vytisknout velikost písma Hádanka: poznáte, z kterého stromu je tento list?

Hádanka: poznáte, z kterého stromu je tento list?

Poradíme vám, že se jedná o druh, jehož domovem je daleká Čína. Je zajímavý hned z několika důvodů.  

Tím největším je skutečnost, že ačkoli na první pohled vypadá jako listnatý strom, patří mezi jehličnany, přičemž jeho olistění, které na podzim získává jasně žlutou barvu, je považováno za přechodný typ mezi jehličnany a listnáči.  

Klepněte pro větší obrázek
Ploché klínovité listy s vějířovitou žilnatinou dělí zářez na dva laloky; foto: Profimedia

Vídáte ho v parcích

Většinou jej znáte jako velký strom s kuželovitou až rozkladitou korunou, jehož krásu můžete vidět v parcích a rozlehlých zahradách, kde dorůstá do výšky až čtyřicet metrů. Než těchto úctyhodných rozměrů dosáhne, uplyne spousta let. Roste totiž poměrně pomalu, ročně jen asi třicet centimetrů.

Existují ale i malé a keřovité kultivary, dokonce také převislé, které se pěstují ve skalkách, trávnících či předzahrádkách. K jeho výhodám patří odolnost vůči průmyslovým exhalacím, mrazuvzdornost až do minus dvaceti stupňů Celsia a absence závažných chorob a škůdců.

Listy pro zdraví, semena jako chuťovka

Tento dlouhověký strom je dvoudomý, na veřejných prostranstvích se ale pěstují především samčí rostliny, protože zralá semena samičích rostlin silně páchnou. V Číně tvoří součást tradiční kuchyně, kdy se po odstranění dužniny namáčí ve slané vodě a praží.

U nás pražená semena neznáme, ale velmi rozšířené jsou léky vyráběné z jeho listů. Látky v nich obsažené rozšiřují cévy, pomáhají při poruchách paměti a nedokrvení končetin.

Poznali jste, o který druh se jedná? Ověřte si, zda je vaše odpověď správná.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |