6
Fotogalerie

Fotoreportáž: Jehličnany tropů a subtropů

Jehličnany rostoucí v tropických oblastech jsou u řady nadšenců z oblasti zahrádkářství zcela neprobádanou skupinou rostlin. Botanická zahrada hlavního města Prahy pořádá výstavu na toto téma od začátku října do konce listopadu.

Expozice je umístěna v prostranství skleníku Fata Morgana, několik výstavních kusů najdete dokonce i ve venkovním prostoru. K vidění je známá araukárie nebo skupina různých druhů rodu Podocarpus, objevíte tu ale i řadu jiných jehličnanů.

Různé tvary a netradiční vzhled

Největší počet vystavených exemplářů patří do čeledi nohoplodovitých (Podocarpaceae), která čítá více než sto různých druhů původem z jižní polokoule. V Africe, kde tyto stromy rostou, se místní obyvatelé naučili zpracovávat i plody vynikající chuti.

vystava_1.JPG
Nohoplod velkolistý (Podocarpus macrophyllus), samčí a samičí rostlina

Zajímavým výstavním exemplářem je rozhodně Afrocarpus falcatus s domovinou v Etiopii, Keni,  Mosambiku a Tanzánii. Pyšní se totiž titulem nejvyššího jehličnanu Afriky; běžně dorůstá do výšky kolem šedesáti metrů, přičemž kmen má průměr až tři metry. Jeho dřevo se využívá v truhlářství,  výrobě lodí a hudebních nástrojů. Zralá semena jsou zdrojem jedlého oleje.

Druh Afrocarpus gracilior je mohutný strom s výškou až čtyřicet metrů. Vyskytuje se především v Keni, Tanzánii a Ugandě, kde na něj narazíte v nadmořských výškách okolo dvou tisíc metrů. Jedná se o běžný africký jehličnan, oblíbený především u truhlářů.

vystava_2.JPG
Dacrydium cupressinum

Dacrydium cupressinum vyniká především jemným převislým větvením. V místě svého původu, na Novém Zélandu, dorůstá výšky okolo pětatřiceti metrů, přičemž nejlépe se mu daří v nadmořské výšce okolo šesti set metrů.

Asijský zástupce nohoplodovitých se jmenuje Nageia nagi. Rod čítá jenom šest druhů, jež se  vyskytují v Japonsku, Číně a Thajsku. Uvedený druh dosahuje výšky třiceti metrů. Dřevo se podobně jako u jiných nohoplodů využívá k výrobě nábytku.

vystava_3.JPG
Araukárie je nejznámějším tropickým jehličnanem

Jedinečnou stavbu listů ukazuje Phyllocladus hypophyllus. Jehlice jsou nahrazeny plochými větévkami (kladodii). Tento jehličnan roste na Filipínách v nadmořské výšce až čtyři tisíce metrů.  Rod Phyllocladus má pouze pět druhů – rostou na Novém Zélandu, Borneu, Filipínách a v Tasmánii.

Podocarpus elongatus patří se svými šesti metry k nejmenším druhům rodiny nohoplodů. Tvoří buď keře mohutnější stavby, nebo menší stromy. Jeho domovinou jsou jihoafrické země.

vystava_4.JPG
Nageia nagi

Možná že vám něco říká název Podocarpus macrophyllus. Tuto exotickou dřevinu, oblíbenou u pěstitelů bonsají, známe u nás pod  jménem nohoplod velkolistý. Doma je na jihu Japonska a Číny, kde dosahuje dvaceti metrů. Jediným americkým zástupcem nohoplodovitých je Saxegothaea conspicua. Narazíte na ni v Argentině a Chile. Dorůstá výšky okolo pětadvaceti metrů.

Borovice z Mexika

Jedním z vystavených exemplářů je borovice Pinus patula, původem z Mexika. Vyskytuje se v nadmořské výšce okolo tří tisíc metrů, kde snáší mrazy i okolo minus deseti stupňů. Dává kvalitní dřevo.

vystava_5.JPG
Afrocarpus falcatus

Z čeledi cypřišovitých (Cupressaceae) jsou na výstavě k vidění tři druhy. První z nich, Widdringtonia schwarzii, se vyskytuje na subtropickém jihu Afriky a patří k ohroženým druhům. Dorůstá výšky kolem pětadvaceti metrů, přičemž její koruna má tvar pyramidy.

Druhý vystavený kus, pojmenovaný Widdringtonia nodiflora, patří do skupiny keřů s domovinou v Mosambiku a Zimbabwe. Jeho vzrůst je menší – dosahuje výšky pouhých šesti metrů. Zajímavou vlastností této rostliny je odolnost proti nepříznivým povětrnostním vlivům.

vystava_6.JPG
Amentotaxus argotaenia, keř z čeledi tisovitých s výškou do sedmi metrů, který se vyskytuje na vápenitých půdách v Číně

Callitris rhomboidea, také z rodiny cypřišů, je jedním z celkem šestnácti druhů rodu Callitris. Nepříliš vysoký jehličnan vysoký asi patnáct metrů tvoří lesní porosty spolu s eukalypty. Domovským místem výskytu jsou rozsáhlé oblasti Austrálie a Tanzánie.

Co zapříčinili zloději z řad návštěvníků

Současně s výstavou tropických druhů probíhá výstava nazvaná Jehličnatá NEJ. Ta se koná ve venkovních prostorách botanické zahrady a je věnována jehličnanům s výjimečnými vlastnostmi. Její součást tvořila jedinečná sbírka čarověníků, jehličnatých miniatur, ale protože některé z nich návštěvníci ukradli, byla tato část výstavy ukončena.

Vstupné s platností na jeden den zakoupíte za sto dvacet korun, expozice jsou otevřeny kromě pondělí každý den od devíti do šestnácti hodin.

Děkuji Botanické zahradě hlavního města Prahy za možnost fotografování v jejich expozici.

Doporučujeme

Články odjinud