12
Fotogalerie

Fotoreportáž: Flora Olomouc

Včerejším dnem začala letní etapa mezinárodní zahradnické výstavy a veletrhu Flora Olomouc 2010. Přemýšlíte, zda se na akci, jež potrvá do 22. 8., vypravit? Při rozhodování vám pomůže reportáž ze zahajovacího dne.

Letní etapa Flory se skutečně vydařila. Zatímco dříve vám mohlo kazit náladu množství stánkařů nabízejících nejrůznější trička, ponožky, spodní prádlo a další oblečení, tentokrát jako by se po nich slehla zem. 

Flora.JPG

Móda ruku v ruce s květy

Nejstarší zahradnický svátek se tak točil jen kolem květin. Expozice z rukou odborníků z Českého zahrádkářského svazu nazvaná Móda v květech ladně kombinuje rostliny vrcholného léta, jako jsou lilie, růže, gladioly, jiřinky a balkonové rostliny s třicítkou oku lahodících modelů (více o jednotlivých expozicích najdte v pozvánce na Floru, jejíž součástí byla soutěž o vstupenky).

Flora_1.JPG

Flora_3.JPG

Pocházejí z dílny nejmladších současných návrhářů – studentů Střední průmyslové školy oděvní z Prostějova-Vápenice. Avantgardní návrhy z nejrůznějších, i velmi netradičních materiálů jsou výběrem nejlepších maturitních prací.  

Móda provází i floristické klání vyhlašované Svazem květinářů a floristů České republiky, v němž aranžéři soutěží o nejhezčí přízdobu – květinový doplněk společenského oděvu. Rostlinné šperky nadchnou určitě dámy a věřím, že některé z nich se tak inspirují na zimní plesovou sezonu. 

Flora_4.JPG

Flora_11.JPG

Pro každého něco

Součástí dalších expozic jsou trvalky, byliny, koření, pestrou paletou zeleně potěší expozice okrasných stromů a keřů Svazu školkařů České republiky. Ukázku flory od travin až po exotické orchideje či kaktusy nabízí společná expozice Unie botanických zahrad České republiky. Nechybí ani tradiční zahrádkářská a bylinkářská poradna, ani tradiční „sklípek“ s úžasnou cimbálovou muzikou a moravským vínkem.

Flora_10.JPG

Letní nabídku doplňují zahradnické trhy s květinami, rostlinným materiálem (na své si přijdou i milovníci orchidejí, kaktusů, masožravek), zahradním nábytkem, zahradnickými a hobby potřebami i doprovodný zábavný program. Právě kvetoucí exempláře exotických rostlin můžete zhlédnout  ve sbírkových sklenících výstaviště, v jeho botanické zahradě i v botanické zahradě olomoucké univerzity. 

Flora_6.JPG

Flora_5.JPG

Flora_7.JPG

Flora_9.JPG

Flora_8.JPG

Flora_děti.JPG

Tip AbecedyZahrady.cz: Než něco koupíte, doporučuji projít celý areál a porovnat ceny. Například venkovní ibišek jsem koupila za 20 korun, ale nabízeli ho v různých cenových relacích až po 120 korun.

Využijte akce Českých drah

Pochválit musím i České dráhy, které připravily pro návštěvníky letní Flory Olomouc bonus v podobě Vlaku+. Jedná se o zpáteční jízdenku z kteréhokoliv místa v České republice za cenu jednosměrné (130 korun). Požádejte si o ni při nákupu jízdenek a v areálu výstaviště si na ni v prostorách pavilonu A nechte dát razítko, aby platila i zpět.

Zdarma si můžete dopřát romantickou jízdu historickým motoráčkem z hlavního nádraží Českých drah v Olomouci na nádraží Olomouc-Nová Ulice u výstaviště Flora.

Malá Flora v Praze

A co vy, pro které je Flora daleko? Díky spolupráci s Českými drahami se výstava poprvé představí i v Praze – takzvanou Malou Florou. Květinové aranže s upoutávkami na letní etapu největší a nejstarší československé zahradnické výstavy ozdobí secesní Vládní salon na hlavním nádraží, který bude otevřen veřejnosti do 21. srpna.

Nenechte se napálit!

Abyste nepřišli o dobrou náladu, připojuji jedno upozornění. Podle organizátorky výstavy Zuzany Studené se už našli takoví chytráci, kteří prodávají vstupenky před vstupem na výstaviště, a to za 160 korun, i když její oficiální cena je 100 korun.

Doporučujeme

Články odjinud