Fotovoltaika na zahradě

Fotovoltaika na zahradě

Fotovoltaika je lákavou možností výroby energie, je ale náročná na finance i na znalosti. Cestou jak získat zkušenosti mohou být malá fotovoltaická zařízení na zahradu.

Možnosti jednoduchých fotovoltaických aplikací na zahradě a v bezprostředním okolí domu jsou téměř neomezené. Jen namátkou některé z nich:

  • zahradní lampy
  • vchodové osvětlení
  • bazénové a jezírkové osvětlení
  • bazénová a jezírková čerpadla
  • závlahy
  • malá zahradní technika

Zahradní lampy

Fotovoltaické zahradní lampy jsou asi nejběžnější aplikací tohoto typu a na trhu se vyskytují v širokém cenovém rozmezí a v nejrůznějších provedeních. Kromě fotovoltaického článku obsahují malý akumulátor a světelný senzor ovládající sepnutí při soumraku a vypnutí za úsvitu. Oproti běžným zahradním lampám mají řadu výhod:

  • nepotřebují kopat rýhy pro kabel
  • není třeba budovat kabelové rozvody
  • odpadají výdaje na elektřinu
  • dají se podle potřeby snadno přemisťovat
  • nehrozí úrazy elektrickým proudem při poškození izolace

Mají ale i nevýhody, především nízkou intenzitu osvětlení. Většinou nedokáží osvětlit ani nejbližší okolí a hodí se spíš pro orientaci, či jako dekorační prvek. Obvykle také disponují jen malým výkonem fotovoltaického článku a nízkou kapacitou akumulátoru. V zimních dnech s dlouhými nocemi nebo za špatného počasí často svítí jen krátce po setmění nebo se dokonce nerozsvítí vůbec.

Zahradní osvětlení ale můžeme pojmout i poněkud velkoryseji: jako zmenšenou verzi skutečného fotovoltaického systému. Zvolíme-li dostatečně velký panel, akumulátor s vhodnou kapacitou a k tomu přidáme řídící elektroniku, dostaneme zařízení se slušným světelným výkonem i výdrží. Především ale můžeme na takovém systému levně experimentovat a získávat zkušenosti pro větší realizace.

Vchodové osvětlení

Fotovoltaika se hodí také pro osvětlení vchodů, vstupních částí objektů, zahradních branek atd. I slabé světlo bývá při hledání klíčové dírky k nezaplacení - a solární zařízení lze snadno namontovat i bez potřeby elektrického vedení. Opět může jít o vhodně dimenzovanou zmenšeninu skutečného systému. V nejjednodušším případě ale stačí rozebrat levnou solární baterku, jakých je na trhu řada typů, její LED žárovku s vypínačem připevnit na rám dveří poblíž zámku, zatímco solární článek dáme někam, kde svítí slunce co nejdéle. Snadno a rychle tak získáme užitečné zařízení - a možná nás to inspiruje i k pokusům o větší solární realizace.

Bazénové a jezírkové osvětlení

Solární lampy ve vodotěsném provedení se stále častěji používají jako dekorační osvětlení bazénů a zahradních jezírek. Výhody jsou stejné jako u zahradních lamp, především jednoduchá a bezpečná instalace. Roste obliba lamp, které plují na hladině - zajímavostí na hranici dobrého vkusu je třeba svítící medúza. S vodními lampami je ale spojený i problém: v noci k sobě ve velkém množství lákají hmyz a jiné živočichy, kteří se pak zbytečně topí ve vodě.

Bazénová a jezírková čerpadla

Častou realizací malého fotovoltaického systému jsou čerpadla pohánějící vodu v okruhu pro solární ohřev bazénové vody. Čerpadla vybavená fotovoltaickým článkem jsou v nabídce mnoha firem, systém lze také snadno vyrobit amatérsky. Stejné zařízení můžeme použít i pro pohon vodotrysků, vodopádů a dalších vodních efektů v okrasných jezírkách. Kromě estetického prvku jde i o přínos pro kvalitu vody, která se tak okysličuje a čistí. U všech těchto systémů stačí, když jsou v provozu jen za pěkného počasí, což přináší celou řadu výhod. Především odpadá potřeba akumulátoru, který zvyšuje cenu fotovoltaických systémů. Energie se také využívá s větší efektivitou, protože není třeba ji se ztrátou ukládat.

Závlahy

Jen malou obměnou fotovoltaického systému pro okrasná jezírka lze dostat závlahové zařízení. I tady se můžeme obejít bez akumulátoru - nejen proto, že největší potřeba závlah je při pěkném slunečném počasí. Čerpadlo (samozřejmě doplněné čidlem úrovně hladiny) plní nádrž ve vyšší poloze, odtok z ní do závlahových trubek pak otvírá automatika řízená buď časovým spínačem (zavlažovat je potřeba večer a ráno, nikoliv za plného slunce), nebo čidlem vlhkosti půdy, případně kombinací obojího. 

Malá zahradní technika

Existují pokusy využít elektřiny ze slunce i k pohonu různé zahradní mechanizace. Už delší dobu jsou na trhu robotické sekačky trávy, které za slunečného počasí automaticky rejdí po zahradě. Například solární sekačka Husquarna Automower trávu rozseká na drobné kousky, rovnoměrně rozptýlí po zahradě - a když málo svítí slunce, tak sama vyhledá dobíjecí stanici. Většímu rozšíření takových strojů zatím brání vysoká cena.

Někteří výrobci jdou ještě dál. Americká firma Gorilla Electric Vehicles přišla s řadou minitraktorů pro zahradní práce, které napájí energie ze slunce. Stroj obsahuje dvojici dvanáctivoltových akumulátorů, schopných dodávat proud až 40 ampér, což vystačí za ideálních podmínek až na tříhodinový provoz. Pokud to nestačí, leze přidat ještě jednu baterii. Energii ale lze doplňovat i z větrné turbíny, kterých je v USA mezi soukromými provozovateli podstatně víc než u nás. Největší výhodou je, že stroj jezdí zadarmo, při práci nemusíte poslouchat řev benzínového motoru a dýchat výfukové plyny. Výrobce ovšem sází také na uvědomělost potenciálních zákazníků - a ne jen ekologickou. Minitraktor Solar Powered Gorilla výrobce prodává pod heslem: „Vyhladovte teroristy, jezděte elektricky!“ v narážce na původ většiny fosilních paliv. Nechybí ale ani snaha vyrábět takové konstrukce amatérsky.

Doporučujeme

Články odjinud