7
Fotogalerie

Fotoreportáž: Výstava bonsají – poznejte východní umění

Milovníci bonsají a východní kultury si přijdou na své v pražské Botanické zahradě v Troji. Mezinárodní výstava bonsají se koná tradičně v květnu a pokaždé jsou na ní vidět nové přírůstky.

Výstava probíhá od 8. do 16. května pod názvem Oslava východního umění. Letošní ročník je výjimečný tím, že se koná v roce třicátého výročí založení Bonsai klubu Praha. Expozice je připravena v Japonské zahradě, kde je rozmístěno na sto různých druhů bonsají.

Co to je bonsaj?

Bonsaj (japonsky 盆栽; též bonsai, v Číně punsaj nebo penjing - čerpáno z Wikipedie) je rostlina, která je vědomě tvarovaná do podoby starého stromu. Pěstuje se v nízké nádobě a její hodnota je nejen pěstitelská, ale i umělecká. Bonsaje se tvarují po celý svůj život, a zdobí tak okolí po desetiletí.

bonsaj_1.jpg
Bonsaj je jedinečná rostlina, jejíž růst můžete částečně formovat. Ceny bonsají se pohybují od pár set až po několik tisíc korun

Láska k bonsajím je navždy

Bonsajisté, jak se říká lidem, kteří se o bonsaje zajímají, se sdružují do různých klubů a spolků. Pořádají výstavy a vyměňují si poznatky a rady. Na aktuální výstavě se můžete setkat s jedním z nejznámějších bonsajistů Petrem Herynkem.

Kromě toho, že zde vystavuje mnoho exemplářů, také prodává bonsaje a radí těm, kteří mají o jejich pěstování zájem. Petr Herynek dokáže poutavě vyprávět mimo jiné i o bonsajích, jež byly vystavovány před třiceti lety právě na první výstavě Bonsai klubu Praha.

Na ukázku přinesl také maličkou bonsaj buxusu, kterou okomentoval následovně: „Vidíte ten krásný design, krásný tvar? Je více jak třicet let stará, ale nikdy jsem ji nevystavoval, protože se o ni tolik bojím.“

bonsaj_2.jpg
Bonsajista Petr Herynek ukazuje bonsaj, jíž je více jak třicet let. Je to velmi malý stromek buxusu a na výstavě není běžně k vidění

Třímetrová bonsaj dominantou výstavy

Lákadlem letošní výstavy je dominantní, tři metry vysoká borovice Thunbergerova, jež vás upoutá při vstupu do venkovní expozice. Tento druh borovice je v Japonsku velice oblíbenou dřevinou, prořezává se a tvaruje do podoby obrovských bonsají. V japonských zahradách se takto tvarované exempláře umísťují jako solitérní dřeviny na pohledově dominantních místech parků a zahrad.

bonsaj_3.jpg
foto: Botanická zahrada v Troji

Thunbergerova borovice je krásnou dominantou výstavy. Štěstím pro botanickou byl sponzorský dar, za který mohla být třímetrová bonsaj koupena

Na chvíli se ocitnete v Japonsku

Výstava se nachází v Japonské zahradě v Areálu jih. Místo je upraveno do stylu zahrad východních kultur. Na krásně upraveném trávníku jsou na podstavcích umístěny bonsaje. Doplňují je vystavené kameny zvané suiseki ze sbírky Igora Bártů a Milana Kliky.

bonsaj_4.jpg
Bonsaje jsou rozestavěny opravdu v každém zákoutí. Záštitu nad Mezinárodní výstavou bonsají převzalo Velvyslanectví Čínské lidové republiky v České republice

Při prohlídce bonsají projdete kolem japonského jezírka přes malou lávku a všude kolem vás bude doprovázet omamná vůně rozkvetlých azalek a rododendronů. Doporučuji se zastavit na malý odpočinek pod rozkvetlým altánkem, který je celý porostlý vistárií.

bonsaj_5.jpg
Japonská oáza je příjemným a romantickým místem. Protéká jí potůček a schůdky vedou přímo do květinového ráje

Odpočinek v japonském stylu

Během výstavy probíhá neustále doprovodný program:

  • Ve výstavním sále najdete kaligrafie Petra Geislera zakomponované do fotografií Petra Šálka. 

  • Poradenství a prodej bonsají, bonsajových misek a dalších potřeb pro pěstitele zajišťuje přímo bonsajista Petr Herynek. 

  • Čajovna U cesty nabídne denně od 10.00 do 19.00 hodin kvalitní japonské, čínské a vietnamské čaje. 

bonsaj_6.jpg
Čaje jsou připraveny pro návštěvníky výstavy. Odborník vám jistě doporučí, jaký čaj vám bude chutnat. Byly opravdu výborné a doplnily atmosféru Dálného východu

O víkendu je program ještě rozšířen:

  • O malé pohoštění v kulturním stylu Východu. 

  • V sobotu 15. května se uskuteční výtvarné hrátky pro děti, skládání origami a v odpoledních hodinách ukázka bojového umění. 

  • V neděli 16. května opět výtvarné hrátky pro děti, skládání origami a v odpoledních hodinách ukázka japonského šermu. 

  • V neděli předvede přední pěstitel bonsají Václav Novák ukázky, jak bonsaje správně tvarovat, a provede zájemce výstavou. 
bonsaj_7.jpg
Bonsaje jsou rozmístěny po celé Japonské zahradě na podstavcích ze dřeva nebo na kamenných lavicích. Jsou opatřeny cedulkou s druhem rostliny a jménem pěstitele

Mezinárodní výstava bonsají se povedla. Pozitivní je skutečnost, že na ní vystavují pěstitelé z několika okolních zemí, i vhodné prostředí, jež jí dodává na poutavosti. Kladně hodnotím i zázemí, které Botanická zahrada v Troji poskytuje, včetně poradenství odborníků. K vytknutí toho moc není, snad jen, že by bylo vhodné uvést u všech vystavených bonsají věk.



Doporučujeme

Články odjinud