Grilování s rozmarýnem je méně karcinogenní

Blížící se teplé počasí je jako stvořené pro grilování a opékání na zahradách a terasách. Lahůdky z ohňě však v sobě mohou skrývat spousty karcinogenů, které v masitých pokrmech vznikají během grilování. Profesor J. Scott Smith z Kansas State University prokázal, že nať z rozmarýnu přidaná do masa může výrazně zmenšit potenciální rakovinotvornost pokrmů připravených na grilu. Jeho hovězí karbenátky s rozmarýnem jsou prý zdravější než ty klasické bez této aromatické byliny.

Podle profesora Smithe totiž v rozmarýnu obsažené látky snižují hladinu heterocyklických aminů (HCA) vznikajících v opékaném a grilovaném mase. HCA vznikají v masitých pokrmech bohatých na bílkoviny, jež jsou rožněny, grilovány, opékány či smaženy. Tyto látky mají přitom prokazatelně rakovinotvorné účinky, mohou zapříčinit vznik nejrůznějších typů nádorů. „Rozmarýn je teď v létě aktuálním antioxidantem. Je skutečně oblíbený,“ míní profesor Smith.

Tým z Kansas University měřil množství HCA v hovězích placičkách obohacených o dva antioxidanty pocházející z rozmarýnu (kyselinu rozmarýnovou a karnoisovou). Tyto látky během pečení při teplotě 190 až 200 stupňů Celsia dokázaly snížit obsah dvou typů HCA sloučenin. Na druhé straně obsah jiných dvou druhů heterocyklických aminů snížit nedokázaly.

„Budeme pokračovat v tomto stylu výzkumu a pokusíme se snížit některé karcinogenní chemikálie pomocí různých druhů koření a bylin, které jsou nabité antioxidanty,“ prohlásil profesor Smith.

Doporučujeme

Články odjinud