vytisknout velikost písma Grilovaná zelenina: aby byla v létě co nejlepší

Grilovaná zelenina: aby byla v létě co nejlepší

Grilovaná zelenina je pochoutka, kterou si vychutnáváme především v létě, v období prázdnin.

Příjemný večer, posezení venku pod hvězdami a k tomu něco dobrého k snědku, co nemusíte připravovat příliš dlouho.

Klepněte pro větší obrázek
Nezapomeňte, že zelenina by se měla před každým zpracováním pečlivě umýt a očistit; foto: Profimedia

Jednoduchý postup nadevše

Stačí jen rozkrájet jednotlivé plody na větší či menší kousky nebo plátky, potřít je olejem či marinádou, posypat kořením a přidat bylinky. Abyste si letos mohli užívat z vlastních zdrojů, nezapomeňte, že období končící zimy a začínajícího jara je termínem určeným k výsevu semen.

Zelenina, kterou si sami vypěstujete (jde to i na balkoně!), chutná jinak než ta kupovaná. Lépe. Navíc o ní přesně víte, zda a případně čím jste ji hnojili. Zamyslete se, kolik prostoru a času k pěstování budete mít, a podle toho se rozhodněte, jaké druhy vysejete.

Klepněte pro větší obrázek
Moc volného místa nezbývá? Stačí jen pár květináčů a o sklizeň rajčat či paprik máte postaráno; foto: Profimedia

Které druhy grilovat? Cokoli vás napadne

Ke grilování se velmi dobře hodí brambory, papriky, rajčata, lilky, cukety, tykve, patisony, lusky hráškové i fazolové, kukuřice, kedlubny, cibule, česnek, celer, pórek, čekanka, fenykl či chřest. Vyzkoušet samozřejmě můžete i další druhy zelenin.

Klepněte pro větší obrázek
Pěstování chřestu je náročné, ale máte-li k tomu podmínky, proč nezkusit něco nového? Foto: Profimedia

Jakmile budete mít vybráno, neztrácejte čas a pořiďte si semínka. Vysejte je podle našeho návodu (Předpěstování rostlin: jak postupovat). Hodit se vám budou také informace z článku Pomůcky k předpěstování rostlin: z čeho můžete vybírat.

Chcete-li si vypěstovat některý z nejnověji vyšlechtěných kultivarů, seznamte se s nimi v textech na téma Zahrádkářská sezona 2012.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A