Fazol obecný (Phaseolus vulgaris L. var. Vulgarit) je popínavá rostlina, přivezená do Evropy kolonizátory z Nového světa. Postupně z ní byly vyšlechtěny pnoucí a posléze i keříčkové zahradní odrůdy P. vulgaris L. var. nanus (L.), které se dále liší výškou rostlin, velikostí, tvarem a barvou lusků, stejně jako velikostí a barvou zrn či raností sklizně.

Základní typy lusků: žluté, zelené, ploché a s oválným průřezem
Prospěšný i jedovatý fazol
Fazole jsou zdrojem vitaminu C a vitaminů skupiny B. Semeno obsahuje až třicet procent bílkovin a až padesát procent cukrů. Lusky mají vysoký podíl vlákniny; nedozrálé mají močopudné účinky, významné jsou ve stravě diabetiků, neboť snižují hladinu cukru v krvi.
Rostlina je jedovatá, nezralá zrna i lusky obsahují jedovaté bílkoviny toxalbuminy, jichž se zbavíte během vaření, kdy se rozloží.
Lusk, nebo semeno?
Při výběru odrůd záleží na tom, jaké máte pěstební podmínky a zda pro následné využití preferujete lusky nebo semeno, případně oboje. Zeleninové odrůdy se pěstují pro lusky.
Oproti luštěninovým odrůdám jsou lusky tenčí, jemnější, křehčí, uvnitř nich chybí silná blána a po obvodu silná vlákna. Tyto odrůdy se používají přímo pro přípravu pokrmů nebo se nakládají či zmrazují.
Spotřeba fazolových lusků je v naší zemi bohužel pro naše zdraví nízká
Luštěninové odrůdy mají větší a širší lusky a v nich i větší zrna. Lusk bývá na povrchu hrubší, a pro kuchyňskou úpravu je tudíž méně vhodný. Více vám o výběru napoví odrůdová tabulka:
Keříčkové |
Název |
Odrůda |
Barva, délka lusku |
Využití |
'Aidagold' |
středně raná |
žlutá, 10 až 12 cm |
kuchyňské zpracování, konzervace, mražení |
'Bona' |
středně raná až pozdní |
zelená, 10 až 12 cm |
kuchyňské zpracování, konzervace, mražení |
'Carmen' |
polopozdní až pozdní |
|
semeno, zpracování zrna |
'Dalmatin' |
raná až středně raná |
zelené, střední |
suché zrno |
'Gama' |
středně pozdní |
zelená, 10 až 12 cm |
kuchyňské zpracování lusku i zrna |
'Gusty' |
|
zelená, dlouhý, úzký |
lahůdková zelenina |
'Inka' |
|
žlutá, 7 až 10 cm |
čerstvé i suché zrno |
'Laurina' |
poloraná |
žlutá, střední |
kuchyňské zpracování lusku i zrna |
'Maxidor' |
středně raná |
žlutá, 12 až 14 cm |
přímý konzum, konzervace, mražení |
'MS–41' ('Blanche') |
raná až středně raná |
žlutá, střední |
kuchyňské zpracování lusku i zrna |
'Novores' |
poloraná |
zelený, dlouhý |
kuchyňské zpracování lusku i zrna |
'Petra' |
poloraná |
8 až 10 cm |
konzervování i kuchyňské zpracování suchého zrna |
'Sonesta' |
poloraná |
žlutá, 13 cm |
konzervace, mražení |
Pnoucí |
'Blue lake' |
středně raná |
fialová, 14 až 18 cm |
kuchyňské zpracování lusku i zrna, konzervace |
'Belmonte' |
poloraná |
zelená, dlouhý |
zrno |
'Borlotto di Vigevano' |
pozdní |
skvrnitá, dlouhý |
zrno |
'Goldmarie' |
raná až poloraná |
žlutá, dlouhý |
kuchyňské zpracování lusku a zrna |
'Supermarconi limca' |
pozdní |
zelená, 21 cm |
kuchyňské zpracování, konzervace, mražení |
Fazole jako delikatesa a okrasa
Chcete-li si skutečně pochutnat, nenechte si ujít francouzskou odrůdu Gusty s jemnými tenkými zelenými lusky, která se hodí k přípravě příloh i k nakládání či zmrazování.

Gusty znamená francouzsky chutný; foto: www.semo.cz
Zajímavá je i prodávaná směs barev keříčkových fazolů od firmy Semo, díky níž se vám při dozrávání lusků zahrádka rozehraje paletou barev.

Fazolové lusky mají vysokou nutriční hodnotu; foto: www.semo.cz
Jen vhodné podmínky zajistí kvalitní růst
Pro úspěšné pěstování a odpovídající sklizeň potřebují:
- Dostatek teplých a slunečných dní.
- Optimální teplotu okolo dvaadvaceti stupňů, nevadí ani teploty vyšší či nižší, neklesají-li ale pod patnáct stupňů.

Semena můžete nechat usušit nebo ihned uvařit
Správný výsev je základ
Výsev semen se provádí přímo na místo, a to po zmrzlých mužích, když teplota půdy neklesá pod deset stupňů. Podle počasí v období od poloviny května do konce června. V tomto měsíci máte tedy poslední šanci!
Semena vzejdou za jeden až dva týdny. Po vzejití rostlin půdu opatrně nakypřete, aby ke kořínkům mohla vláha. Keříčkové odrůdy se vysévají do sponu čtyřicet krát třicet centimetrů.

Fazol je citlivý na chlor, proto jej nehnojte draselnou solí; foto: www.semo.cz
Semena pnoucího fazolu se vysévají po třech až šesti kusech do jedné jamky hluboké pět centimetrů na spon metr krát půl metru. K místu výsevu je třeba zapíchnout dostatečně pevně dvoumetrovou tyčku, po níž se budou výhony pnout.
Nad jamkou můžete také vytvořit jehlanovou konstrukci z prutů. Dá se zakoupit i kovová, jež je určená pro okrasné pnoucí rostliny.
Zelená clona proti nevítaným pohledům
Fazol se hodí i tam, kde chcete vytvořit zelenou clonu, například k drátěným nebo mřížkovým plotům, dřevěným zástěnám či k zábradlí na balkoně.

Fazolky zarostou požadované místo velmi rychle
Místo pro rostliny zvolte tak, aby odpovídalo jejich nárokům na pěstování. Výhonům poskytněte možnost přichytit se k dané ploše nebo je postupně vyvazujte.
Kdy jsou fazole zralé?
- Ke kuchyňskému zpracování se používají nedozrálé lusky s ne zcela vyvinutými semeny. Zralost poznáte tak, že když lusk lehce ohnete, praskne. Sklizeň na zrno se provádí tehdy, když lusky zasychají a semena jsou pevná, dobře vyzrálá a zcela vybarvená.
- U pnoucího fazolu lusky dorůstají postupně, takže je můžete sklízet průběžně. U keříčkového dozrávají většinou najednou a sběr je spíše jednorázový.

Lusky mohou svými barvami rozzářit zahradu; foto: www.semo.cz
Kouzla s fazolem šarlatovým
Třetím zástupcem fazolového rodu je fazol šarlatový (P. coccineus), který patří k původním americkým druhům. U nás se více používá k okrasným účelům – pro výrazné červenobílé květy a výhony dorůstající až pětimetrové délky.
Je to ideální popínavá letnička. Nároky na její pěstování jsou stejné jako u fazolu pnoucího. Lusky jsou dlouhé okolo dvaceti centimetrů, ale jejich nevýhodou při kuchyňském použití je tuhá pergamenová blána uvnitř lusku i pevná vlákna po jeho obvodu.
Ozdoba balkonu
Jak jsem již zmínila, pnoucí a šarlatové fazole mohou ozelenit také balkon. Porostou dobře v průměrném truhlíku nebo v nádobě, když jim zajistíte obdobné podmínky jako v zahradě.
Neutrální, středně těžkou půdu, bohatou zálivku a navíc pravidelné hnojení kombinovaným hnojivem (například oblíbeným Kristalonem plod a květ). Jako opora pro pnutí jsou ideální různé mřížkové treláže.
Když se objeví choroby a škůdci
Existuje několik škůdců a chorob, které mohou ohrozit zdárný růst jinak téměř bezproblémových fazolí. Nejzávažnějšími jsou tito tři:
Trojlístek nejčastějších příčin ohrožení fazolí |
Jméno |
Příznaky |
Důvod |
Prevence a ošetření |
Antraknóza (Colletotrichum lindemuthianum) |
první fáze:hnědé skvry na mladých luscích druhá fáze: žlutohnědé až červenohnědé skvrny na zrnech |
houba, nejdříve na lusku, postupně prorůstá do zrn |
úklid zbytků sklizených rostlin a likvidace nesklizených před příchodem zimy, postřik chemickým nebo biologickým preparátem |
Květilka všežravá (Delia platura) |
první fáze:znetvoření děložních lístků ještě v půdě, zlikvidovaný vegetační vrchol druhá fáze: po 2 až 4 týdnech se líhne hmyz |
larva se zakuklí do listů a požírá je ještě v půdě |
výsev ošetřených semen až za teplého počasí, nevysévat příliš hluboko do země, nevysévat luštěniny na loňské stanoviště nebo do jeho blízkosti, na vylíhlý hmyz použít vhodný postřik |
Zrnokaz fazolový (Acanthoscelides obtecnus) |
vajíčka na povrchu lusků, malý tmavý brouk-nosatec na rostlině, vyžraná uskladněná suchá zrna |
brouk klade vajíčka na lusk, larvy se prožerou do zrn, kde se zakuklí, vylíhlý hmyz požírá uskladněné zrno |
nevysévat luštěniny na loňské stanoviště nebo do jeho blízkosti, uklízet pozůstatky sklizených rostlin, likvidace nesklizených před příchodem zimy, semena uskladnit v mrazicím boxu, kde při teplotě - 18 °C zrnokaz spolehlivě hyne již za jediný den |
Dalšími nepřáteli fazolí jsou mšice, svilušky a plži, plíseň šedá, rez fazolová, hnědá skvrnitost listů a bakteriální skvrnitost.
Předcházejte problémům!
- Nakupujte jen semena ošetřená proti chorobám. Pokud sázíte vlastní semena, ošetřete je před výsevem vhodným insekticidem a fungicidem.
- Semena luštěnin nevysévejte na místo, kde byly luštěniny v předchozím roce. Mnohé houby a škůdci z loňského roku dokáží v půdě nebo zbylých rostlinách přezimovat a napadnout novou úrodu.

Každý rok se na našem trhu objevují nepřehlédnutelné novinky; foto: www.semo.cz
- Ve vlhkém roce se doporučuje postřik například měďnatými přípravky proti houbovým chorobám. Fazole pěstované pro lusky ošetřujte jen do doby květů.
- Na zahradě nenechávejte zbytky otrhaných rostlin. Po skončení vegetace vždy zlikvidujte všechny rostliny, aby se nestaly místem pro přezimování škůdců.
Když prevence nestačí
Napadené rostliny ošetřete hned po vytvoření pravých lístků, a to buď chemickým postřikem v intervalech deseti dnů (Novozir MN, Dithane M45, Kupriko l50, Champion 50), nebo biologickými preparáty, které mohou sloužit i jako prevence. Objednat si je můžete například zde.
Kam pro semena

Už víte, kterou odrůdu vyzkoušíte letos? Foto: www.semo.cz
Ceny semen se pohybují mezi deseti až dvaceti korunami. Lze je koupit v zahradnictvích, květinářstvích, hobbymarketech nebo e-shopech. Nejznámějšími distributory semen jsou tyto firmy: