vytisknout velikost písma Grilování s rozmarýnem je méně karcinogenní

Blížící se teplé počasí je jako stvořené pro grilování a opékání na zahradách a terasách. Lahůdky z ohňě však v sobě mohou skrývat spousty karcinogenů, které v masitých pokrmech vznikají během grilování. Profesor J. Scott Smith z Kansas State University prokázal, že nať z rozmarýnu přidaná do masa může výrazně zmenšit potenciální rakovinotvornost pokrmů připravených na grilu. Jeho hovězí karbenátky s rozmarýnem jsou prý zdravější než ty klasické bez této aromatické byliny.
Grilování s rozmarýnem je méně karcinogenní

Podle profesora Smithe totiž v rozmarýnu obsažené látky snižují hladinu heterocyklických aminů (HCA) vznikajících v opékaném a grilovaném mase. HCA vznikají v masitých pokrmech bohatých na bílkoviny, jež jsou rožněny, grilovány, opékány či smaženy. Tyto látky mají přitom prokazatelně rakovinotvorné účinky, mohou zapříčinit vznik nejrůznějších typů nádorů. „Rozmarýn je teď v létě aktuálním antioxidantem. Je skutečně oblíbený,“ míní profesor Smith.

Tým z Kansas University měřil množství HCA v hovězích placičkách obohacených o dva antioxidanty pocházející z rozmarýnu (kyselinu rozmarýnovou a karnoisovou). Tyto látky během pečení při teplotě 190 až 200 stupňů Celsia dokázaly snížit obsah dvou typů HCA sloučenin. Na druhé straně obsah jiných dvou druhů heterocyklických aminů snížit nedokázaly.

„Budeme pokračovat v tomto stylu výzkumu a pokusíme se snížit některé karcinogenní chemikálie pomocí různých druhů koření a bylin, které jsou nabité antioxidanty,“ prohlásil profesor Smith.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

30.  7.  2017 |
Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Také máte cuket, že nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste snad už všechny způsoby úpravy a oblíbená zelenina vám už, jak se lidově říká, leze krkem? Uchovejte si je na zimu, kdy se vám po jejich chuti bude stýskat. Způsobů je hned několik.

28.  7.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Netradiční dekorace dodají zahradě styl

Netradiční dekorace dodají zahradě styl

Malé i větší drobnosti jsou třešničkou na dortu, která možná chybí vaší zahradě. Něco, co jí dodá styl, šmrnc a díky čemu se v ní můžete cítit velmi příjemně.

10.  8.  2017 |