vytisknout velikost písma Fotonávod: jak připravit pelargonie na sezonu

Konec února a začátek března představují ideální období pro přípravu pelargonií na nadcházející sezonu. V dnešním fotonávodu vám předvedu, že i nesprávně zimované exempláře můžete upravit tak, aby vám od jara zdobily balkon či terasu.

Pelargonie, lidově zvané muškáty, nejlépe zimují na světlých místech při minimální zálivce. Pokud nejsou světelné podmínky ideální, rostlinám začne zasychat konec stvolu a opadají květy.  

Nejvíce jim prospěje, když je řádně zastřihnete, přesadíte do nového substrátu a pohnojíte tekutým hnojivem.  

Správné zimování ovlivňuje kondici  

Nejlépe na tom jsou majitelé rodinných domů a vil se zimními zahradami. Tam se pelargoniím daří, protože mají dostatek světla a jsou chráněné před mrazivým vzduchem.  

Pokud jim ještě pěstitel dopřeje pravidelnou zálivku, která je však oproti horkému létu zhruba poloviční, jsou tyto podmínky na jejich zdravotním stavu znát – pelargonie mají po celou zimu krásně zbarvené listy bez známek žloutnutí.  

Klepněte pro větší obrázek
Po přezimování ve vyhovujícím prostředí si užijete záplavu květů, ale do dubna je průběžně odstraňujte, aby rostliny zesílily  

V podobné kondici se nacházejí kusy zimované například v dílně nebo kůlně poblíž rodinného domu, kde nehrozí mrazy. Jen zálivka zde bývá občas zanedbávána, takže některým rostlinám chybí spodní listy, protože jim vlivem přeschnutí opadaly.  

V nejhorším stavu bývají exempláře umístěné do tmavých sklepních kójí v panelových a jiných bytových domech. Nedostatek prostoru nutí majitele, aby rostliny ukládali na naprosto nevhodná místa s minimálním přístupem světla. Když chybí i občasná zálivka, situace je pak ještě horší.  

Co s muškáty v zuboženém stavu?  

Pomocí následujícího postupu si můžete vypěstovat muškáty, které vás budou těšit dobrým zdravotním stavem a záplavou květů. Na obrázku vidíte pelargonii, která byla přes zimu umístěna na tmavém místě a za celou dobu se dočkala pouze jediného zalití.  

Klepněte pro větší obrázek
 

Na celkovém vzhledu rostliny je to znát. Vršek stvolu zasychá, květenství je suché a začíná opadat. Paradoxní výhodou je, že vzpřímené muškáty jako takové se snaží zachránit vlastními silami – na zelené části stonku vyrůstají nové výhony, když jeho vrchní část začne odumírat.  

Klepněte pro větší obrázek
 

Postižené kusy přeneste do tepla a zalijte. Pomocí ostrých nůžek odstřihněte suchou část rostliny, přičemž stříhejte až na živé, zelené části stonku. Ten se zhruba během dvou týdnů zacelí.  

Klepněte pro větší obrázek
 

Celé rostliny vyjměte z původních nádob a přesaďte do větších. Průměr nového květináče musí být alespoň o pět centimetrů větší než u původního. Pro přesazení použijte substrát pro balkonové rostliny, který  zakoupíte v každé prodejně se zahrádkářskými potřebami.  

Klepněte pro větší obrázek
 

Nezapomeňte při přesazování substrát řádně udusat svými prsty. Přesazované kusy pak lépe zakoření a jejich kondice se velmi rychle zlepší. Zhruba po dvou dnech opakujte zálivku a přidejte tekuté hnojivo, tím se nastartuje správný vývoj listů a později květů.  

Aby pelargonie bohatě kvetly  

Při správné péči, dodržování pravidelné zálivky a hnojení všechny exempláře do poloviny dubna zesílí a v této době se u nich objeví první květy. Bude to známka toho, že jsou připraveny k přenesení na balkon nebo terasu.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A