domovem je daleká Čína. Je zajímavý hned z několika důvodů.  

Tím největším je skutečnost, že ačkoli na první pohled vypadá jako listnatý strom, patří mezi jehličnany, přičemž jeho olistění, které na podzim získává jasně žlutou barvu, je považováno za přechodný typ mezi jehličnany a listnáči.  

Klepněte pro větší obrázek
Ploché klínovité listy s vějířovitou žilnatinou dělí zářez na dva laloky; foto: Profimedia

Vídáte ho v parcích

Většinou jej znáte jako velký strom s kuželovitou až rozkladitou korunou, jehož krásu můžete vidět v parcích a rozlehlých zahradách, kde dorůstá do výšky až čtyřicet metrů. Než těchto úctyhodných rozměrů dosáhne, uplyne spousta let. Roste totiž poměrně pomalu, ročně jen asi třicet centimetrů.

Existují ale i malé a keřovité kultivary, dokonce také převislé, které se pěstují ve skalkách, trávnících či předzahrádkách. K jeho výhodám patří odolnost vůči průmyslovým exhalacím, mrazuvzdornost až do minus dvaceti stupňů Celsia a absence závažných chorob a škůdců.

Listy pro zdraví, semena jako chuťovka

Tento dlouhověký strom je dvoudomý, na veřejných prostranstvích se ale pěstují především samčí rostliny, protože zralá semena samičích rostlin silně páchnou. V Číně tvoří součást tradiční kuchyně, kdy se po odstranění dužniny namáčí ve slané vodě a praží.

U nás pražená semena neznáme, ale velmi rozšířené jsou léky vyráběné z jeho listů. Látky v nich obsažené rozšiřují cévy, pomáhají při poruchách paměti a nedokrvení končetin.

Poznali jste, o který druh se jedná? Ověřte si, zda je vaše odpověď správná.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

6.  8.  2018 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

7.  8.  2018 |
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

17.  7.  2018 |
Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak poznat, že je opravdu zralý?

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak pozn…

Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle tak uspokojí chuť na sladké, pomůže doplnit tekutiny, aniž by zruinoval vaši postavu. Jak se to s ním ale má, je to ovoce, nebo zelenina?

9.  8.  2018 |
Jak zpracovat rajčata a papriky

Jak zpracovat rajčata a papriky

Rajčat a paprik se někdy urodí tolik, že je v čerstvém stavu nestačíte zkonzumovat. Jak je můžete zpracovat nebo uskladnit, aby vydržely co nejdéle? Usušte je, zamrazte nebo je skliďte ještě zelené a uložte do přepravek. Jak na to?

24.  7.  2018 |