Vůni léta se středomořskou atmosférou si můžeme vykouzlit pomocí lahvičky estragonového octa. Bude nám vonět a chutnat ještě lépe, připravíme-li si ho sami z estragonu vypěstovaného na vlastní zahrádce.
Estragon je správě česky rostlina s názvem ppelyněk kozalec (Artemisia dracunculus). Pochází ze střední a jihozápadní Asie. Nejvíce využívaný je ve francouzské, arménské a turecké kuchyni. Své místo má i ve středomořské kuchyni, používá se i v kuchyni americké.
U nás je známý už od 16. stol. Hojně se používal k výrobě estragonové hořčice a octa. Dnes se dováží sušený nebo ve formě ochucených octů.
- Estragon je vytrvalá rostlina, příbuzná pelyňku.
- Dorůstá do výšky kolem 1 metru.
- Má silně rozvětvenou lodyhu se zelenými kopinatými lysými listy, dlouhými 3-6 cm.
- Bílé květy rozkvétají v květnu až září.
- Charakterizuje ho vůně podobná anýzu a kořenitá nahořkle štiplavá chuť.
- Jako koření se používají buď čerstvé nebo sušené listy.
Francouzský estragon krásně kvete a může plnit také dekorační funkci na stole
Pěstování
Nejkvalitnější a nejaromatičtější je estragon francouzský, ale je pro pěstování v našich venkovních podmínkách choulostivý.
Vhodnější je estragon ruský. Je odolný proti mrazu, dá se bez problémů pěstovat na zahrádce.
Vyžaduje slunné stanoviště s dobře prohnojenou půdou. Lze ho pěstovat ze semen nebo podzemních oddenků oddělených z mateřské rostliny. Pro sušení se hodí listy sbírané před rozkvětem. Po usušení by si měly uchovat zelenou barvu.
Použití
Čerstvé listy jsou bohaté na vitamín C. Estragon obsahuje silici, hořčiny, třísloviny, kumariny, enzymy, jód a látky povzbuzující vylučování žaludečních šťáv.
Je močopudný, pomáhá proti žaludeční nevolnosti a proti kornatění cév.
Používá se v kosmetickém průmyslu při výrobě voňavek.
Estragon výborně doplní pečené maso, smažené i dušené ryby, ragů, nádivky do drůbeže, do vaječných omelet, polévek, k dušené jemné zelenině, do bylinkových másel, majonéz, marinád, dresingů, do láku k nakládání okurek či jiné zeleniny. Výrazné uplatnění má při ochucování vinných a ovocných octů.
Je vhodný pro dietu s omezením soli.
Používáme jen v malých dávkách, na osobu pouze špetku sušeného estragonu.
Estragonový ocet patří mezi bylinnými k těm nejaromatičtějším
Tipy do kuchyně
Estragonový ocet
Snítku čerstvého nebo 1 lžíci sušeného estragonu vsypeme do 1/2 l vinného nebo ovocného octa (jsou oproti běžnému jemnější).
Necháme 14 dní louhovat, poté slijeme do lahvičky. Používáme jako dochucovadlo salátových dresingů apod.
Kuře s estragonovou nádivkou po francouzsku
Ingredience: 1 menší kuře, hermelín, 1–2 lžíce másla, 2 lžíce čerstvého sekaného nebo 1 lžička sušeného estragonu, sůl, pepř, máslo případně kvalitní tuk na pečení.
Kuře očistíme, osolíme a naplníme nádivkou z hermelínu rozetřeného s máslem, ochuceného estragonem, solí a pepřem. V pekáčku rozpustíme máslo nebo jiný tuk, kuře do něj vložíme a dáme péci do středně vyhřáté trouby. Za občasného podlévání upečeme dozlatova.