vytisknout velikost písma Fazolové lusky: přichází čas sklizně

Začínají dozrávat fazolové lusky. Jejich včasná sklizeň podporuje plodnost rostlin. Říká se, že čím více sklízíte, tím více fazolí máte. Víte ale, jak by správná sklizeň měla vypadat či které choroby a škůdce můžete na plodech objevit?
Fazolové lusky: přichází čas sklizně

Doba sklizně záleží na odrůdě: fazol začíná plodit v červenci, u určitých odrůd si však počkáte až do začátku října. Rostlina totiž končí svou vegetaci s prvními mrazy.

Jak poznat, kdy je čas sklizně?

Fazolové lusky začněte otrhávat, jakmile se při ostrém ohnutí hladce zlomí. Pokud chcete mít velkou úrodu, fazolky protrhávejte každý týden – podpoříte tím tvorbu nových květů. Takto můžete docílit, že rostlina velká dva metry urodí až dva kilogramy fazolí.

Klepněte pro větší obrázek
Pnoucí fazole mohou sloužit i jako živý plot

Začaly první mrazy…

Fazole můžete uchovat i do dalšího roku a použít je k nové výsadbě. Jakmile však začnou první mrazíky, musíte je otrhat. Pokud máte ještě nějaké zelené lusky, můžete je uchovat sterilizací.

Co však udělat s vyzrálými rostlinami? Jestli chcete fazole zachovat do dalšího roku, celé rostliny odřízněte těsně u země. Rozvěste je na suchém, větrném místě i s lusky na tak dlouho, než úplně neuschnou.

Tenhle způsob sušení se totiž osvědčil více, než pokud otrháváte jen samotné lusky, a nezáleží na tom, jestli jde o keříčkové, nebo pnoucí se fazole.

Klepněte pro větší obrázek
Syrové fazolové lusky jsou velmi jedovaté

Když jste fazole odřízli, stačí už jen zkompostovat půdu. Kořeny v zemi dodají humus a dusík, takže se zde později výborně daří listové zelenině.

Fazole pěstujte pro užitek i okrasu

Fazole pěstujte pro užitek i okrasu

Jak se vyhnout škodlivým breberkám?

Asi nejvíce hrozí napadení sviluškou. Dostane-li se na fazol, vysává listy. Když zjistíte původce zažloutlých skvrn na listech, je už většinou pozdě. Rostlina vám potom začne uvadat, nestačí vyživovat plody a nakonec uschne úplně.

Rostlinu musíte důkladně kontrolovat. Jakmile spatříte svilušku, která se může pohybovat na spodní straně lístků, ihned zakročte postřikem. Nejlépe na tohoto škůdce zabírá přípravek Omite, ale můžete použít i jiný insekticid nebo akaricid.

Postřik byste měli opakovat po sedmi až deseti dnech. První zásah totiž zničí dospělé jedince, ale teprve další zahubí vajíčka následných generací.

Co jste možná nevěděli

  • Okrasná fazole vytváří až třímetrové keře a její velké lusky skrývají semena až 3 centimetry velká.
  • Fazolové plody se musí před konzumací tepelně upravit, jinak mohou být jedovaté.
  • Vědecké označení fazole vzniklo z řeckého phaseolos, což znamená loďka - podle tvaru lusků.
  • První fazolová semena se objevila až počátkem 16. století v přístavech španělských mořeplavců.
  • Odvar z lusků slouží při zvýšení látkové výměny, léčbě močových kamenů, revmatických a kožních chorob i diabetu.
  • Španělé a Portugalci tento odvar používali jako nápoj proti melancholii.
Klepněte pro větší obrázek
I takhle může vypadat vaše bohatá sklizeň

Salát z fazolových lusků s masem

  • Připravte si 150 g šunkového salámu, 200 g upečeného vepřového masa, 250 g uvařených fazolových lusků, 1 červený a 1 zelený paprikový lusk, 1 cibuli, 4 lžíce octa, 4 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, 1 lžíci nasekané petrželové natě, špetku pálivé papriky a mletého černého pepře a sůl.

Šunkový salám, upečené maso a paprikové lusky pokrájíme na nudličky. Fazolky uvaříme ve slané vodě, scedíme a necháme odkapat. Cibuli pokrájíme na kostky. Olej vymícháme s octem, solí, kořením, paprikou a 1 – 2 lžícemi vody.

Přidáme prolisovaný česnek, petrželovou nať a nalijeme na připravenou zeleninu. Promícháme a dáme do chladu hodinu uležet.

Fazole přidávejte i do guláše, možná vám stejně jako mně zachutná více než ten klasický.

Fazolová polévka

  • Připravte si podle chuti fazole, brambory, zeleninový bujón, majoránku, máslo a hladkou mouku na jíšku a sůl.

Fazole necháme přes noc změknout ve vodě. Druhý den je dáme do kastrolu s brambory změknout, zalijeme vodou a necháme vařit. Po změknutí přidáme zeleninový bujón, uděláme jíšku a povaříme. Nakonec přidáme majoránku a dochutíme solí.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |