vytisknout velikost písma Fotonávod: jak nabrousit nůž travní sekačky

Travní sekačky vyžadují po celou sezonu průběžnou údržbu. Jedním z bodů je péče o žací nůž, který podléhá největšímu opotřebení. Aby sekačka sloužila bezproblémově, pravidelné broušení nože je nutností. Jak na to? 

Mohlo by vás zajímat: jak na jaře správně pečovat o trávník

Mohlo by vás zajímat: jak na jaře správně pečovat o trávník

Důkladně očištěný stroj postavte na rovnou plochu. Připravte si sadu nářadí, pilník, šroubovák a případně i elektrickou brusku. Před demontáží nože naklopte sekačku dozadu, směrem na sběrací koš.

Robotická sekačka vám ušetří čas i námahu

Robotická sekačka vám ušetří čas i námahu

Můžete ji převrátit i na bok, ale jen tehdy, když z motoru vypustíte veškerou olejovou náplň. Pokud je nádržka paliva plná, zredukujte její obsah na polovinu. Pokud tak neučiníte, počítejte s problematickým chodem motoru i s jeho startováním. Olejová náplň se totiž při převrácení dostává až do karborátoru.

Klepněte pro větší obrázek
Správně nabroušený a vyvážený nůž přímo ovlivňuje životnost celé sekačky, nejvíce pak motoru

Broušení krok za krokem

  • Po naklopení sekačky nejprve zkontrolujte stav žací skříně. Je-li vše v pořádku, pak demontujte čepel z unašeče. Unašeč nesmí mít jakkoliv poškozené nálitky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

  • Sejmutý nůž prohlédněte. U ostří je běžné, že je tupé, nikdy však nesmí být popraskané. Pokud najdete jakoukoliv prasklinu, zajistěte si nůž náhradní a původní zlikvidujte.
  • Brousit můžete pilníkem, ti šikovnější to zajisté zvládnou pomocí brusky. Dávejte pozor, abyste neodebírali příliš velké množství materiálu.

Klepněte pro větší obrázek

  • Po nabroušení si připravte šroubovák a otočte jej madlem směrem dolů. Na dřík následně nasuňte celý nůž středovým otvorem a sledujte, na kterou stranu ostří táhne. Z těžšího konce je třeba materiál odebrat a vyvažování opakovat tak dlouho, dokud čepel nestojí na šroubováku v rovině.

Jakmile namontujete nůž zpátky, můžete pustit do práce. Zcela totožný způsob broušení využívejte i v tom případě, když vlastníte zahradní traktor nebo mulčovačku.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |