vytisknout velikost písma Grilovaná zelenina: aby byla v létě co nejlepší

Grilovaná zelenina: aby byla v létě co nejlepší

Grilovaná zelenina je pochoutka, kterou si vychutnáváme především v létě, v období prázdnin.

Příjemný večer, posezení venku pod hvězdami a k tomu něco dobrého k snědku, co nemusíte připravovat příliš dlouho.

Klepněte pro větší obrázek
Nezapomeňte, že zelenina by se měla před každým zpracováním pečlivě umýt a očistit; foto: Profimedia

Jednoduchý postup nadevše

Stačí jen rozkrájet jednotlivé plody na větší či menší kousky nebo plátky, potřít je olejem či marinádou, posypat kořením a přidat bylinky. Abyste si letos mohli užívat z vlastních zdrojů, nezapomeňte, že období končící zimy a začínajícího jara je termínem určeným k výsevu semen.

Zelenina, kterou si sami vypěstujete (jde to i na balkoně!), chutná jinak než ta kupovaná. Lépe. Navíc o ní přesně víte, zda a případně čím jste ji hnojili. Zamyslete se, kolik prostoru a času k pěstování budete mít, a podle toho se rozhodněte, jaké druhy vysejete.

Klepněte pro větší obrázek
Moc volného místa nezbývá? Stačí jen pár květináčů a o sklizeň rajčat či paprik máte postaráno; foto: Profimedia

Které druhy grilovat? Cokoli vás napadne

Ke grilování se velmi dobře hodí brambory, papriky, rajčata, lilky, cukety, tykve, patisony, lusky hráškové i fazolové, kukuřice, kedlubny, cibule, česnek, celer, pórek, čekanka, fenykl či chřest. Vyzkoušet samozřejmě můžete i další druhy zelenin.

Klepněte pro větší obrázek
Pěstování chřestu je náročné, ale máte-li k tomu podmínky, proč nezkusit něco nového? Foto: Profimedia

Jakmile budete mít vybráno, neztrácejte čas a pořiďte si semínka. Vysejte je podle našeho návodu (Předpěstování rostlin: jak postupovat). Hodit se vám budou také informace z článku Pomůcky k předpěstování rostlin: z čeho můžete vybírat.

Chcete-li si vypěstovat některý z nejnověji vyšlechtěných kultivarů, seznamte se s nimi v textech na téma Zahrádkářská sezona 2012.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |