vytisknout velikost písma Exotické ovoce nejen na talíři

Také se občas nevyznáte v ovoci, které se k nám dováží ze zahraničí? Máte pochyby, jak ho jíst a k čemu se v kuchyni hodí? A co samotný výběr plodů? Poznáte, zda jsou zralé, nebo ještě potřebují „dojít“?

Úžasné chutě, vůně, barvy a tvary exotických plodů vyvolávají představy labužnických pokrmů, lákavě upravených ovocných salátů a koktejlů, a dokonce i drahých parfémů. Ano, citrusy, mučenky, broskve... 

To jsou ingredience, bez kterých by slavné značky Calvin Klein, Chanel či Hugo Boss neměly vonné esence do svých voňavek. Ale raději se vrátíme zpět do kuchyně, abychom příště dovedli cizokrajných plodů využít co nejlépe a nejchutněji.  

Kupujte vždy jen dozrálé

Liči se dnes pěstuje v subtropických oblastech po celém světě a také se k nám odtud dováží. Oválné či kulaté plody velké dva a půl až čtyři centimetry obsahují jedno velmi tvrdé nejedlé semeno. Správně zralé liči má třešňově červenou až hnědou slupku jemnou, ale pevnou. Na jejím povrchu vystupují malinké tupé ostny.

Klepněte pro větší obrázek
Drsnou slupku oloupeme vždy až těsně před konzumací; liči lehounce rozdělíme na poloviny a vyloupneme bílou sladkou dužninu, jež chutí  připomíná hroznové víno 

Dužina je jemná, sladká či mírně nakyslá. Syrové oloupané plody se používají do ovocných salátů, v čínské kuchyni anebo naložené do alkoholické bowle. Koupené liči by mělo být zralé, protože nekvalitní a „podtržené“ plody chutnají mdle, a ani v domácím prostředí liči nedozraje.  

Čím menší, tím lepší

Mezi nejmenší citrusové plody patří kumkvat neboli narančila. Oválné plody voní i chutnají jako pomeranč, ale rozdíl mezi nimi přece jen je. Slupka kumkvatu je jedlá – stačí ji omýt a odstranit stopku.

Protože mají plody výrazné aroma, nejčastěji se používají při pečení masa (v takovém případě se půlí nebo čtvrtí). Oranžovými dílky můžeme zdobit koktejly a jiné nápoje. Je zajímavé, že menší a vejcovité kumkvaty jsou aromatičtější a mají jemnější dužinu než plody kulaté a velké.

Klepněte pro větší obrázek
Domácí pěstování kumkvatu není nic neobvyklého 

Jako všechny citrusové plody, ani kumkvat při skladování nedozraje. Můžeme jej ale nechat vonět na míse (maximálně pět dní při pokojové teplotě) nebo uložit do chladničky. Tam vydrží podstatně déle, až tři týdny.  

Do poháru pro děti, dospělí se stopečkou něčeho ostřejšího

Vypadá jako velké oranžové rajče, je velmi sladké a voní po vanilce. Uhodli jste, je to kaki. Zralé kaki má být zlatožluté, oranžové až červené, s výraznou stopkou a čtyřmi tmavozelenými kališními listy. Někomu jeho chuť připomíná meruňky či broskve.

Dužina by měla být vždy sklovitě průsvitná, měkká a šťavnatá. Na přezrálém kaki si nepochutnáte (dužina je kašovitá) – zrovna jako na nezralém, zeleném a tvrdém. Než je skladovat v chladničce, kde vydrží tak dva dny, je lépe ho nechat zmrazit (kališní lístky odstraníme).

Klepněte pro větší obrázek
Někdo mu říká tomel, jiný churma či sharon; zaručeně ho však poznáte podle vanilkové vůně 

Kaki chutná nejlépe syrové, oloupané, s trochou citronové šťávy, nakrájené do pomerančového či meruňkového likéru, zmrzlinového poháru nebo jen tak se šlehačkou. Samotné se podává vychlazené se lžičkou nebo dezertní vidličkou. 

Ovoce pro gurmány

Název „nashi“ není nic jiného než japonské slovo označující hrušeň. Asijské odrůdy začínají plodit již druhým až čtvrtým rokem po výsadbě. V současné době je největším producentem hrušek Čína.

Klepněte pro větší obrázek
Nashi je náchylné na otlak, v supermarketech proto bývá často zabaleno po jednom kuse do prodyšného obalu 

Nashi hruška je baňatější, než jsme u našich hrušek zvyklí, ale sladkokyselou chutí připomíná něco mezi jablkem a hruškou. Nashi s drsnou slupkou jsou aromatičtější než s hladkým povrchem.

A jak tyto plody z daleké ciziny jíst? Syrové, dušené, do salátů, výborná je kombinace se šunkou nebo sýrem holandského typu. Zkrátka, využití je jednoduché – dělejte s ním to, co s českou šťavnatou hruškou.  

Klepněte pro větší obrázek
Nashi dohromady s masem? Vyzkoušejte tuto zajímavou kombinaci, nebudete zklamáni 

Exotika doma

Jsou lidé, kteří v domácích podmínkách sklízejí kávu, trhají pomeranče a pochutnávají si na svých banánech. Inu, ti už to umí nebo jsou členy speciálních organizací sdružujících pěstitele exotických rostlin.

Exotické ovoce i zeleninu vypěstujete nad radiátorem: víme, jak na to 

Exotické ovoce i zeleninu vypěstujete nad radiátorem: víme, jak na to 

Jestli vás občas popadne touha něco takového zkusit vypěstovat, pusťte se do toho. Pomůže vám i nížeuvedená tabulka s užitečnými radami.

Klepněte pro větší obrázek
Liči roste ze zasazených semínek jako z vody
Název rostlinyMnoženíPěstitelské nárokyPostup pěstování
Ananasovník
 oddenky, listovými řízkyteplota nad 25 ºC, suché klima, vyhovují mu slabě kyselé půdylistový vrchol ze zdužnatělého plodenství odkroutíme (neodřezáváme) a dáme do sklenice s vodou zakořenit; potom zasadíme do směsi zeminy a substrátu pro azalky v poměru 1:1
Avokádo
 semenypřes zimu v místnosti, kde teplota neklesne pod 10 ºC, v létě venku, v polostínu, zálivka přes léto, v zimě omezit až do vyschnutí substrátu, potřebuje vyšší vlhkost vzduchusemeno zasadit v období února až dubna do zeminy, pozor na průvan, pěstování jako pokojová rostlina
Banánovník
 výhony, které se tvoří na oddenku mateřské rostlinyvlhko, teplopouze ve vytápěné zimní zahradě nebo skleníku
Granátovník
 řízky z jednoletého dřevav létě v polostínu venku, v zimě silně omezíme zálivku a přemístíme granátovník do chladné světlé místnosti s teplotou 4 až 8 ºCv bytě při dodržení pěstitelských nároků
Kiwi (aktinidie)
 semeny nebo řízkyve skleníku, chráněné místo v zahraděz dužnatého plodu vybereme několik semínek, sejeme na povrch substrátu (zemina a písek, v poměru 1:1), substrát udržujeme vlhký, semena klíčí do týdne; semenáčky přesadíme do květináče, případně ven na záhon; pozor: aktinidie plodí jen tehdy, když má opyl
Kumkvat
 semeny a řízkynároky jako ostatní citrusy, je mrazuvzdorný až do -15 ºCv bytě (skleníku) při dodržení pěstitelských nároků
Liči
 semenynáročný druh, vyžaduje stálou vzdušnou vlhkostsemeno se sází kolmo vzhůru, začíná plodit nejdříve za šest let
Mochyně
 semenyvenku na zahradě, pravidelná zálivka, polostínsemena vysejeme v dubnu do normálního substrátu, klíčí za dva týdny; za dva měsíce semenáčky přesadíme ven na záhon, těsně vedle sebe, aby se vzájemně opylily; sklizeň koncem října až začátkem listopadu
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |