vytisknout velikost písma Exotické ovoce i zeleninu vypěstujete nad radiátorem

V dnešní době není problém nakoupit v kterémkoliv ročním období exotické ovoce a zeleninu. Semena, která v plodech najdete, nevyhazujte. Zkuste s nimi experimentovat a sledujte, jak vám doma vyrůstají cizokrajné rostliny.

Stačí jen mít trošku trpělivosti, řídit se radami pro pěstování a rostlinka se nám představí v celé své kráse.

Pár rad pro úspěch experimentu

Každá exotická rostlina požaduje především teplo a slunce, pokud jim je nemůžeme zajistit, nezbývá než si najít pro své mičurinské zájmy jiné adepty.

Klepněte pro větší obrázek
Sledovat, jak roste nový život, je vzrušující

Pěstování ze semínek je zábavné, musíme však počítat s tím, že ve srovnání s nákupem rostlin nebo sazenic a jejich dalším růstem je tento způsob méně úspěšný a zdlouhavější. Když se nám ale naše malé experimentování podaří, přinese nám radost a můžeme být na svůj úspěch právem hrdi.

Použitelné jsou jen nepoškozené oddenky, stejně tak pecky a semínka, která vybíráme jen z dobře uzrálých plodů. Nejvhodnější dobou na pokusy je únor a březen.

Před použitím očistit

Pecky a semínka nejdříve opatrně očistíme od dužniny, opláchneme vodou a necháme na teplém místě dobře oschnout. Takto připravené můžeme sázet do zahradního substrátu, ne příliš hluboko.

Květináč postavíme na teplé a světlé místo, ideální je parapet nad ústředním topením. Stoupající teplo zahřívá zespodu substrát a semínka se rychleji probouzí k životu. Nesmíme zapomenout na zálivku. Substrát by měl být stále vlhký, ale nepřemokřený.

Když semínko vyklíčí a začne růst malá rostlinka, můžeme nechat květináč dále na parapetu nebo jej umístit na jiné světlé a teplé místo v bytě, které bude nový zelený přírůstek zdobit.

Klepněte pro větší obrázek
Budete-li sázet současně semínka více druhů rostlin, nezapomeňte si pořídit cedulky s jejich názvy, abyste věděli, co vám kde roste

Teplota v místnosti by neměla nikdy klesnout pod patnáct stupňů Celsia, pro úspěšný růst potřebují tyto zimomřivé krásky teplotu nad dvacet stupňů. Dočasné snížení teploty nebo přenesení do chladnější místnosti potřebují jen ty druhy, které vyžadují období vegetačního klidu, nejčastěji v zimě.

Tak jako všechny rostliny potřebují i tyto výživu v podobě hnojiva. Používáme hnojivo na ovocné stromy nebo zeleninu, jeho dávkování si přečteme v návodu.

Není citrus jako citrus

Citrusy pěstované v domácích podmínkách nejsou nic nového. Zkusme si je ale vypěstovat ze semen. Nemusí to být jen běžné mandarinky a citrony, ale třeba limetky a kumkvaty.

Při dobré péči a nezbytné troše štěstí vyroste za několik let vlastní malá úroda. Přesto si musíme „nechat zajít chuť“ na nějaké velké výnosy.

Klepněte pro větší obrázek
Mandarinky, zatím nezralé

Pokud bychom na stromku nechali všechny malé plody, rostlinu by jejich dozrávání velmi vysílilo a zřejmě by v příštích letech nenasadila ani na květ.

U některých druhů, jako jsou například kumkvaty, se musíme obrnit trpělivostí, s prvními květy můžeme počítat až po osmi letech. Když už se ale jednou rozhodnou, kvetou a plodí celoročně.

Marhaník granátový neboli granátovník

Jedno granátové jablko poskytne tolik semen, že bychom si mohli založit malou plantáž. Zatím to zkusme s pár semeny zasazenými do květináče. Marhaník je opadavý keř nebo stromek, v bytových podmínkách zůstává olistěný celoročně. Červené, bílé nebo žluté květy jsou oboupohlavné, ale většinou potřebují pomoc s opylením. Pokud rostliny neletníme, musíme jim pomoci štětečkem.

Klepněte pro větší obrázek
Granátové jablko nekonzumujeme celé, vybereme pouze semena

Nejlépe se marhaníku bude dařit na jižním okně, pěstovat ho ale můžeme také ve studeném skleníku a v teplých polohách i venku, když ho na zimu buď přemístíme do skleníku, nebo alespoň pořádně zakryjeme chvojím. Nároky na pěstování má podobné jako oleandr. Bude-li se mu dařit, odvděčí se třetím rokem květy a možná i malými jablíčky.

Proč ne rovnou palmu? Třeba datlovou!

Očištěné pecky z datlí dáme do nádobky s teplou vodou a postavíme na okenní parapet nad radiátor (musí v tu dobu samozřejmě hřát) nebo na jiné místo, kde můžeme zajistit nevychladnutí vody.

Klepněte pro větší obrázek
Takovýchto rozměrů naše palma rozhodně nedosáhne

Pecky necháme tři dny bobtnat, teprve potom je zasadíme do substrátu do dvou centimetrové hloubky. Podle kvality pecek a pěstitelských podmínek malé datlovníky vyklíčí po dvou až třech měsících. Datlová palma roste pomalu, dekorativního vzhledu nabývá za šest let. Datlovník snese i nižší teplotu, prospívá mu ale rosení.

Klepněte pro větší obrázek
Pochutnejte si a zbylé pecky potom zasaďte - pokud nemáte čas, třeba do květináče k jiné rostlině

Ještě jednou zázvor

K experimentování s touto zeleninou nám postačí koupit si kousek čerstvého zázvoru, na kterém jsou patrná očka. Připravíme si květináč se zahradním substrátem a zázvor do něho mělce zasadíme očky nahoru.

Květináč postavíme na teplé a světlé místo a udržujeme substrát vlhký. U dospělé rostliny nás nesmí polekat, že na podzim zatáhne listy. Na jaře vyraší nové. V době vegetačního klidu tudíž výrazně omezíme zálivku.

Klepněte pro větší obrázek
Zázvor můžete použít i jako přísadu do pokrmů či nápojů

Experimentům se meze nekladou

Vyzkoušet můžeme i další exotické ovoce například avokádo, fíkovník neboli smokvoň, liči, rambutan, kaki, kiwi, banánovník i jeho zakrslou formu.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |