vytisknout velikost písma Gardénie: rozkvetlá ozdoba vánočního stolu

Jako našlechtěná rokoková dáma dodá gardénie sváteční tabuli lesk i lehce omamnou voňavou krásu.

Je to keříčkovitá, méně často stromkovitá rostlina s krásnými tmavě zelenými lesklými kožovitými listy, jež dosahují délky okolo šesti centimetrů.

Klepněte pro větší obrázek
Gardénie se často plete s kamélií

Tyto rostliny se mohou pochlubit bílými nebo krémovými talířovitými, nálevkovými, zvonkovými nebo plnými květy o průměru až deset centimetrů.

Gardénie se velmi podobá kamélii, nejpodobnější je Gardenia jasminoides 'Fortunii'. Z odrůd lze v bytových podmínkách pěstovat právě jen variety Gardenie jasminoides, s vůní květů připomínající jasmín, které rostlinu zdobí zpravidla od června do října. Patří k nim plnokvětá Gardenia ‘Plena‘ a pro nás v tomto čase nejzajímavější Gardenia 'Vetchii', která vykvétá o Vánocích.

Pěstování gardénií

Jedná se o poměrně náročnou rostlinu. Nesnáší zásaditou půdu, která vyvolává chlorózu.

Má ráda vzdušné, světlé stanoviště, snese i plný sluneční svit mimo poledního. Nerada mění stanoviště.

Klepněte pro větší obrázek
Gardénii je možné pěstovat také jako bonsaj

Citlivě reaguje na kolísání teploty, někteří pěstitelé doporučují postavit ji i s květináčem a podmiskou (obalem) na polystyrénovou podložku.

K nasazení na květ však potřebuje denní teploty mezi osmnácti až pětadvaceti stupni a noční okolo šestnácti.

Ocení vyšší vzdušnou vlhkost, proto ji často rosíme. Buďte však opatrní: postřikujeme jen listy, květy by zhnědly.

Dále si gardénie potrpí na vydatnou zálivku, ale nesnáší přemokření. Četnost zálivky přizpůsobíme teplotě v místnosti. K zálivce používáme pokud možno měkkou vodu, nejlépe dešťovou.

Letnění není příliš vhodné, pouze na dobře chráněném místě.

Klepněte pro větší obrázek
Gardénie se řadí mezi pokojovky náročnější na péči

V období vegetace gardénii hnojíme dvakrát měsíčně plným hnojivem.

Abychom z rostliny vytvořili hustý keříček, je nutné zaštipovat mladé výhony.

Umělou úpravou denního osvitu můžeme urychlit nasazení na květ. Přesazujeme před nasazením na květ do směsi pařeništní země, drnovky, rašeliny a písku nebo substrátu pro azalky. Hodnota pH by měla být v rozmezí 5,5-6.

Gardénii rozmnožujeme vrcholovými řízky, v lednu nebo v srpnu v teplém pařeništi. K úspěšnosti napomáhá použití gelového růstového stimulátoru.

Klepněte pro větší obrázek
Květy této rostliny svou krásou inspirují i umělce...

Choroby a škůdci gardénií

V případě přemokření může být gardénie napadena mšicemi nebo červci, vzácně také puklicemi, roztoči nebo štítenkami.

Z chorob se objevuje chloróza, vznikající při nedostatku železa. Ta má za následek zpomalení růstu a opadávání listů. V boji proti ní pomůže pohnojení kyselým hnojivem s vysokým obsahem železa.

Klepněte pro větší obrázek
Pokud je gardénie v dobrém stavu, přežije bez problémů i napadení škůdci

Ztráta listů a částí větviček může být zapříčiněna suchem i přelitím. Listy bývají napadány bakteriemi a houbami, které se také projeví skvrnitostí listů. Do pletiv listů se houby mohou dostat poraněnými místy. Odstraníme je postřikem fungicidy.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |