vytisknout velikost písma Grilování s rozmarýnem je méně karcinogenní

Blížící se teplé počasí je jako stvořené pro grilování a opékání na zahradách a terasách. Lahůdky z ohňě však v sobě mohou skrývat spousty karcinogenů, které v masitých pokrmech vznikají během grilování. Profesor J. Scott Smith z Kansas State University prokázal, že nať z rozmarýnu přidaná do masa může výrazně zmenšit potenciální rakovinotvornost pokrmů připravených na grilu. Jeho hovězí karbenátky s rozmarýnem jsou prý zdravější než ty klasické bez této aromatické byliny.

Podle profesora Smithe totiž v rozmarýnu obsažené látky snižují hladinu heterocyklických aminů (HCA) vznikajících v opékaném a grilovaném mase. HCA vznikají v masitých pokrmech bohatých na bílkoviny, jež jsou rožněny, grilovány, opékány či smaženy. Tyto látky mají přitom prokazatelně rakovinotvorné účinky, mohou zapříčinit vznik nejrůznějších typů nádorů. „Rozmarýn je teď v létě aktuálním antioxidantem. Je skutečně oblíbený,“ míní profesor Smith.

Tým z Kansas University měřil množství HCA v hovězích placičkách obohacených o dva antioxidanty pocházející z rozmarýnu (kyselinu rozmarýnovou a karnoisovou). Tyto látky během pečení při teplotě 190 až 200 stupňů Celsia dokázaly snížit obsah dvou typů HCA sloučenin. Na druhé straně obsah jiných dvou druhů heterocyklických aminů snížit nedokázaly.

„Budeme pokračovat v tomto stylu výzkumu a pokusíme se snížit některé karcinogenní chemikálie pomocí různých druhů koření a bylin, které jsou nabité antioxidanty,“ prohlásil profesor Smith.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |