vytisknout velikost písma Exotické ovoce: Seznamte se s druhy, které se u nás dají koupit

Jaké exotické ovoce u nás můžete koupit nebo si ho dokonce sami vypěstovat? Jak ho správně jíst, do jakých receptů se hodí a jaké má účinky na zdraví? Seznamte se s kaki, durianem, liči a chlebovníkem, kterému se říká také jackfruit.

Ne každý se totiž v exotickém ovoci vyzná. Seznámíme vás s oblíbenými druhy a už je jen na vás vybrat si svoji novou oblíbenou pochoutku.

Kaki: Ovoce z tomelu japonského

Až z Japonska přichází kaki, ovoce, připomínající křížence mezi rajčetem a mandarinkou. Oficiální název tohoto stromu zní tomel japonský. Je velmi přizpůsobivý a dokáže přežít i v našich zeměpisných podmínkách. I tak je ale ideální jej na zimu nechat doma nebo alespoň ve skleníku.

Kaki se jí především čerstvé, ale dá se využít i jako součást teplé i studené kuchyně. Můžete je použít jako doplněk k drůbežímu masu nebo základ salátu či marmelády. Kaki velmi prospívá lidskému zdraví. Je bohaté na vitaminy (především A a C), minerály jako fosfor, železo, vápník, hořčík, a na vlákninu.

Také posiluje imunitní systém a zrychluje metabolizmus. Tradičně je mu připisována řada dalších účinků jako zmírňování svalových potíží či pomoc při srdečních problémech.

Kaki: Jak je pěstovat a jak je jíst

Kaki: Jak je pěstovat a jak je jíst

Durian podivně zapáchá, ale má lahodnou chuť

Pokud narazíte na velkou, zelenožlutou, ostnatou hrušku, která podivně zapáchá, pak jste se nejspíše setkali s durianem. Toto exotické ovoce k nám cestuje až z Asie. Jeho chuť je i přes nepříjemné aroma lahodná a připomíná chuť mandlí.

Durian se v Asii používá obvykle jako základ například zmrzliny, ale dá se samozřejmě jíst i samotný. Tvrdí se, že má afrodiziakální účinky. Jeho cena je však poměrně vysoká, stojí totiž kolem dvou set korun za kilogram.

Jak toto exotické ovoce otevřít? Na jeho povrchu najděte s pomocí nože měkké místo, kam zakrojíte. Celý plod následně otevřete. Vevnitř najdete semena obalená dužinou, která je jedlou částí durianu. 

Ovoce je energeticky velmi hodnotné, a to především díky velkému zastoupení cukru. Kromě toho obsahuje durian také velké množství vitaminu C a dalších tělu prospěšných látek, například riboflavinu nebo niacinu.

Exotické ovoce i zeleninu vypěstujete nad radiátorem

Exotické ovoce i zeleninu vypěstujete nad radiátorem

Jackfruit neboli chlebovník: Pěstování doma je obtížné

Také původem z Asie pochází jackfruit, u nás známý pod názvem chlebovník. Momentálně se k nám dováží především z Afriky. Jeho plod má oválný tvar a zelenožlutou barvu a může dosáhnout obří velikosti – jsou zdokumentovány až osmdesát kilogramů těžké jackfruity!

Chlebovník roste na až třicet metrů vysokých stromech, což z něj spolu s jeho nároky na venkovní teplotu dělá pro domácí pěstování docela obtížný oříšek. Pokud se do toho i tak pustíte, počítejte s tím, že spíš než ovocem obalený strom získáte krásnou pokojovou rostlinu.

Chlebovník připravíte ke konzumaci tak, že jej do poloviny nakrojíte a potom vyříznete centrální jádro, jehož dužinu sníte buď čerstvou, nebo z ní můžete udělat třeba součást salátu nebo marmelády. Konzumace tohoto ovoce přinese vašemu tělu velkou spoustu vlákniny, vitamínů a minerálů.

Exotické druhy ovoce: Co můžete pěstovat i u vás doma?

Exotické druhy ovoce: Co můžete pěstovat i u vás doma?

Liči: Jak se jí ovoce s drsnou slupkou?

Další asijskou rostlinou, která si u nás získává stále více fanoušků, je z Číny pocházející liči. Jeho plody jsou oválné a kulaté, dlouhé až pět centimetrů. Samotný strom měří až deset metrů.

Pěstuje se v tropickém a v subtropickém pásu. U nás je možné liči pěstovat, ale opět platí, že na zimu patří do skleníku. Teploty pod nula stupňů totiž špatně snáší.

Ovoce jezte tak, že nejdříve odstraníte jeho drsnou slupku. Potom jej můžete jíst čerstvé, ale i kompotované nebo sušené. Liči nakrájené na kousky tvoří výborné doplnění chuti koktejlů, zmrzlinových a ovocných pohárů nebo dezertů.

Má blahodárné účinky na zdraví člověka především díky bohatému obsahu vitaminu C. Kromě toho je v liči obsažena řada minerálů a vláknina.

Jak přijít na chuť kumquatu?

Jak přijít na chuť kumquatu?

Foto: Profimedia, Shutterstock

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Jak zaštipovat rajčata? Jednoduchý návod pro začátečníky

Jak zaštipovat rajčata? Jednoduchý návod pro …

Zaštipování rajčat je jednoduché, přesto byste ho neměli podceňovat. Pokud ho totiž uděláte správně, máte velkou šanci na kvalitní úrodu.

22.  6.  2022 |
Kateřina Hradová
Užitková zahradaZeleninaZahrádkářův diářÚroda
Letní věnec na dveře: Vyberte, který se vám líbí nejvíc

Letní věnec na dveře: Vyberte, který se vám l…

Přivítejte léto i své návštěvy stylovým věncem na dveře. Nechte se inspirovat, jak by mohl vypadat. Můžete ho vytvořit z rostoucích i řezaných rostlin a stejně tak i umělých. V některých případech dokonce květiny vůbec nebudou potřeba!

18.  6.  2022 |
Kateřina Hradová
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

23.  6.  2022 |
Kateřina Hradová
Zahrádkářův diářUžitečná zahradaÚrodaRecepty
5 bylin, které spálí tuky a usnadní hubnutí. Které to jsou?

5 bylin, které spálí tuky a usnadní hubnutí. …

Bylinky obsahují látky, které nám mohou pomoci v cestě za vysněnou postavou. Urychlí metabolismus, pomohou s nedostatečnou činností žlučníku, zbaví organismus nadbytečné vody. Které bylinky se hodí?

16.  6.  2022 |
Lucie Kořistová
hubnutí
Jak připravit hravý třešňový likér

Jak připravit hravý třešňový likér

Říkáte si, že letos by to chtělo zužitkovat třešně i nějakým novým způsobem? Kromě zavařování, pálení a výroby džemu se můžete pustit do přípravy třešňového likéru. Je snadná a velmi rychlá. Pokud u vás zrají třešně dřív, takže už je máte zpracované, použijte na likér višně, rybíz nebo maliny.

21.  6.  2022 |
Kateřina Hradová
Zahrádkářův diářUžitečná zahradaÚrodaRecepty