vytisknout velikost písma Exotické ovoce: seznamte se s druhy, které se u nás dají koupit

Ovoce už dávno neznamená jen jablko, hrušku nebo třešně. Poznejte také mnohem exotičtější druhy! V poslední době se často setkáváme s širokou nabídkou exotického ovoce.

Ne každý se v něm ale vyzná. Nachystali jsme pro vás seznámení s druhy ovoce, na které máte šanci v obchodech narazit. Vyberte si svoji novou oblíbenou pochoutku!

Vypěstujte si svoje kaki

Až z Japonska přichází kaki, ovoce, připomínající křížence mezi rajčetem a mandarinkou. Oficiální název tohoto stromu zní tomel japonský. Je velmi přizpůsobivý a dokáže přežít i v našich zeměpisných podmínkách. I tak je ale ideální jej na zimu nechat doma nebo alespoň ve skleníku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zralé plody chutnají sladce a jsou velmi lahodné, naopak nezralé mají trpkou chuť • Kaki můžete jíst bez slupky i s ní (vezměte ale v úvahu, že plody byly ošetřeny chemickými postřiky)

Kaki se jí především čerstvé, ale dá se využít i jako součást teplé i studené kuchyně. Můžete je použít jako doplněk k drůbežímu masu nebo základ salátu či marmelády. Kaki velmi prospívá lidskému zdraví. Je bohaté na vitaminy (především A a C), minerály jako fosfor, železo, vápník, hořčík, a na vlákninu.

Klepněte pro větší obrázek
Tomel se dá pěstovat i u nás, vydrží mrazy až do minus šestnácti stupňů Celsia

Údajně také posiluje imunitní systém a zrychluje metabolizmus. Tradičně je mu připisována řada dalších účinků jako zmírňování svalových potíží či pomoc při srdečních problémech.

Kouzlo durianové vůně

Pokud narazíte na velkou, zelenožlutou, ostnatou hrušku, která podivně zapáchá, pak jste se nejspíše setkali s durianem. Toto ovoce k nám cestuje až z Asie. Jeho chuť je i přes nepříjemné aroma lahodná a připomíná chuť mandlí.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Dužnina plodu zapáchá, přesto se nenechte odradit a durian ochutnejte

Durian se v Asii používá obvykle jako ingredience například zmrzliny, ale dá se samozřejmě jíst i samotný. Tvrdí se, že má afrodiziakální účinky. Jeho cena je však poměrně vysoká, stojí totiž kolem dvou set korun za kilogram.

Jak toto exotické ovoce otevřít? Na jeho povrchu najděte s pomocí nože měkké místo, kam zakrojíte. Celý plod následně otevřete. Vevnitř najdete semena obalená dužinou, která je jedlou částí durianu.  

Klepněte pro větší obrázek
Zralý plod podélně puká

Ovoce je energeticky velmi hodnotné, a to především díky velkému zastoupení cukru. Kromě toho obsahuje durian také velké množství vitaminu C a dalších tělu prospěšných látek, například riboflavinu nebo niacinu.

Asijský obr

Také původem z Asie pochází jackfruit, u nás známý pod názvem chlebovník. Momentálně se k nám dováží především z Afriky. Jeho plod má oválný tvar a zelenožlutou barvu.

Klepněte pro větší obrázek
Chlebovník náleží do čeledi morušovníkovitých

Chlebovník roste na až třicet metrů vysokých stromech, což z něj spolu s jeho nároky na venkovní teplotu dělá pro domácí pěstování docela obtížný oříšek. Pokud se do toho i tak pustíte, počítejte s tím, že spíš než ovocem obalený strom získáte krásnou pokojovou rostlinu.

Klepněte pro větší obrázek
Syrové plody dejte před konzumací vychladit do lednice

Chlebovník připravte ke konzumaci tak, že jej do poloviny nakrojíte a potom vyříznete centrální jádro, jehož dužinu sníte buď čerstvou, nebo z ní můžete udělat třeba součást salátu nebo marmelády.

Klepněte pro větší obrázek
Semena se pečou stejně jako jedlé kaštany

Pojídání tohoto ovoce přinese vašemu tělu velkou spoustu vlákniny, vitamínů a minerálů. Jeho plody mohou mimochodem dosáhnout obří velikosti – jsou zdokumentovány až osmdesát kilogramů těžké jackfruity!

Drak lahodné chuti

Další asijskou rostlinou, která si u nás získává stále více fanoušků, je z Číny pocházející liči. Jeho plody jsou oválné a kulaté, dlouhé až pět centimetrů. Samotný strom měří až deset metrů.

Klepněte pro větší obrázek
Tmavě hnědé jádro se nejí

Pěstuje se v tropickém a v subtropickém pásu. U nás je možné liči pěstovat, ale opět platí, že na zimu patří do skleníku. Teploty pod nula stupňů totiž špatně snáší.

Klepněte pro větší obrázek
Bílá dužnina je příjemně šťavnatá

Ovoce jezte tak, že nejdříve odstraníte jeho drsnou slupku. Potom jej můžete jíst čerstvé, ale i kompotované nebo sušené. Liči nakrájené na kousky tvoří výborné doplnění chuti koktejlů, zmrzlinových a ovocných pohárů nebo dezertů.

Klepněte pro větší obrázek
Stromy plodící liči se dožívají několika set let 

Má blahodárné účinky na zdraví člověka především díky bohatému obsahu vitaminu C. Kromě toho je v liči obsažena řada minerálů a vláknina.

Foto: Profimedia, Shutterstock

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A