vytisknout velikost písma Frigosadba: jaké výhody přináší moderní způsob výsadby jahodníku

Víte, co je frigosadba? Jedná se o chlazenou sadbu, která je ve spícím stavu uchovávána při nízké teplotě prostředí.

K ukládání jednotlivých sazenic jahod se v případě frigosadby přistupuje již v prosincových dnech, kdy jsou vyryty z půdy. Samotnou rostlinu v této době tvoří kořenový systém s krčkem plným škrobu, což umožňuje, aby bezproblémově přečkala zimu.

Klepněte pro větší obrázek
Chlazené sazenice jsou správnou cestou k vysokému výnosu

Po vyjmutí a očištění spících sazenic jsou tyto zabaleny do tenké průtažné fólie, vloženy do přepravek a uskladněny do chladicích boxů, kde při teplotě okolo minus dvou stupňů Celsia bez jakýchkoliv obtíží přečkají celé zimní období až do jarní výsadby.

Ta se provádí od konce dubna do poloviny června. Ale pozor! Roztáté sazenice nesmíte znovu zmrazit, pouze je uložte do lednice. Doba jejich skladovatelnosti je však tímto nežádoucím zásahem zkrácena na maximálně čtrnáct dní.

Klepněte pro větší obrázek
Detail narašených sazenic

Jaké jsou výhody?

Frigosazenice se velmi dobře ujímají i při vyšších teplotách, neboť postrádají listy, a tudíž nejsou tak náročné na vláhu. Zhruba tři týdny po zasazení začínají kvést, pokud je vysadíte až v druhé polovině května, nehrozí, že přízemní mrazíky spálí květy.

Klepněte pro větší obrázek
Rostliny mulčované pomocí netkané textilie

Rostliny velmi bujně narůstají vlivem zásoby živin v krčku a tvoří silné odnože. Další výhodu představuje velmi vysoká odolnost proti chorobám, jako například černé plísni rodu Phytophora.

Sázení a následná péče

Sázejte do důkladně prokypřené půdy obohacené rozloženým kompostem, který zajistí skvělý stav rostlin po celou vegetační dobu až do podzimu. Vynikající je sázet do záhonu po bramborách nebo zelenině, a to ve sponu 30 x 70 centimetrů.

Kořeny jahod uveďte při sázení do svislé polohy. Krček musí zůstat nad zemí, kořeny nesmí být volně, ale v zemi, tím je zabráněno rychlému vysychání.

Klepněte pro větší obrázek
Deset kusů frigosazenic pořídíte zhruba za sto dvacet korun

V době zaplozování chraňte celou vegetaci před uhníváním plodů. K tomuto jevu dochází hlavně tehdy, když jsou zrající jahody v přímém styku s půdou. Prevence je snadná: jakmile začnou rostliny růst, prostor mezi nimi vyplňte mulčovací textilií nebo využijte slámu, vypadá přece jen přírodněji.

Ve vegetační době hnojte vícesložkovými hnojivy na bázi Cereritu pro podporu dobrého zdraví rostlin. V době kvetení a nasazování na plod granule rozpusťte ve vodě a následně touto směsí celou vegetaci zalévejte.  

Klepněte pro větší obrázek
Při výsadbě po zmrzlých mužích se vyhnete nebezpečí popálení květů mrazem

V září, kdy zasadíte odnože a vyčistíte záhony s matečními rostlinami, prostor mezi nimi nakypřete a zlehka zapravte rozleželý kompost. Vegetaci na jednotlivých záhonech likvidujte za tři až čtyři roky, když už výnosnost poklesne a rostliny zeslábnou.

Foto: Subtropické zahradnictví Kruh 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |