vytisknout velikost písma Fazolové lusky: přichází čas sklizně

Začínají dozrávat fazolové lusky. Jejich včasná sklizeň podporuje plodnost rostlin. Říká se, že čím více sklízíte, tím více fazolí máte. Víte ale, jak by správná sklizeň měla vypadat či které choroby a škůdce můžete na plodech objevit?
Fazolové lusky: přichází čas sklizně

Doba sklizně záleží na odrůdě: fazol začíná plodit v červenci, u určitých odrůd si však počkáte až do začátku října. Rostlina totiž končí svou vegetaci s prvními mrazy.

Jak poznat, kdy je čas sklizně?

Fazolové lusky začněte otrhávat, jakmile se při ostrém ohnutí hladce zlomí. Pokud chcete mít velkou úrodu, fazolky protrhávejte každý týden – podpoříte tím tvorbu nových květů. Takto můžete docílit, že rostlina velká dva metry urodí až dva kilogramy fazolí.

Klepněte pro větší obrázek
Pnoucí fazole mohou sloužit i jako živý plot

Začaly první mrazy…

Fazole můžete uchovat i do dalšího roku a použít je k nové výsadbě. Jakmile však začnou první mrazíky, musíte je otrhat. Pokud máte ještě nějaké zelené lusky, můžete je uchovat sterilizací.

Co však udělat s vyzrálými rostlinami? Jestli chcete fazole zachovat do dalšího roku, celé rostliny odřízněte těsně u země. Rozvěste je na suchém, větrném místě i s lusky na tak dlouho, než úplně neuschnou.

Tenhle způsob sušení se totiž osvědčil více, než pokud otrháváte jen samotné lusky, a nezáleží na tom, jestli jde o keříčkové, nebo pnoucí se fazole.

Klepněte pro větší obrázek
Syrové fazolové lusky jsou velmi jedovaté

Když jste fazole odřízli, stačí už jen zkompostovat půdu. Kořeny v zemi dodají humus a dusík, takže se zde později výborně daří listové zelenině.

Fazole pěstujte pro užitek i okrasu

Fazole pěstujte pro užitek i okrasu

Jak se vyhnout škodlivým breberkám?

Asi nejvíce hrozí napadení sviluškou. Dostane-li se na fazol, vysává listy. Když zjistíte původce zažloutlých skvrn na listech, je už většinou pozdě. Rostlina vám potom začne uvadat, nestačí vyživovat plody a nakonec uschne úplně.

Rostlinu musíte důkladně kontrolovat. Jakmile spatříte svilušku, která se může pohybovat na spodní straně lístků, ihned zakročte postřikem. Nejlépe na tohoto škůdce zabírá přípravek Omite, ale můžete použít i jiný insekticid nebo akaricid.

Postřik byste měli opakovat po sedmi až deseti dnech. První zásah totiž zničí dospělé jedince, ale teprve další zahubí vajíčka následných generací.

Co jste možná nevěděli

  • Okrasná fazole vytváří až třímetrové keře a její velké lusky skrývají semena až 3 centimetry velká.
  • Fazolové plody se musí před konzumací tepelně upravit, jinak mohou být jedovaté.
  • Vědecké označení fazole vzniklo z řeckého phaseolos, což znamená loďka - podle tvaru lusků.
  • První fazolová semena se objevila až počátkem 16. století v přístavech španělských mořeplavců.
  • Odvar z lusků slouží při zvýšení látkové výměny, léčbě močových kamenů, revmatických a kožních chorob i diabetu.
  • Španělé a Portugalci tento odvar používali jako nápoj proti melancholii.
Klepněte pro větší obrázek
I takhle může vypadat vaše bohatá sklizeň

Salát z fazolových lusků s masem

  • Připravte si 150 g šunkového salámu, 200 g upečeného vepřového masa, 250 g uvařených fazolových lusků, 1 červený a 1 zelený paprikový lusk, 1 cibuli, 4 lžíce octa, 4 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, 1 lžíci nasekané petrželové natě, špetku pálivé papriky a mletého černého pepře a sůl.

Šunkový salám, upečené maso a paprikové lusky pokrájíme na nudličky. Fazolky uvaříme ve slané vodě, scedíme a necháme odkapat. Cibuli pokrájíme na kostky. Olej vymícháme s octem, solí, kořením, paprikou a 1 – 2 lžícemi vody.

Přidáme prolisovaný česnek, petrželovou nať a nalijeme na připravenou zeleninu. Promícháme a dáme do chladu hodinu uležet.

Fazole přidávejte i do guláše, možná vám stejně jako mně zachutná více než ten klasický.

Fazolová polévka

  • Připravte si podle chuti fazole, brambory, zeleninový bujón, majoránku, máslo a hladkou mouku na jíšku a sůl.

Fazole necháme přes noc změknout ve vodě. Druhý den je dáme do kastrolu s brambory změknout, zalijeme vodou a necháme vařit. Po změknutí přidáme zeleninový bujón, uděláme jíšku a povaříme. Nakonec přidáme majoránku a dochutíme solí.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vyd…

Máte doma sklizené ořechy a přemýšlíte, co s nimi udělat? Uložte je způsobem, jakým to dělaly naše babičky. Jen tak budete mít jistotu, že vám nežluknou ani nezplesniví. Prozradíme vám, jak zajistit, aby stále chutnaly jako čerstvé.

9.  11.  2019 |
Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: Nadvládu šedé rozbíjí mozaika i patchwork

Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: …

Obklady se v domácnosti nemění příliš často, jejich vzhled je tak třeba vybírat skutečně důkladně. Co nás v obchodech aktuálně zaujalo?

6.  11.  2019 |
Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

5.  11.  2019 |
Kouzelné Vánoce v retro stylu: Podívejte se na ty nejkrásnější ozdoby

Kouzelné Vánoce v retro stylu: Podívejte se n…

Retro styl je zpět. A to nejen v bytovém designu. Do módy se vrátily i tradiční vánoční ozdoby, které si pamatujete z dětství. Našli jsme pro vás ty nejkrásnější. Inspirujte se ve fotogalerii a podívejte se, za kolik se nové retro ozdoby dají sehnat.

12.  11.  2019 |
Čerimoja: Seznamte se s nejlahodnějším ovocem světa. Jak ho správně jíst a pěstovat?

Čerimoja: Seznamte se s nejlahodnějším ovocem…

Že jste ji ještě neochutnali? Pak to určitě udělejte! Cherimoya anona neboli také čerimoja totiž chutná skutečně božsky. Prozradíme vám, jakou v obchodě vybrat i jak ji jíst. A navíc si z jejích semen můžete vypěstovat vlastní sazenice.

16.  11.  2019 |