vytisknout velikost písma Grilování: novinka mezi grily a jedinečné recepty

Tak a je to tady: horké letní dny, víkendy a vůně grilovaných dobrot. Nechejme se inspirovat novinkami a recepty na skutečné laskominy. Již tenhle víkend si je můžeme vychutnat.
Grilování: novinka mezi grily a jedinečné recepty
Medové grilování

Med je součástí mnoha grilovacích směsí. Na mase totiž vytvoří tmavou karamelovou kůrku. Výborně se kombinuje s různým orientálním kořením, např. kari, kardamomem nebo chilli.

Medová směs: 1 šálek jahodového džemu, 3 lžíce medu, 1 lžíce oleje, 1 lžíce vinného octa, 1 lžička soli, půl lžičky skořice. Připravujeme za studena.
Používáme na kuřecí křídla i steaky různých druhů mas. Výtečně doplňuje jehněčí.

Marináda „Žebírka medová“ je letošní novinkou značky Kotány. Pikantní směs koření s medovým práškem je určená pro marinování masa před grilováním a pečením. Dodá výtečnou chuť i grilovaným kuřecím stehýnkům či křidélkům. Maso marinováním získá lahodnou nasládle kořeněnou chuť. Maso nakládejte do marinády alespoň na 60 minut. Delším marinováním (4 – 8 hodin) získá maso na křehkosti.

Medové grilované roštěnky
Potřebujeme: 4 roštěnky, 1/4 hrnku medu, 4 utřené stroužky česneku, 1 lžička soli, 1 lžička hrubě mletého pepře, 2 lžičky hořčičného prášku, 2 lžičky chilli.
Do každé roštěnky vetřeme lžíci medu a koření. Necháme odležet půl hodiny a grilujeme.

Klepněte pro větší obrázek
Maso necháváme naložené v marinádě až do chvíle,
než jej pokládáme na gril.

Nové i tradiční grilovací směsi

Koření pěti vůní by nemělo nikdy chybět. Typická čínská směs koření k marinování a grilování je nejlepší na špízy z masa, ryb a drůbeže.

Barbecue tradiční grilovací směs připravená z několika druhů chilli a sladkých paprik. Před grilováním se kořením potírá nebo se z něho a oleje udělá pasta, která se před grilováním vetře do masa.

Meat másala je mírně ostrá směs indického koření, která dodává pokrmům „orientální“ chuť a vůni. Vhodná pro rožnění, pečení a smažení kuřat i jiných druhů mas.

Grilovaná kuřecí prsíčka
Nejdříve si připravíme marinádu 250 ml bílého jogurtu, do kterého dáme jemně nakrájenou cibuli, dva stroužky prolisovaného česneku, lžíci olivového oleje, lžíci a půl směsi Meat másaly, lžičku a půl soli, a potom řádně promícháme. Do této směsi vložíme mírně naklepaná prsíčka a necháme je přes noc naložená. Grilujeme z obou stran.

Nejlepší, nejnovější...

Nové omáčky Hellmann's  na grilování ve čtyřech příchutích: tomatová pikantní, bylinková, jemná hořčicová a česneková se hodí ke všem druhům grilovaného, restovaného, pečeného nebo přírodně upraveného masa, uzenin a ryb.

Dvě novinky = dvě chutě

Marináda „Kotlety mexické“ je pikantní směs koření s chilli určená pro marinování masa, které získá příjemně ostrou kořeněnou chuť. Směs najdete na stojanech s kořením Kotány. Obměna: přidejte čerstvě utřený česnek

Čínská sladkokyselá marináda je vhodná pro grilování i k dochucení pokrmů připravených podle orientální kuchyně - kuřat, kachny, vepřových žebírek, kotlet a steaků, ryb, darů moře. I zeleninovým pokrmům dodává svojí neopakovatelnou svěží citrusovou chuť a vůni.

Marinády domácí i netradiční

Na špekáčky a klobásky, vepřová žebírka:
Pivní směs připravujeme za studena. Smícháme 1 lžičku chilli koření, 1/4 šálku světlého piva, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžíci oleje, 1/2 lžičky cukru, 1/2 lžičky soli, 1 nadrobno nakrájenou cibuli, 1 lžičku plnotučné hořčice a několik kapek tabaska.

Na ryby a kuřecí maso:
Marináda dodá masu zlatavou barvu. Potřebujeme: 1/3 šálku oleje, nejlépe olivového, 2 stroužky česneku, 1/3 šálku vinného octa, 1/3 šálku jablečného džusu, 1 lžička chilli koření, 1 lžička cukru, 1 lžička soli, 1/4 lžičky mletého pepře. Na rozehřátém oleji krátce osmažíme utřený česnek, vmícháme ocet, džus, chilli koření, cukr, sůl, pepř a prohříváme za stálého míchání do zhnědnutí.

…a nezpomínáme na přílohy...

Grilovaná rajská jablíčka
Množství surovin přizpůsobíme počtu porcí. Připravíme si rajská jablíčka, máslo, zelené bylinky a alobal. Rajská jablka nařízneme křížem, do kterého vložíme kousek másla, posypeme nasekanými zelenými bylinkami, zabalíme do alobalu a rožníme asi 10 minut. Podáváme jako přílohu k masu nebo uzenině.

Vodní gril: hit letošní sezóny

I když vypadá jako velký zavařovací hrnec zájem griluchtivých je opravdu obrovský. Gril funguje na zdravém principu horkovzdušné trouby: přímo nad ohništěm je umístěna nádoba s vodou,  v horní je rošt, na který se vloží maso a přikryje poklicí. Není ho třeba obracet, protože horký vzduch, který kolem masa proudí je prosycen vodními parami, které se vypařují z nádoby nad ohništěm. Proti klasickému grilování zůstává maso šťavnaté a krásně voní marinádou. Ta se totiž nepřepaluje, ale odkapává do nádoby s vařící vodou. Gril se „krmí“ jakýmkoli dřevem z listnatých stromů nebo dřevěným uhlím, jak je komu libo. Snadné je i složení a čištění grilu. Topeniště je jednoduše odnímatelné, popel stačí pouze vysypat. A ještě jednu výhodu má vodní gril – může se v něm i udit.

Více o tomto grilu jsme napsali zde.

Klepněte pro větší obrázek
Grilování má být plné pohody, menu plné barev, vůní a chutí.

Jak si grilování užít
  • 1. Nespěchejte, grilovat se má v klidu a pohodě.
  • 2. Připravte si k ruce všechno co budete potřebovat.
  • 3. Hodinu před plánovaným grilováním zapalte gril na dřevěné uhlí, aby se vytvořila potřebná vrstva žhavých uhlíků.
  • 4. Přikládejte jen to, k čemu je gril určen. Odpadky ani nedopalky na gril nepatří.
  • 5. Na obracení používejte kuchyňské kleště nebo lopatku, nikdy  ne  vidličku.
  • 6. Kuřecí prsa  zůstanou křehká a šťavnatá, když je potřete suchou grilovací směsí a pak je necháte marinovat. Při grilování  je potírejte rozpuštěným máslem.
  • 7. Pro marinování používejte plastikové, skleněné, porcelánové nebo nerezové nádoby, nikdy ne hliník, nebo obyčejné železo. Marinády jsou obvykle kyselé a  maso by „chytlo“ kovovou příchuť.
  • 8. Při přípravě marinády zkuste místo vody pomerančový džus. Maso  získá lehce aromatický sladkokyselý chuťový nádech. Maso před grilováním marinujte nejlépe přes noc, v ledničce. Bude chutnější a křehčí.
  • 9. Nezapomeňte gril po použití vyčistit. drátěným kartáčem a čistícím sprayem.
  • 10. Experimentujte, zkoušejte nové ingredience. Zapomněli jste koupit chilli? Dejte místo něho pálivou papriku nebo koření vynechejte.
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami. Názornou ukázku najdete i ve videu v úvodu článku.

28.  11.  2018 |
Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na strom…

Hmota, které se říká studený porcelán, je lehká, tvárná, skvěle vypadá, a co je nejdůležitější, připravíte ji doma za pár korun. Vyzkoušejte to! Vyrobte si z ní třeba nové vánoční ozdoby. Našli jsme pro vás návod na jejich výrobu.

11.  12.  2018 |
Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrob…

Šišky jsou snadno dostupné, nasbírat je můžete v městském parku i v lese. Málokoho ale napadne, že se dají využít k výrobě nádherných vánočních ozdob za pár korun. Pro inspiraci jsme vám našli více než padesát dekorací ze šišek, které si snadno zvládnete vyrobit doma.

5.  12.  2018 |
Vánoční stromek v květináči: Je lepší smrk, borovice, nebo jedle?

Vánoční stromek v květináči: Je lepší smrk, b…

Umělý vánoční strom nevoní, řezaný opadává, a proto upřednostňujete stromek živý v květináči? Který zvolit? Poradíme vám, jaké mají jednotlivé druhy stromků vlastnosti a jak se o ně postarat, aby pobyt v teple přežily.

včera |
Jak pěstovat vánoční kaktus, aby za rok opět vykvetl?

Jak pěstovat vánoční kaktus, aby za rok opět …

Kvetoucí vánoční kaktus je právě teď ozdobou mnoha domácností. Co myslíte, přežije u vás do příštích Vánoc? Nemáte-li s jeho pěstováním zkušenosti, přečtěte si, jak o něj pečovat tak, aby za rok opět vykvetl.

4.  12.  2018 |