vytisknout velikost písma Grilování: novinka mezi grily a jedinečné recepty

Tak a je to tady: horké letní dny, víkendy a vůně grilovaných dobrot. Nechejme se inspirovat novinkami a recepty na skutečné laskominy. Již tenhle víkend si je můžeme vychutnat.
Grilování: novinka mezi grily a jedinečné recepty
Medové grilování

Med je součástí mnoha grilovacích směsí. Na mase totiž vytvoří tmavou karamelovou kůrku. Výborně se kombinuje s různým orientálním kořením, např. kari, kardamomem nebo chilli.

Medová směs: 1 šálek jahodového džemu, 3 lžíce medu, 1 lžíce oleje, 1 lžíce vinného octa, 1 lžička soli, půl lžičky skořice. Připravujeme za studena.
Používáme na kuřecí křídla i steaky různých druhů mas. Výtečně doplňuje jehněčí.

Marináda „Žebírka medová“ je letošní novinkou značky Kotány. Pikantní směs koření s medovým práškem je určená pro marinování masa před grilováním a pečením. Dodá výtečnou chuť i grilovaným kuřecím stehýnkům či křidélkům. Maso marinováním získá lahodnou nasládle kořeněnou chuť. Maso nakládejte do marinády alespoň na 60 minut. Delším marinováním (4 – 8 hodin) získá maso na křehkosti.

Medové grilované roštěnky
Potřebujeme: 4 roštěnky, 1/4 hrnku medu, 4 utřené stroužky česneku, 1 lžička soli, 1 lžička hrubě mletého pepře, 2 lžičky hořčičného prášku, 2 lžičky chilli.
Do každé roštěnky vetřeme lžíci medu a koření. Necháme odležet půl hodiny a grilujeme.

Klepněte pro větší obrázek
Maso necháváme naložené v marinádě až do chvíle,
než jej pokládáme na gril.

Nové i tradiční grilovací směsi

Koření pěti vůní by nemělo nikdy chybět. Typická čínská směs koření k marinování a grilování je nejlepší na špízy z masa, ryb a drůbeže.

Barbecue tradiční grilovací směs připravená z několika druhů chilli a sladkých paprik. Před grilováním se kořením potírá nebo se z něho a oleje udělá pasta, která se před grilováním vetře do masa.

Meat másala je mírně ostrá směs indického koření, která dodává pokrmům „orientální“ chuť a vůni. Vhodná pro rožnění, pečení a smažení kuřat i jiných druhů mas.

Grilovaná kuřecí prsíčka
Nejdříve si připravíme marinádu 250 ml bílého jogurtu, do kterého dáme jemně nakrájenou cibuli, dva stroužky prolisovaného česneku, lžíci olivového oleje, lžíci a půl směsi Meat másaly, lžičku a půl soli, a potom řádně promícháme. Do této směsi vložíme mírně naklepaná prsíčka a necháme je přes noc naložená. Grilujeme z obou stran.

Nejlepší, nejnovější...

Nové omáčky Hellmann's  na grilování ve čtyřech příchutích: tomatová pikantní, bylinková, jemná hořčicová a česneková se hodí ke všem druhům grilovaného, restovaného, pečeného nebo přírodně upraveného masa, uzenin a ryb.

Dvě novinky = dvě chutě

Marináda „Kotlety mexické“ je pikantní směs koření s chilli určená pro marinování masa, které získá příjemně ostrou kořeněnou chuť. Směs najdete na stojanech s kořením Kotány. Obměna: přidejte čerstvě utřený česnek

Čínská sladkokyselá marináda je vhodná pro grilování i k dochucení pokrmů připravených podle orientální kuchyně - kuřat, kachny, vepřových žebírek, kotlet a steaků, ryb, darů moře. I zeleninovým pokrmům dodává svojí neopakovatelnou svěží citrusovou chuť a vůni.

Marinády domácí i netradiční

Na špekáčky a klobásky, vepřová žebírka:
Pivní směs připravujeme za studena. Smícháme 1 lžičku chilli koření, 1/4 šálku světlého piva, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžíci oleje, 1/2 lžičky cukru, 1/2 lžičky soli, 1 nadrobno nakrájenou cibuli, 1 lžičku plnotučné hořčice a několik kapek tabaska.

Na ryby a kuřecí maso:
Marináda dodá masu zlatavou barvu. Potřebujeme: 1/3 šálku oleje, nejlépe olivového, 2 stroužky česneku, 1/3 šálku vinného octa, 1/3 šálku jablečného džusu, 1 lžička chilli koření, 1 lžička cukru, 1 lžička soli, 1/4 lžičky mletého pepře. Na rozehřátém oleji krátce osmažíme utřený česnek, vmícháme ocet, džus, chilli koření, cukr, sůl, pepř a prohříváme za stálého míchání do zhnědnutí.

…a nezpomínáme na přílohy...

Grilovaná rajská jablíčka
Množství surovin přizpůsobíme počtu porcí. Připravíme si rajská jablíčka, máslo, zelené bylinky a alobal. Rajská jablka nařízneme křížem, do kterého vložíme kousek másla, posypeme nasekanými zelenými bylinkami, zabalíme do alobalu a rožníme asi 10 minut. Podáváme jako přílohu k masu nebo uzenině.

Vodní gril: hit letošní sezóny

I když vypadá jako velký zavařovací hrnec zájem griluchtivých je opravdu obrovský. Gril funguje na zdravém principu horkovzdušné trouby: přímo nad ohništěm je umístěna nádoba s vodou,  v horní je rošt, na který se vloží maso a přikryje poklicí. Není ho třeba obracet, protože horký vzduch, který kolem masa proudí je prosycen vodními parami, které se vypařují z nádoby nad ohništěm. Proti klasickému grilování zůstává maso šťavnaté a krásně voní marinádou. Ta se totiž nepřepaluje, ale odkapává do nádoby s vařící vodou. Gril se „krmí“ jakýmkoli dřevem z listnatých stromů nebo dřevěným uhlím, jak je komu libo. Snadné je i složení a čištění grilu. Topeniště je jednoduše odnímatelné, popel stačí pouze vysypat. A ještě jednu výhodu má vodní gril – může se v něm i udit.

Více o tomto grilu jsme napsali zde.

Klepněte pro větší obrázek
Grilování má být plné pohody, menu plné barev, vůní a chutí.

Jak si grilování užít
  • 1. Nespěchejte, grilovat se má v klidu a pohodě.
  • 2. Připravte si k ruce všechno co budete potřebovat.
  • 3. Hodinu před plánovaným grilováním zapalte gril na dřevěné uhlí, aby se vytvořila potřebná vrstva žhavých uhlíků.
  • 4. Přikládejte jen to, k čemu je gril určen. Odpadky ani nedopalky na gril nepatří.
  • 5. Na obracení používejte kuchyňské kleště nebo lopatku, nikdy  ne  vidličku.
  • 6. Kuřecí prsa  zůstanou křehká a šťavnatá, když je potřete suchou grilovací směsí a pak je necháte marinovat. Při grilování  je potírejte rozpuštěným máslem.
  • 7. Pro marinování používejte plastikové, skleněné, porcelánové nebo nerezové nádoby, nikdy ne hliník, nebo obyčejné železo. Marinády jsou obvykle kyselé a  maso by „chytlo“ kovovou příchuť.
  • 8. Při přípravě marinády zkuste místo vody pomerančový džus. Maso  získá lehce aromatický sladkokyselý chuťový nádech. Maso před grilováním marinujte nejlépe přes noc, v ledničce. Bude chutnější a křehčí.
  • 9. Nezapomeňte gril po použití vyčistit. drátěným kartáčem a čistícím sprayem.
  • 10. Experimentujte, zkoušejte nové ingredience. Zapomněli jste koupit chilli? Dejte místo něho pálivou papriku nebo koření vynechejte.
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |