vytisknout velikost písma Frigosadba: jaké výhody přináší moderní způsob výsadby jahodníku

Víte, co je frigosadba? Jedná se o chlazenou sadbu, která je ve spícím stavu uchovávána při nízké teplotě prostředí.

K ukládání jednotlivých sazenic jahod se v případě frigosadby přistupuje již v prosincových dnech, kdy jsou vyryty z půdy. Samotnou rostlinu v této době tvoří kořenový systém s krčkem plným škrobu, což umožňuje, aby bezproblémově přečkala zimu.

Klepněte pro větší obrázek
Chlazené sazenice jsou správnou cestou k vysokému výnosu

Po vyjmutí a očištění spících sazenic jsou tyto zabaleny do tenké průtažné fólie, vloženy do přepravek a uskladněny do chladicích boxů, kde při teplotě okolo minus dvou stupňů Celsia bez jakýchkoliv obtíží přečkají celé zimní období až do jarní výsadby.

Ta se provádí od konce dubna do poloviny června. Ale pozor! Roztáté sazenice nesmíte znovu zmrazit, pouze je uložte do lednice. Doba jejich skladovatelnosti je však tímto nežádoucím zásahem zkrácena na maximálně čtrnáct dní.

Klepněte pro větší obrázek
Detail narašených sazenic

Jaké jsou výhody?

Frigosazenice se velmi dobře ujímají i při vyšších teplotách, neboť postrádají listy, a tudíž nejsou tak náročné na vláhu. Zhruba tři týdny po zasazení začínají kvést, pokud je vysadíte až v druhé polovině května, nehrozí, že přízemní mrazíky spálí květy.

Klepněte pro větší obrázek
Rostliny mulčované pomocí netkané textilie

Rostliny velmi bujně narůstají vlivem zásoby živin v krčku a tvoří silné odnože. Další výhodu představuje velmi vysoká odolnost proti chorobám, jako například černé plísni rodu Phytophora.

Sázení a následná péče

Sázejte do důkladně prokypřené půdy obohacené rozloženým kompostem, který zajistí skvělý stav rostlin po celou vegetační dobu až do podzimu. Vynikající je sázet do záhonu po bramborách nebo zelenině, a to ve sponu 30 x 70 centimetrů.

Kořeny jahod uveďte při sázení do svislé polohy. Krček musí zůstat nad zemí, kořeny nesmí být volně, ale v zemi, tím je zabráněno rychlému vysychání.

Klepněte pro větší obrázek
Deset kusů frigosazenic pořídíte zhruba za sto dvacet korun

V době zaplozování chraňte celou vegetaci před uhníváním plodů. K tomuto jevu dochází hlavně tehdy, když jsou zrající jahody v přímém styku s půdou. Prevence je snadná: jakmile začnou rostliny růst, prostor mezi nimi vyplňte mulčovací textilií nebo využijte slámu, vypadá přece jen přírodněji.

Ve vegetační době hnojte vícesložkovými hnojivy na bázi Cereritu pro podporu dobrého zdraví rostlin. V době kvetení a nasazování na plod granule rozpusťte ve vodě a následně touto směsí celou vegetaci zalévejte.  

Klepněte pro větší obrázek
Při výsadbě po zmrzlých mužích se vyhnete nebezpečí popálení květů mrazem

V září, kdy zasadíte odnože a vyčistíte záhony s matečními rostlinami, prostor mezi nimi nakypřete a zlehka zapravte rozleželý kompost. Vegetaci na jednotlivých záhonech likvidujte za tři až čtyři roky, když už výnosnost poklesne a rostliny zeslábnou.

Foto: Subtropické zahradnictví Kruh 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |