vytisknout velikost písma Grilovaná zelenina: aby byla v létě co nejlepší

Grilovaná zelenina: aby byla v létě co nejlepší

Grilovaná zelenina je pochoutka, kterou si vychutnáváme především v létě, v období prázdnin.

Příjemný večer, posezení venku pod hvězdami a k tomu něco dobrého k snědku, co nemusíte připravovat příliš dlouho.

Klepněte pro větší obrázek
Nezapomeňte, že zelenina by se měla před každým zpracováním pečlivě umýt a očistit; foto: Profimedia

Jednoduchý postup nadevše

Stačí jen rozkrájet jednotlivé plody na větší či menší kousky nebo plátky, potřít je olejem či marinádou, posypat kořením a přidat bylinky. Abyste si letos mohli užívat z vlastních zdrojů, nezapomeňte, že období končící zimy a začínajícího jara je termínem určeným k výsevu semen.

Zelenina, kterou si sami vypěstujete (jde to i na balkoně!), chutná jinak než ta kupovaná. Lépe. Navíc o ní přesně víte, zda a případně čím jste ji hnojili. Zamyslete se, kolik prostoru a času k pěstování budete mít, a podle toho se rozhodněte, jaké druhy vysejete.

Klepněte pro větší obrázek
Moc volného místa nezbývá? Stačí jen pár květináčů a o sklizeň rajčat či paprik máte postaráno; foto: Profimedia

Které druhy grilovat? Cokoli vás napadne

Ke grilování se velmi dobře hodí brambory, papriky, rajčata, lilky, cukety, tykve, patisony, lusky hráškové i fazolové, kukuřice, kedlubny, cibule, česnek, celer, pórek, čekanka, fenykl či chřest. Vyzkoušet samozřejmě můžete i další druhy zelenin.

Klepněte pro větší obrázek
Pěstování chřestu je náročné, ale máte-li k tomu podmínky, proč nezkusit něco nového? Foto: Profimedia

Jakmile budete mít vybráno, neztrácejte čas a pořiďte si semínka. Vysejte je podle našeho návodu (Předpěstování rostlin: jak postupovat). Hodit se vám budou také informace z článku Pomůcky k předpěstování rostlin: z čeho můžete vybírat.

Chcete-li si vypěstovat některý z nejnověji vyšlechtěných kultivarů, seznamte se s nimi v textech na téma Zahrádkářská sezona 2012.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

6.  8.  2018 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

7.  8.  2018 |
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

17.  7.  2018 |
Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak poznat, že je opravdu zralý?

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak pozn…

Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle tak uspokojí chuť na sladké, pomůže doplnit tekutiny, aniž by zruinoval vaši postavu. Jak se to s ním ale má, je to ovoce, nebo zelenina?

9.  8.  2018 |
Jak zpracovat rajčata a papriky

Jak zpracovat rajčata a papriky

Rajčat a paprik se někdy urodí tolik, že je v čerstvém stavu nestačíte zkonzumovat. Jak je můžete zpracovat nebo uskladnit, aby vydržely co nejdéle? Usušte je, zamrazte nebo je skliďte ještě zelené a uložte do přepravek. Jak na to?

24.  7.  2018 |