vytisknout velikost písma Frigosadba: jaké výhody přináší moderní způsob výsadby jahodníku

Víte, co je frigosadba? Jedná se o chlazenou sadbu, která je ve spícím stavu uchovávána při nízké teplotě prostředí.

K ukládání jednotlivých sazenic jahod se v případě frigosadby přistupuje již v prosincových dnech, kdy jsou vyryty z půdy. Samotnou rostlinu v této době tvoří kořenový systém s krčkem plným škrobu, což umožňuje, aby bezproblémově přečkala zimu.

Klepněte pro větší obrázek
Chlazené sazenice jsou správnou cestou k vysokému výnosu

Po vyjmutí a očištění spících sazenic jsou tyto zabaleny do tenké průtažné fólie, vloženy do přepravek a uskladněny do chladicích boxů, kde při teplotě okolo minus dvou stupňů Celsia bez jakýchkoliv obtíží přečkají celé zimní období až do jarní výsadby.

Ta se provádí od konce dubna do poloviny června. Ale pozor! Roztáté sazenice nesmíte znovu zmrazit, pouze je uložte do lednice. Doba jejich skladovatelnosti je však tímto nežádoucím zásahem zkrácena na maximálně čtrnáct dní.

Klepněte pro větší obrázek
Detail narašených sazenic

Jaké jsou výhody?

Frigosazenice se velmi dobře ujímají i při vyšších teplotách, neboť postrádají listy, a tudíž nejsou tak náročné na vláhu. Zhruba tři týdny po zasazení začínají kvést, pokud je vysadíte až v druhé polovině května, nehrozí, že přízemní mrazíky spálí květy.

Klepněte pro větší obrázek
Rostliny mulčované pomocí netkané textilie

Rostliny velmi bujně narůstají vlivem zásoby živin v krčku a tvoří silné odnože. Další výhodu představuje velmi vysoká odolnost proti chorobám, jako například černé plísni rodu Phytophora.

Sázení a následná péče

Sázejte do důkladně prokypřené půdy obohacené rozloženým kompostem, který zajistí skvělý stav rostlin po celou vegetační dobu až do podzimu. Vynikající je sázet do záhonu po bramborách nebo zelenině, a to ve sponu 30 x 70 centimetrů.

Kořeny jahod uveďte při sázení do svislé polohy. Krček musí zůstat nad zemí, kořeny nesmí být volně, ale v zemi, tím je zabráněno rychlému vysychání.

Klepněte pro větší obrázek
Deset kusů frigosazenic pořídíte zhruba za sto dvacet korun

V době zaplozování chraňte celou vegetaci před uhníváním plodů. K tomuto jevu dochází hlavně tehdy, když jsou zrající jahody v přímém styku s půdou. Prevence je snadná: jakmile začnou rostliny růst, prostor mezi nimi vyplňte mulčovací textilií nebo využijte slámu, vypadá přece jen přírodněji.

Ve vegetační době hnojte vícesložkovými hnojivy na bázi Cereritu pro podporu dobrého zdraví rostlin. V době kvetení a nasazování na plod granule rozpusťte ve vodě a následně touto směsí celou vegetaci zalévejte.  

Klepněte pro větší obrázek
Při výsadbě po zmrzlých mužích se vyhnete nebezpečí popálení květů mrazem

V září, kdy zasadíte odnože a vyčistíte záhony s matečními rostlinami, prostor mezi nimi nakypřete a zlehka zapravte rozleželý kompost. Vegetaci na jednotlivých záhonech likvidujte za tři až čtyři roky, když už výnosnost poklesne a rostliny zeslábnou.

Foto: Subtropické zahradnictví Kruh 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |