vytisknout velikost písma Frigosadba: jaké výhody přináší moderní způsob výsadby jahodníku

Víte, co je frigosadba? Jedná se o chlazenou sadbu, která je ve spícím stavu uchovávána při nízké teplotě prostředí.

K ukládání jednotlivých sazenic jahod se v případě frigosadby přistupuje již v prosincových dnech, kdy jsou vyryty z půdy. Samotnou rostlinu v této době tvoří kořenový systém s krčkem plným škrobu, což umožňuje, aby bezproblémově přečkala zimu.

Klepněte pro větší obrázek
Chlazené sazenice jsou správnou cestou k vysokému výnosu

Po vyjmutí a očištění spících sazenic jsou tyto zabaleny do tenké průtažné fólie, vloženy do přepravek a uskladněny do chladicích boxů, kde při teplotě okolo minus dvou stupňů Celsia bez jakýchkoliv obtíží přečkají celé zimní období až do jarní výsadby.

Ta se provádí od konce dubna do poloviny června. Ale pozor! Roztáté sazenice nesmíte znovu zmrazit, pouze je uložte do lednice. Doba jejich skladovatelnosti je však tímto nežádoucím zásahem zkrácena na maximálně čtrnáct dní.

Klepněte pro větší obrázek
Detail narašených sazenic

Jaké jsou výhody?

Frigosazenice se velmi dobře ujímají i při vyšších teplotách, neboť postrádají listy, a tudíž nejsou tak náročné na vláhu. Zhruba tři týdny po zasazení začínají kvést, pokud je vysadíte až v druhé polovině května, nehrozí, že přízemní mrazíky spálí květy.

Klepněte pro větší obrázek
Rostliny mulčované pomocí netkané textilie

Rostliny velmi bujně narůstají vlivem zásoby živin v krčku a tvoří silné odnože. Další výhodu představuje velmi vysoká odolnost proti chorobám, jako například černé plísni rodu Phytophora.

Sázení a následná péče

Sázejte do důkladně prokypřené půdy obohacené rozloženým kompostem, který zajistí skvělý stav rostlin po celou vegetační dobu až do podzimu. Vynikající je sázet do záhonu po bramborách nebo zelenině, a to ve sponu 30 x 70 centimetrů.

Kořeny jahod uveďte při sázení do svislé polohy. Krček musí zůstat nad zemí, kořeny nesmí být volně, ale v zemi, tím je zabráněno rychlému vysychání.

Klepněte pro větší obrázek
Deset kusů frigosazenic pořídíte zhruba za sto dvacet korun

V době zaplozování chraňte celou vegetaci před uhníváním plodů. K tomuto jevu dochází hlavně tehdy, když jsou zrající jahody v přímém styku s půdou. Prevence je snadná: jakmile začnou rostliny růst, prostor mezi nimi vyplňte mulčovací textilií nebo využijte slámu, vypadá přece jen přírodněji.

Ve vegetační době hnojte vícesložkovými hnojivy na bázi Cereritu pro podporu dobrého zdraví rostlin. V době kvetení a nasazování na plod granule rozpusťte ve vodě a následně touto směsí celou vegetaci zalévejte.  

Klepněte pro větší obrázek
Při výsadbě po zmrzlých mužích se vyhnete nebezpečí popálení květů mrazem

V září, kdy zasadíte odnože a vyčistíte záhony s matečními rostlinami, prostor mezi nimi nakypřete a zlehka zapravte rozleželý kompost. Vegetaci na jednotlivých záhonech likvidujte za tři až čtyři roky, když už výnosnost poklesne a rostliny zeslábnou.

Foto: Subtropické zahradnictví Kruh 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |