vytisknout velikost písma Grilování s rozmarýnem je méně karcinogenní

Blížící se teplé počasí je jako stvořené pro grilování a opékání na zahradách a terasách. Lahůdky z ohňě však v sobě mohou skrývat spousty karcinogenů, které v masitých pokrmech vznikají během grilování. Profesor J. Scott Smith z Kansas State University prokázal, že nať z rozmarýnu přidaná do masa může výrazně zmenšit potenciální rakovinotvornost pokrmů připravených na grilu. Jeho hovězí karbenátky s rozmarýnem jsou prý zdravější než ty klasické bez této aromatické byliny.

Podle profesora Smithe totiž v rozmarýnu obsažené látky snižují hladinu heterocyklických aminů (HCA) vznikajících v opékaném a grilovaném mase. HCA vznikají v masitých pokrmech bohatých na bílkoviny, jež jsou rožněny, grilovány, opékány či smaženy. Tyto látky mají přitom prokazatelně rakovinotvorné účinky, mohou zapříčinit vznik nejrůznějších typů nádorů. „Rozmarýn je teď v létě aktuálním antioxidantem. Je skutečně oblíbený,“ míní profesor Smith.

Tým z Kansas University měřil množství HCA v hovězích placičkách obohacených o dva antioxidanty pocházející z rozmarýnu (kyselinu rozmarýnovou a karnoisovou). Tyto látky během pečení při teplotě 190 až 200 stupňů Celsia dokázaly snížit obsah dvou typů HCA sloučenin. Na druhé straně obsah jiných dvou druhů heterocyklických aminů snížit nedokázaly.

„Budeme pokračovat v tomto stylu výzkumu a pokusíme se snížit některé karcinogenní chemikálie pomocí různých druhů koření a bylin, které jsou nabité antioxidanty,“ prohlásil profesor Smith.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jarní bylinky a plevel už pomalu raší. Nasbírejte si je a načerpejte sílu z přírody

Jarní bylinky a plevel už pomalu raší. Nasbír…

Sluneční paprsky v posledních dnech získávají na síle a ze země začínají vytahovat první jarní bylinky. Ty mají údajně největší sílu, vždyť ty malé výhonky musí prorazit zeminu a prodrat se ke slunci. Už brzy začne všechno pučet a rašit a ze zimního spánku by se měli probrat i bylinkáři.

19.  3.  2019 |
Videonávod: Jak se plete pomlázka

Videonávod: Jak se plete pomlázka

Chcete na Velikonoce překvapit vlastnoručně upletenou pomlázkou, ale nevíte, jak na to? Pusťte si náš videonávod nebo si správný postup prohlédněte v praktické fotogalerii. S naší pomocí to určitě zvládnete!

10.  4.  2019 | | 3 N/A
Sedm smrtelných hříchů při pěstování rajčat. Neděláte je také?

Sedm smrtelných hříchů při pěstování rajčat. …

Rok co rok se snažíte vypěstovat velkou úrodu rajčat, ale spíš paběrkujete? Přestaňte při pěstování dělat tyhle chyby a radujte se už letos z velké úrody.

5.  4.  2019 |
50 netradičních způsobů, jak letos ozdobit velikonoční vajíčka

50 netradičních způsobů, jak letos ozdobit ve…

Zapomeňte tentokrát na obyčejné barvy v pytlíčku z drogerie, nevkusné samolepky a smršťující se foliové obrázky. Překvapte koledníky tak trochu jinými kraslicemi. Našli jsme pro vás netradiční velikonoční vajíčka z celého světa, ze kterých si určitě vyberete. Prohlédněte si naši fotogalerii a inspirujte se!

16.  4.  2019 |
Krok za krokem: Vyrobte si netradiční velikonoční dekoraci

Krok za krokem: Vyrobte si netradiční velikon…

Chcete přivolat jaro a vnést domů velikonoční atmosféru? Pak se pusťte do výroby těchto roztomilých zajíčků z bambulek. A zapojte do toho i děti. Přinášíme vám podrobný návod, jak na to.

17.  4.  2019 |