vytisknout velikost písma Fotoreportáž: jak se zakládá vinice

Nedávno jsme vás informovali o možnosti zúčastnit se výsadby nové vinice a ujasnit si tak správný postup.

Pro ty, kteří to měli daleko nebo neměli čas, nabízíme náhradní řešení. Podle našeho fotonávodu vyzkoušejte vysadit malý vinohrad nebo pro začátek alespoň jeden řádek révy.

Základem je výběr a příprava pozemku

Révě vyberte co možná nejteplejší místo na zahradě, u domu či u zdi. Ideální je jižní svah nebo jižně orientovaná zeď.

Klepněte pro větší obrázek
Sazenice sázejte na vzdálenost 0,9 až 1,2 metru a do řad vzdálených okolo dvou metrů od sebe

Nejen že u ní bude réva dozrávat dříve, ale teplo z ní vyzařované (a z jakýchkoli zděných objektů) může omezit často obávané jarní mrazíky.

Vhodný termín výsadby bývá na podzim a na jaře. Rigolování (hluboká orba) se provádí pro podzimní výsadbu během léta a pro jarní výsadbu na podzim.

Klepněte pro větší obrázek
Těžké půdy zpracujte hlouběji než lehké

Při ručním hloubění se zpravidla udělá padesáti- až sedmdesáticentimetrový hluboký příkop o šířce zhruba jeden metr.

Podle výsledků chemického rozboru půdy jí případně dodejte chybějící živiny a důkladně je zaorejte či zaryjte. O hnojení je potřeba se postarat ještě před výsadbou.

Důležité je dodat živiny do spodní vrstvy půdy a provzdušnit ji, aby se kořenová soustava rostlin dobře vyvíjela.

Sazenice už máte. Co dál?

Jestliže se rozhodnete pro jarní založení vinice, sazenice vysaďte nejlépe do poloviny května. Pokud jsou ovšem v kontejnerech, máte času více: lze je sázet prakticky během celého vegetačního období.

Klepněte pro větší obrázek
Nenechte kořeny sazenic vyschnout, i během výsadby je mějte ve vodě

U volných (prostokořenných) sazenic je nutné, abyste zkrátili silné kořeny přibližně na šířku dlaně. Jemné, vlásečnicové kořeny však ponechte!

Poté je na jeden den nechte namočené ve vědru s vodou a rostliny nezapomeňte zkrátit na dva dobře vyvinuté pupeny.

Při větším počtu výhonů na sazenici proveďte u jednoho výhonu řez na dvě očka a u druhého řez na jedno očko. Vždy se řeže s čípkem, to znamená, že nad očkem musíte nechat kousek výhonu (řez povedete v prvním případě těsně pod očkem třetím, v druhém případě pod očkem druhým).

Klepněte pro větší obrázek
Takto by měla vypadat ideální sazenice pro výsadbu

Dalším dnem začíná hloubění jam. Ty by měly být dostatečně široké a hluboké, aby se kořeny rovnoměrně rozmístily. Dno jámy určitě nakypřete, nesmí být utužené!  

Do spodní části přidávám kompost nebo starou zetlelou hnojovatku. Ta však nesmí přijít do přímého styku s kořeny, jinak hrozí popálení rostlin.

Klepněte pro větší obrázek
Přebytečných kamenů se nezbavujte, vyzařují v noci naakumulované teplo

Nasypte na ni proto zeminu z horní vrstvy půdy, kterou jste při hloubění jámy vykopali, a stejně tak zasypte i kořeny. Rostlinu nasměrujte mírně šikmo, nejlépe k nějaké tyčce či bambusce nebo roxoru: během léta poslouží jako opora.

Klepněte pro větší obrázek
Buďte velmi opatrní, abyste při výsadbě nepoškodili již narašená očka

Pozor na místo, kde byla réva roubována. Musí být bezpodmínečně nad zemí (nejlépe pět až deset centimetrů), jinak by časem mohlo dojít ke zpravokořenění sazenic a podnož by ztratila svoji funkci. U sazenic z řízků je vhodné vysadit rostliny hlouběji, dodatečně zakoření i z ostatních částí.

Je-li sazenice alespoň z poloviny zahrnutá, opatrně kolem ní sešlápněte zem a vytvořte misku pro zalití. Každé rostlině dodejte tři až pět litrů vody.

Klepněte pro větší obrázek
Sazenice těsně před zahrnutím

Jakmile se vsákne, přihrňte horní část sazenic tak, aby nebyla vůbec vidět. Zem by měla být jemná, nové výhonky musí snadno projít tímto růvkem. Toto kopčení připomíná přihrnování růží na podzim.

Klepněte pro větší obrázek
Po správné výsadbě sazenici neuvidíte dříve, než proraší růvkem

Provádí se z důvodu možného vyschnutí oček, která jsou citlivá na ostré jarní slunce. Obzvláště nutné je u neparafinovaných (nezavoskovaných) sazenic.

Foto: Prodejní zahrada InFlore

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |