vytisknout velikost písma Exotické mučenky: atraktivní, jedlé i léčivé

Mučenky byly objeveny španělskými katolickými misionáři, kteří je pojmenovali podle květů připomínajících nástroje k ukřižování Krista. V našich podmínkách rozkvétají většinou v pozdním létě a na podzim nebo v zimních měsících v mírně vytápěných prostorách.
Exotické mučenky: atraktivní, jedlé i léčivé

Od bílé až po tmavě modrou

Mučenky pocházejí z tropických a subtropických oblastí Jižní Ameriky, kde rostou ve vlhkých pralesích jako liány. Zatím jich známe víc než 500 druhů. Z tohoto počtu jen třicet druhů považujeme za ovocné.

Nejznámější ze všech a zároveň nejvíce pěstovaná je mučenka modrá (P. caerulea), která má ještě další varianty, z nichž většina je vybarvená v odstínech modrofialové barvy. Ale existují také variety s bílým květem, jako například P. caerulea ’Constance Eliott‘ nebo P. c. ’Pierre Pomie‘. I u nich stejně jako u ostatních mučenek srůstá kalich se stejně zbarvenou korunkou. Květ má kromě toho barvitou pakorunku, výrazné prašníky a rozeklanou bliznu.

Nejatraktivnější jsou mučenky s velkými červenými květy, jako například botanická P. coccinea, P. alata, P. gritensis, P. loefgrenii, P. manicata  nebo hroznokvětá mučenka (P. racemosa). Velmi krásná je také révolistá mučenka P. vitifolia. Také zvonkokvěté žluté nebo meruňkově zbarvené mučenky P. citrina a P. adularia upoutají pozornost záplavou drobných, ale velmi pěkných kvítků. Zajímavý je druh s temně červeno-fialovo-zeleným listem – P. triasciata.

Hybridní kultivary mívají většinou velké květy v nejrozličnějších barvách, jako například červeno oranžová P. ’Piresiae‘ nebo P. ’Pura Vida‘. Krásné jsou rovněž kultivary temně fialové: P. ’Blue Moon‘, ’Blue Velvet‘, ’Cary‘ nebo jemně modrá P. ’Incense‘. Příjemně voní mučenka vanilková nebo velkokvětá růžová ’Laura‘. Jen těžko se dá tedy rozhodnout, která z mučenek je ta nejpřitažlivější.

Kvetoucí popínavky vhodné do bytů

Kvetoucí popínavky vhodné do bytů

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |