vytisknout velikost písma Grilování s rozmarýnem je méně karcinogenní

Blížící se teplé počasí je jako stvořené pro grilování a opékání na zahradách a terasách. Lahůdky z ohňě však v sobě mohou skrývat spousty karcinogenů, které v masitých pokrmech vznikají během grilování. Profesor J. Scott Smith z Kansas State University prokázal, že nať z rozmarýnu přidaná do masa může výrazně zmenšit potenciální rakovinotvornost pokrmů připravených na grilu. Jeho hovězí karbenátky s rozmarýnem jsou prý zdravější než ty klasické bez této aromatické byliny.

Podle profesora Smithe totiž v rozmarýnu obsažené látky snižují hladinu heterocyklických aminů (HCA) vznikajících v opékaném a grilovaném mase. HCA vznikají v masitých pokrmech bohatých na bílkoviny, jež jsou rožněny, grilovány, opékány či smaženy. Tyto látky mají přitom prokazatelně rakovinotvorné účinky, mohou zapříčinit vznik nejrůznějších typů nádorů. „Rozmarýn je teď v létě aktuálním antioxidantem. Je skutečně oblíbený,“ míní profesor Smith.

Tým z Kansas University měřil množství HCA v hovězích placičkách obohacených o dva antioxidanty pocházející z rozmarýnu (kyselinu rozmarýnovou a karnoisovou). Tyto látky během pečení při teplotě 190 až 200 stupňů Celsia dokázaly snížit obsah dvou typů HCA sloučenin. Na druhé straně obsah jiných dvou druhů heterocyklických aminů snížit nedokázaly.

„Budeme pokračovat v tomto stylu výzkumu a pokusíme se snížit některé karcinogenní chemikálie pomocí různých druhů koření a bylin, které jsou nabité antioxidanty,“ prohlásil profesor Smith.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami. Názornou ukázku najdete i ve videu v úvodu článku.

28.  11.  2018 |
Čas na barborky! Jak to udělat, aby vykvetly, a co vlastně symbolizují?

Čas na barborky! Jak to udělat, aby vykvetly,…

Se svátkem Barbory, který připadá na čtvrtý prosinec, je spojen starý lidový zvyk. Pokud si svobodná dívka v tento den natrhá větvičky třešní nebo višní a ty jí na Štědrý den rozkvetou, dotyčná se do roka vdá.

29.  11.  2018 |
Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrob…

Šišky jsou snadno dostupné, nasbírat je můžete v městském parku i v lese. Málokoho ale napadne, že se dají využít k výrobě nádherných vánočních ozdob za pár korun. Pro inspiraci jsme vám našli více než padesát dekorací ze šišek, které si snadno zvládnete vyrobit doma.

5.  12.  2018 |
Vánoční skřítkové jsou trendem letošních svátků. Jak se vám líbí?

Vánoční skřítkové jsou trendem letošních svát…

Jsou roztomilí, vousatí, s obrovským bambulatým nosem a čepicí naraženou přes oči. Kdo alespoň jednoho nemá letos doma, jakoby snad ani nebyl. Tyhle malé roztomilé vánoční postavičky, které si oblíbily nejen děti, ale i dospělí, totiž rozzáří vaše Vánoce! Inspiraci najdete ve fotogalerii.

2.  12.  2018 |
Vyrobte si adventní věnec: Inspirace tradiční i netradiční

Vyrobte si adventní věnec: Inspirace tradiční…

Ještě jste si nestihli pořídit žádný adventní věnec? Zkuste si vyrobit vlastní. Ať už se rozhodnete pro klasický věnec nebo nějaký netradiční, většinu materiálu máte k dispozici doma, na zahradě nebo v přírodě.

21.  11.  2018 |