8
Fotogalerie

Fotoreportáž: jak se zakládá vinice

Nedávno jsme vás informovali o možnosti zúčastnit se výsadby nové vinice a ujasnit si tak správný postup.

Pro ty, kteří to měli daleko nebo neměli čas, nabízíme náhradní řešení. Podle našeho fotonávodu vyzkoušejte vysadit malý vinohrad nebo pro začátek alespoň jeden řádek révy.

Základem je výběr a příprava pozemku

Révě vyberte co možná nejteplejší místo na zahradě, u domu či u zdi. Ideální je jižní svah nebo jižně orientovaná zeď.

vinice_1.jpg
Sazenice sázejte na vzdálenost 0,9 až 1,2 metru a do řad vzdálených okolo dvou metrů od sebe

Nejen že u ní bude réva dozrávat dříve, ale teplo z ní vyzařované (a z jakýchkoli zděných objektů) může omezit často obávané jarní mrazíky.

Vhodný termín výsadby bývá na podzim a na jaře. Rigolování (hluboká orba) se provádí pro podzimní výsadbu během léta a pro jarní výsadbu na podzim.

vinice_2.jpg
Těžké půdy zpracujte hlouběji než lehké

Při ručním hloubění se zpravidla udělá padesáti- až sedmdesáticentimetrový hluboký příkop o šířce zhruba jeden metr.

Podle výsledků chemického rozboru půdy jí případně dodejte chybějící živiny a důkladně je zaorejte či zaryjte. O hnojení je potřeba se postarat ještě před výsadbou.

Důležité je dodat živiny do spodní vrstvy půdy a provzdušnit ji, aby se kořenová soustava rostlin dobře vyvíjela.

Sazenice už máte. Co dál?

Jestliže se rozhodnete pro jarní založení vinice, sazenice vysaďte nejlépe do poloviny května. Pokud jsou ovšem v kontejnerech, máte času více: lze je sázet prakticky během celého vegetačního období.

vinice_3.jpg
Nenechte kořeny sazenic vyschnout, i během výsadby je mějte ve vodě

U volných (prostokořenných) sazenic je nutné, abyste zkrátili silné kořeny přibližně na šířku dlaně. Jemné, vlásečnicové kořeny však ponechte!

Poté je na jeden den nechte namočené ve vědru s vodou a rostliny nezapomeňte zkrátit na dva dobře vyvinuté pupeny.

Při větším počtu výhonů na sazenici proveďte u jednoho výhonu řez na dvě očka a u druhého řez na jedno očko. Vždy se řeže s čípkem, to znamená, že nad očkem musíte nechat kousek výhonu (řez povedete v prvním případě těsně pod očkem třetím, v druhém případě pod očkem druhým).

vinice_4.jpg
Takto by měla vypadat ideální sazenice pro výsadbu

Dalším dnem začíná hloubění jam. Ty by měly být dostatečně široké a hluboké, aby se kořeny rovnoměrně rozmístily. Dno jámy určitě nakypřete, nesmí být utužené!  

Do spodní části přidávám kompost nebo starou zetlelou hnojovatku. Ta však nesmí přijít do přímého styku s kořeny, jinak hrozí popálení rostlin.

vinice_5.jpg
Přebytečných kamenů se nezbavujte, vyzařují v noci naakumulované teplo

Nasypte na ni proto zeminu z horní vrstvy půdy, kterou jste při hloubění jámy vykopali, a stejně tak zasypte i kořeny. Rostlinu nasměrujte mírně šikmo, nejlépe k nějaké tyčce či bambusce nebo roxoru: během léta poslouží jako opora.

vinice_6.jpg
Buďte velmi opatrní, abyste při výsadbě nepoškodili již narašená očka

Pozor na místo, kde byla réva roubována. Musí být bezpodmínečně nad zemí (nejlépe pět až deset centimetrů), jinak by časem mohlo dojít ke zpravokořenění sazenic a podnož by ztratila svoji funkci. U sazenic z řízků je vhodné vysadit rostliny hlouběji, dodatečně zakoření i z ostatních částí.

Je-li sazenice alespoň z poloviny zahrnutá, opatrně kolem ní sešlápněte zem a vytvořte misku pro zalití. Každé rostlině dodejte tři až pět litrů vody.

vinice_7.jpg
Sazenice těsně před zahrnutím

Jakmile se vsákne, přihrňte horní část sazenic tak, aby nebyla vůbec vidět. Zem by měla být jemná, nové výhonky musí snadno projít tímto růvkem. Toto kopčení připomíná přihrnování růží na podzim.

vinice_8.jpg
Po správné výsadbě sazenici neuvidíte dříve, než proraší růvkem

Provádí se z důvodu možného vyschnutí oček, která jsou citlivá na ostré jarní slunce. Obzvláště nutné je u neparafinovaných (nezavoskovaných) sazenic.

Foto: Prodejní zahrada InFlore

Doporučujeme

Články odjinud