6
Fotogalerie

Fotonávod: jak nabrousit nůž travní sekačky

Travní sekačky vyžadují po celou sezonu průběžnou údržbu. Jedním z bodů je péče o žací nůž, který podléhá největšímu opotřebení. Aby sekačka sloužila bezproblémově, pravidelné broušení nože je nutností. Jak na to? 

Důkladně očištěný stroj postavte na rovnou plochu. Připravte si sadu nářadí, pilník, šroubovák a případně i elektrickou brusku. Před demontáží nože naklopte sekačku dozadu, směrem na sběrací koš.

Můžete ji převrátit i na bok, ale jen tehdy, když z motoru vypustíte veškerou olejovou náplň. Pokud je nádržka paliva plná, zredukujte její obsah na polovinu. Pokud tak neučiníte, počítejte s problematickým chodem motoru i s jeho startováním. Olejová náplň se totiž při převrácení dostává až do karborátoru.

brouseni_1.jpg
Správně nabroušený a vyvážený nůž přímo ovlivňuje životnost celé sekačky, nejvíce pak motoru

Broušení krok za krokem

  • Po naklopení sekačky nejprve zkontrolujte stav žací skříně. Je-li vše v pořádku, pak demontujte čepel z unašeče. Unašeč nesmí mít jakkoliv poškozené nálitky.

brouseni_2.jpgbrouseni_3.jpg

  • Sejmutý nůž prohlédněte. U ostří je běžné, že je tupé, nikdy však nesmí být popraskané. Pokud najdete jakoukoliv prasklinu, zajistěte si nůž náhradní a původní zlikvidujte.
  • Brousit můžete pilníkem, ti šikovnější to zajisté zvládnou pomocí brusky. Dávejte pozor, abyste neodebírali příliš velké množství materiálu.

brouseni_6.jpg

  • Po nabroušení si připravte šroubovák a otočte jej madlem směrem dolů. Na dřík následně nasuňte celý nůž středovým otvorem a sledujte, na kterou stranu ostří táhne. Z těžšího konce je třeba materiál odebrat a vyvažování opakovat tak dlouho, dokud čepel nestojí na šroubováku v rovině.

Jakmile namontujete nůž zpátky, můžete pustit do práce. Zcela totožný způsob broušení využívejte i v tom případě, když vlastníte zahradní traktor nebo mulčovačku.

Doporučujeme

Články odjinud