vytisknout velikost písma Grilovací sezóna začíná: Jaký gril pořídit?

Někdo dává přednost opečeným špekáčkům na ohníčku, jiný zdravějšímu grilování. Pokud právě uvažujete o koupi grilu, poradíme vám, jak se zorientovat v základních typech a podle čeho gril vybírat.
Grilovací sezóna začíná: Jaký gril pořídit?

Krása grilování spočívá v jeho jednoduchosti

Historie grilování pochází z Kavkazu a začala zcela prozaicky – opékáním masa na ohni a ohništi. Grilování se přes Blízký východ rozšířilo do Turecka, Balkánu a ostatních států Evropy. Kavkazské kuchyni se vůbec jako první v Evropě věnoval známý francouzský spisovatel Alexander Dumas.

V minulosti se grilovalo pouze hovězí a jehněčí maso a mnoho druhů zeleniny, později i vepřové a kuřecí maso. Na Balkáně se grilovalo již v 18. století a za kolébku přípravy jídel na grilu pod širým nebem se dodnes považuje srbské městečko Leskovac, kde se každoročně na festivalu gurmánského umění "Roštiliádě" scházejí mistři grilování, aby se pochlubili svými specialitami předávanými z generace na generaci. Grilování je prostě umění.

Grilování s rozmarýnem je méně karcinogenní

Grilování s rozmarýnem je méně karcinogenní

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |