vytisknout velikost písma Fazole pro užitek i okrasu

Během června máte poslední možnost vysadit fazole – chutnou luštěninu i efektní ozdobu zahrádky či balkonu. Přečtěte si, co jí musíte poskytnout a před čím ji chránit, aby prosperovala.

Fazol obecný (Phaseolus vulgaris L. var. Vulgarit) je popínavá rostlina, přivezená do Evropy kolonizátory z Nového světa. Postupně z ní byly vyšlechtěny pnoucí a posléze i keříčkové zahradní odrůdy P. vulgaris L. var. nanus (L.), které se dále liší výškou rostlin, velikostí, tvarem a barvou lusků, stejně jako velikostí a barvou zrn či raností sklizně.  

Klepněte pro větší obrázek
Základní typy lusků: žluté, zelené, ploché a s oválným průřezem

Prospěšný i jedovatý fazol 

Fazole jsou zdrojem vitaminu C a vitaminů skupiny B. Semeno obsahuje až třicet procent bílkovin a až padesát procent cukrů. Lusky mají vysoký podíl vlákniny; nedozrálé mají močopudné účinky, významné jsou ve stravě diabetiků, neboť snižují hladinu cukru v krvi.  

Rostlina je jedovatá, nezralá zrna i lusky obsahují jedovaté bílkoviny toxalbuminy, jichž se zbavíte během vaření, kdy se rozloží. 

Máte rádi fazoli? Zkuste si vypěstovat něco podobného, vignu čínskou

Máte rádi fazoli? Zkuste si vypěstovat něco podobného, vignu čínskou

Lusk, nebo semeno?

Při výběru odrůd záleží na tom, jaké máte pěstební podmínky a zda pro následné využití preferujete lusky nebo semeno, případně oboje. Zeleninové odrůdy se pěstují pro lusky.  

Oproti luštěninovým odrůdám jsou lusky tenčí, jemnější, křehčí, uvnitř nich chybí silná blána a po obvodu silná vlákna. Tyto odrůdy se používají přímo pro přípravu pokrmů nebo se nakládají či zmrazují. 

Klepněte pro větší obrázek 
Spotřeba fazolových lusků je v naší zemi bohužel pro naše zdraví nízká

Luštěninové odrůdy mají větší a širší lusky a v nich i větší zrna. Lusk bývá na povrchu hrubší, a pro kuchyňskou úpravu je tudíž méně vhodný. Více vám o výběru napoví odrůdová tabulka:

Keříčkové
NázevOdrůdaBarva, délka luskuVyužití
'Aidagold'středně ranážlutá, 10 až 12 cmkuchyňské zpracování, konzervace, mražení
'Bona'středně raná až pozdnízelená, 10 až 12 cmkuchyňské zpracování, konzervace, mražení
'Carmen'polopozdní až pozdní semeno, zpracování zrna
'Dalmatin'raná až středně ranázelené, střednísuché zrno
'Gama'středně pozdnízelená, 10 až 12 cmkuchyňské zpracování lusku i zrna
'Gusty' zelená, dlouhý, úzkýlahůdková zelenina
'Inka' žlutá, 7 až 10 cmčerstvé i suché zrno
'Laurina'poloranážlutá, středníkuchyňské zpracování lusku i zrna
'Maxidor'středně ranážlutá, 12 až 14 cmpřímý konzum, konzervace, mražení
'MS–41' ('Blanche')raná až středně ranážlutá, středníkuchyňské zpracování lusku i zrna
'Novores'poloranázelený, dlouhýkuchyňské zpracování lusku i zrna
'Petra'poloraná8 až 10 cmkonzervování i kuchyňské zpracování suchého zrna
'Sonesta'poloranážlutá, 13 cmkonzervace, mražení
Pnoucí
'Blue lake'středně ranáfialová, 14 až 18 cmkuchyňské zpracování lusku i zrna, konzervace
'Belmonte'poloranázelená, dlouhýzrno
'Borlotto di Vigevano'pozdnískvrnitá, dlouhýzrno
'Goldmarie'raná až poloranážlutá, dlouhýkuchyňské zpracování lusku a zrna
'Supermarconi limca'pozdnízelená, 21 cmkuchyňské zpracování, konzervace, mražení

Fazole jako delikatesa a okrasa 

Chcete-li si skutečně pochutnat, nenechte si ujít francouzskou odrůdu Gusty s jemnými tenkými zelenými lusky, která se hodí k přípravě příloh i k nakládání či zmrazování.

Klepněte pro větší obrázek
Gusty znamená francouzsky chutný; foto: www.semo.cz

Zajímavá je i prodávaná směs barev keříčkových fazolů od firmy Semo, díky níž se vám při dozrávání lusků zahrádka rozehraje paletou barev.

Klepněte pro větší obrázek
Fazolové lusky mají vysokou nutriční hodnotu; foto: www.semo.cz

Jen vhodné podmínky zajistí kvalitní růst  

Pro úspěšné pěstování a odpovídající sklizeň potřebují: 

  • Dostatek teplých a slunečných dní.
  • Optimální teplotu okolo dvaadvaceti stupňů, nevadí ani teploty vyšší či nižší, neklesají-li ale pod patnáct stupňů.
  • Lehčí až středně těžkou, mírně vlhkou půdu s neutrální reakcí 6–7 pH.
  • Půda nesmí být často vystavena suchu.

  • Umístění nejlépe na místě s dopoledním sluncem či v polostínu.  

  • Hojnou pravidelnou zálivku. Především v období klíčení a při nasazování lusků nesmí půda vyschnout.
  • Vyšší vzdušnou vlhkost. 

Klepněte pro větší obrázek
Semena můžete nechat usušit nebo ihned uvařit

Správný výsev je základ

Výsev semen se provádí přímo na místo, a to po zmrzlých mužích, když teplota půdy neklesá pod deset stupňů. Podle počasí v období od poloviny května do konce června. V tomto měsíci máte tedy poslední šanci!

Semena vzejdou za jeden až dva týdny. Po vzejití rostlin půdu opatrně nakypřete, aby ke kořínkům mohla vláha. Keříčkové odrůdy se vysévají do sponu čtyřicet krát třicet centimetrů.

Klepněte pro větší obrázek
Fazol je citlivý na chlor, proto jej nehnojte draselnou solí; foto: www.semo.cz

Semena pnoucího fazolu se vysévají po třech až šesti kusech do jedné jamky hluboké pět centimetrů na spon metr krát půl metru. K místu výsevu je třeba zapíchnout dostatečně pevně dvoumetrovou tyčku, po níž se budou výhony pnout.  

Nad jamkou můžete také vytvořit jehlanovou konstrukci z prutů. Dá se zakoupit i kovová, jež je určená pro okrasné pnoucí rostliny.  

Zelená clona proti nevítaným pohledům

Fazol se hodí i tam, kde chcete vytvořit zelenou clonu, například k drátěným nebo mřížkovým plotům, dřevěným zástěnám či k zábradlí na balkoně.

Klepněte pro větší obrázek
Fazolky zarostou požadované místo velmi rychle

Místo pro rostliny zvolte tak, aby odpovídalo jejich nárokům na pěstování. Výhonům poskytněte možnost přichytit se k dané ploše nebo je postupně vyvazujte.

Kdy jsou fazole zralé?

  • Ke kuchyňskému zpracování se používají nedozrálé lusky s ne zcela vyvinutými semeny. Zralost poznáte tak, že když lusk lehce ohnete, praskne. Sklizeň na zrno se provádí tehdy, když lusky zasychají a semena jsou pevná, dobře vyzrálá a zcela vybarvená.
Fazolové lusky: připravte se na sklizeň

Fazolové lusky: připravte se na sklizeň

  • U pnoucího fazolu lusky dorůstají postupně, takže je můžete sklízet průběžně. U keříčkového dozrávají většinou najednou a sběr je spíše jednorázový.  

Klepněte pro větší obrázek
Lusky mohou svými barvami rozzářit zahradu; foto: www.semo.cz

Kouzla s fazolem šarlatovým  

Třetím zástupcem fazolového rodu je fazol šarlatový (P. coccineus), který patří k původním americkým druhům. U nás se více používá k okrasným účelům – pro výrazné červenobílé květy a výhony dorůstající až pětimetrové délky.

Je to ideální popínavá letnička. Nároky na její pěstování jsou stejné jako u fazolu pnoucího. Lusky jsou dlouhé okolo dvaceti centimetrů, ale jejich nevýhodou při kuchyňském použití je tuhá pergamenová blána uvnitř lusku i pevná vlákna po jeho obvodu. 

Ozdoba balkonu 

Jak jsem již zmínila, pnoucí a šarlatové fazole mohou ozelenit také balkon. Porostou dobře v průměrném truhlíku nebo v nádobě, když jim zajistíte obdobné podmínky jako v zahradě. 

Neutrální, středně těžkou půdu, bohatou zálivku a navíc pravidelné hnojení kombinovaným hnojivem (například oblíbeným Kristalonem plod a květ). Jako opora pro pnutí jsou ideální různé mřížkové treláže. 

Když se objeví choroby a škůdci 

Existuje několik škůdců a chorob, které mohou ohrozit zdárný růst jinak téměř bezproblémových fazolí. Nejzávažnějšími jsou tito tři:

Trojlístek nejčastějších příčin ohrožení fazolí
JménoPříznakyDůvodPrevence a ošetření
Antraknóza (Colletotrichum lindemuthianum)první fáze:hnědé skvry na mladých luscích druhá fáze: žlutohnědé až červenohnědé skvrny na zrnechhouba, nejdříve na lusku, postupně prorůstá do zrnúklid zbytků sklizených rostlin a likvidace nesklizených před příchodem zimy, postřik chemickým nebo biologickým preparátem
Květilka všežravá (Delia platura)první fáze:znetvoření děložních lístků ještě v půdě, zlikvidovaný vegetační vrchol druhá fáze: po 2 až 4 týdnech se líhne hmyzlarva se zakuklí do listů a požírá je ještě v půděvýsev ošetřených semen až za teplého počasí, nevysévat příliš hluboko do země, nevysévat luštěniny na loňské stanoviště nebo do jeho blízkosti, na vylíhlý hmyz použít vhodný postřik
Zrnokaz fazolový (Acanthoscelides obtecnus)vajíčka na povrchu lusků, malý tmavý brouk-nosatec na rostlině, vyžraná uskladněná suchá zrnabrouk klade vajíčka na lusk, larvy se prožerou do zrn, kde se zakuklí, vylíhlý hmyz požírá uskladněné zrnonevysévat luštěniny na loňské stanoviště nebo do jeho blízkosti, uklízet pozůstatky sklizených rostlin, likvidace nesklizených před příchodem zimy, semena uskladnit v mrazicím boxu, kde při teplotě - 18 °C zrnokaz spolehlivě hyne již za jediný den

Dalšími nepřáteli fazolí jsou mšice, svilušky a plži, plíseň šedá, rez fazolová, hnědá skvrnitost listů a bakteriální skvrnitost.

Předcházejte problémům!  

  • Nakupujte jen semena ošetřená proti chorobám. Pokud sázíte vlastní semena, ošetřete je před výsevem vhodným insekticidem a fungicidem.
  • Semena luštěnin nevysévejte na místo, kde byly luštěniny v předchozím roce. Mnohé houby a škůdci z loňského roku dokáží v půdě nebo zbylých rostlinách přezimovat a napadnout novou úrodu.  

Klepněte pro větší obrázek
Každý rok se na našem trhu objevují nepřehlédnutelné novinky; foto: www.semo.cz

  • Ve vlhkém roce se doporučuje postřik například měďnatými přípravky proti houbovým chorobám. Fazole pěstované pro lusky ošetřujte jen do doby květů.
  • Na zahradě nenechávejte zbytky otrhaných rostlin. Po skončení vegetace vždy zlikvidujte všechny rostliny, aby se nestaly místem pro přezimování škůdců.

Když prevence nestačí

Napadené rostliny ošetřete hned po vytvoření pravých lístků, a to buď chemickým postřikem v intervalech deseti dnů (Novozir MN, Dithane M45, Kupriko l50, Champion 50), nebo biologickými preparáty, které mohou sloužit i jako prevence. Objednat si je můžete například zde

Kam pro semena 

Klepněte pro větší obrázek
Už víte, kterou odrůdu vyzkoušíte letos? Foto: www.semo.cz

Ceny semen se pohybují mezi deseti až dvaceti korunami. Lze je koupit v zahradnictvích, květinářstvích, hobbymarketech nebo e-shopech. Nejznámějšími distributory semen jsou tyto firmy:

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |