vytisknout velikost písma Grilování: novinka mezi grily a jedinečné recepty

Tak a je to tady: horké letní dny, víkendy a vůně grilovaných dobrot. Nechejme se inspirovat novinkami a recepty na skutečné laskominy. Již tenhle víkend si je můžeme vychutnat.
Grilování: novinka mezi grily a jedinečné recepty
Medové grilování

Med je součástí mnoha grilovacích směsí. Na mase totiž vytvoří tmavou karamelovou kůrku. Výborně se kombinuje s různým orientálním kořením, např. kari, kardamomem nebo chilli.

Medová směs: 1 šálek jahodového džemu, 3 lžíce medu, 1 lžíce oleje, 1 lžíce vinného octa, 1 lžička soli, půl lžičky skořice. Připravujeme za studena.
Používáme na kuřecí křídla i steaky různých druhů mas. Výtečně doplňuje jehněčí.

Marináda „Žebírka medová“ je letošní novinkou značky Kotány. Pikantní směs koření s medovým práškem je určená pro marinování masa před grilováním a pečením. Dodá výtečnou chuť i grilovaným kuřecím stehýnkům či křidélkům. Maso marinováním získá lahodnou nasládle kořeněnou chuť. Maso nakládejte do marinády alespoň na 60 minut. Delším marinováním (4 – 8 hodin) získá maso na křehkosti.

Medové grilované roštěnky
Potřebujeme: 4 roštěnky, 1/4 hrnku medu, 4 utřené stroužky česneku, 1 lžička soli, 1 lžička hrubě mletého pepře, 2 lžičky hořčičného prášku, 2 lžičky chilli.
Do každé roštěnky vetřeme lžíci medu a koření. Necháme odležet půl hodiny a grilujeme.

Klepněte pro větší obrázek
Maso necháváme naložené v marinádě až do chvíle,
než jej pokládáme na gril.

Nové i tradiční grilovací směsi

Koření pěti vůní by nemělo nikdy chybět. Typická čínská směs koření k marinování a grilování je nejlepší na špízy z masa, ryb a drůbeže.

Barbecue tradiční grilovací směs připravená z několika druhů chilli a sladkých paprik. Před grilováním se kořením potírá nebo se z něho a oleje udělá pasta, která se před grilováním vetře do masa.

Meat másala je mírně ostrá směs indického koření, která dodává pokrmům „orientální“ chuť a vůni. Vhodná pro rožnění, pečení a smažení kuřat i jiných druhů mas.

Grilovaná kuřecí prsíčka
Nejdříve si připravíme marinádu 250 ml bílého jogurtu, do kterého dáme jemně nakrájenou cibuli, dva stroužky prolisovaného česneku, lžíci olivového oleje, lžíci a půl směsi Meat másaly, lžičku a půl soli, a potom řádně promícháme. Do této směsi vložíme mírně naklepaná prsíčka a necháme je přes noc naložená. Grilujeme z obou stran.

Nejlepší, nejnovější...

Nové omáčky Hellmann's  na grilování ve čtyřech příchutích: tomatová pikantní, bylinková, jemná hořčicová a česneková se hodí ke všem druhům grilovaného, restovaného, pečeného nebo přírodně upraveného masa, uzenin a ryb.

Dvě novinky = dvě chutě

Marináda „Kotlety mexické“ je pikantní směs koření s chilli určená pro marinování masa, které získá příjemně ostrou kořeněnou chuť. Směs najdete na stojanech s kořením Kotány. Obměna: přidejte čerstvě utřený česnek

Čínská sladkokyselá marináda je vhodná pro grilování i k dochucení pokrmů připravených podle orientální kuchyně - kuřat, kachny, vepřových žebírek, kotlet a steaků, ryb, darů moře. I zeleninovým pokrmům dodává svojí neopakovatelnou svěží citrusovou chuť a vůni.

Marinády domácí i netradiční

Na špekáčky a klobásky, vepřová žebírka:
Pivní směs připravujeme za studena. Smícháme 1 lžičku chilli koření, 1/4 šálku světlého piva, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžíci oleje, 1/2 lžičky cukru, 1/2 lžičky soli, 1 nadrobno nakrájenou cibuli, 1 lžičku plnotučné hořčice a několik kapek tabaska.

Na ryby a kuřecí maso:
Marináda dodá masu zlatavou barvu. Potřebujeme: 1/3 šálku oleje, nejlépe olivového, 2 stroužky česneku, 1/3 šálku vinného octa, 1/3 šálku jablečného džusu, 1 lžička chilli koření, 1 lžička cukru, 1 lžička soli, 1/4 lžičky mletého pepře. Na rozehřátém oleji krátce osmažíme utřený česnek, vmícháme ocet, džus, chilli koření, cukr, sůl, pepř a prohříváme za stálého míchání do zhnědnutí.

…a nezpomínáme na přílohy...

Grilovaná rajská jablíčka
Množství surovin přizpůsobíme počtu porcí. Připravíme si rajská jablíčka, máslo, zelené bylinky a alobal. Rajská jablka nařízneme křížem, do kterého vložíme kousek másla, posypeme nasekanými zelenými bylinkami, zabalíme do alobalu a rožníme asi 10 minut. Podáváme jako přílohu k masu nebo uzenině.

Vodní gril: hit letošní sezóny

I když vypadá jako velký zavařovací hrnec zájem griluchtivých je opravdu obrovský. Gril funguje na zdravém principu horkovzdušné trouby: přímo nad ohništěm je umístěna nádoba s vodou,  v horní je rošt, na který se vloží maso a přikryje poklicí. Není ho třeba obracet, protože horký vzduch, který kolem masa proudí je prosycen vodními parami, které se vypařují z nádoby nad ohništěm. Proti klasickému grilování zůstává maso šťavnaté a krásně voní marinádou. Ta se totiž nepřepaluje, ale odkapává do nádoby s vařící vodou. Gril se „krmí“ jakýmkoli dřevem z listnatých stromů nebo dřevěným uhlím, jak je komu libo. Snadné je i složení a čištění grilu. Topeniště je jednoduše odnímatelné, popel stačí pouze vysypat. A ještě jednu výhodu má vodní gril – může se v něm i udit.

Více o tomto grilu jsme napsali zde.

Klepněte pro větší obrázek
Grilování má být plné pohody, menu plné barev, vůní a chutí.

Jak si grilování užít
  • 1. Nespěchejte, grilovat se má v klidu a pohodě.
  • 2. Připravte si k ruce všechno co budete potřebovat.
  • 3. Hodinu před plánovaným grilováním zapalte gril na dřevěné uhlí, aby se vytvořila potřebná vrstva žhavých uhlíků.
  • 4. Přikládejte jen to, k čemu je gril určen. Odpadky ani nedopalky na gril nepatří.
  • 5. Na obracení používejte kuchyňské kleště nebo lopatku, nikdy  ne  vidličku.
  • 6. Kuřecí prsa  zůstanou křehká a šťavnatá, když je potřete suchou grilovací směsí a pak je necháte marinovat. Při grilování  je potírejte rozpuštěným máslem.
  • 7. Pro marinování používejte plastikové, skleněné, porcelánové nebo nerezové nádoby, nikdy ne hliník, nebo obyčejné železo. Marinády jsou obvykle kyselé a  maso by „chytlo“ kovovou příchuť.
  • 8. Při přípravě marinády zkuste místo vody pomerančový džus. Maso  získá lehce aromatický sladkokyselý chuťový nádech. Maso před grilováním marinujte nejlépe přes noc, v ledničce. Bude chutnější a křehčí.
  • 9. Nezapomeňte gril po použití vyčistit. drátěným kartáčem a čistícím sprayem.
  • 10. Experimentujte, zkoušejte nové ingredience. Zapomněli jste koupit chilli? Dejte místo něho pálivou papriku nebo koření vynechejte.
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

30.  7.  2017 |
Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Také máte cuket, že nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste snad už všechny způsoby úpravy a oblíbená zelenina vám už, jak se lidově říká, leze krkem? Uchovejte si je na zimu, kdy se vám po jejich chuti bude stýskat. Způsobů je hned několik.

28.  7.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Netradiční dekorace dodají zahradě styl

Netradiční dekorace dodají zahradě styl

Malé i větší drobnosti jsou třešničkou na dortu, která možná chybí vaší zahradě. Něco, co jí dodá styl, šmrnc a díky čemu se v ní můžete cítit velmi příjemně.

10.  8.  2017 |